Hír és közéleti magazin

10 idei sorozat, amit kötelező megnézned!

Az év végén szokásos toplistáknál szinte minden alkalommal leírjuk, hogy évről évre egyre nehezebb dolga van a sorozatfüggőknek, hiszen most már tulajdonképpen minden platformon ömlenek ránk a sorozatok.

GIF_daredevil_trailer_karenmatt

A tévék mellett sorozatgyártásba fogott az Amazon, a Hulu, a Netflix, de említhetnénk az Arianna Huffington tulajdonában lévő Huffington Postot is, amely nemrég jelentette be, hogy hamarosan sorozatgyártásba kezdenek. Ráadásul a különböző online cégek által készített sorozatokat nem hogy nem lehet lebecsülni, de annyira nívósak lettek, hogy olyan cégek mint a Marvel már a második-harmadik hullámban igyekeznek meglovagolni a sikert. Sikerrel.

Az meg már csak hab a tortán, hogy többek közt ezeknek a sorozatoknak is hála most már tényleg nem beszélhetünk uborkaszezonról, a sorozatokat extrém módon fogyasztóknak egy percnyi nyugtuk sincs. Az idei év is rengeteg remek új sorozatot hozott, ezeket szedtem most össze nektek:

Daredevil – Netflix

A listánkat ugyanis nem is kezdhetnénk mással, mint az év talán legmenőbb sorozatának számító Daredevillel, amely gondos odafigyeléssel, nagyon aprólékosan készült és az eddigieknek messzemenőkig eltérő szuperhősuniverzumot nyitott meg. Aki szereti a az utcai igazságosztókat, a nem földöntúli erővel bíró hősöket, nem is: mindenkinek látnia kell a sorozatosított Fenegyereket! Bővebb kritikát itt olvashattok a sorozatról.

Bloodline – Netflix

Aki szereti a lassú folyású, narratív sorozatokat, azoknak szinte kötelező sorozat a Bloodline, amely egy család drámáját mutatja be azok után, hogy a család feketebárányának számító fiútestvér hazatér és felkavarja az állóvizet. Titkok, hazugságok, múlt, ármánykodás, testvérkedés, az egész olyan mintha az ember a Dallas sokkal sötétebb változatát nézné. A szereposztás zseniális, Kyle Chandler és Ben Mendehlson Emmy-jelölését nem a szél hordta össze. A sorozat első részéről itt írtunk.

Bloodline flashworward

Sense8 – Netflix

Igen, megint egy Netflix sorozat, de az idei évben tényleg alaposan belehúztak és még hátra van jópár sorozatuk premierje. A Sense8-ra pár hete azt mondtam, hogy ez az új Lost és ezt még mindig tartom. Remekül kezeli a karaktereit, misztikus, de megpróbál logikus válaszokat adni a felmerült kérdéseire. A sorozat egyébként 8 egymást nem ismerő emberről szól, akiknek a tudata szép lassan összekapcsolódik és képesek lesznek használni egymás adottságait egy nagyobb jó érdekében. Többet nem is mondanánk  sorozatról, amiről egyébként bővebben itt írtunk, ha valaki nagyon nem bírna magával.

Better Call Saul – AMC

A Breaking Bad rajongóinak ismerős lehet a Saul Goodman név, ő az a piti zugügyvéd, aki a végsőkig kitartott Walter White és Jesse Pinkman mellett. A jó öreg Saul anno James McGill néven látta meg a napvilágot, a sorozatból pedig megismerhetjük, hogyan vált azzá akivé. A Better Call Saulban a legzseniálisabb az, hogy James McGill rohadtul nem Saul Goodman (a saját kára árán is segít másoknak, mindig igyekszik helyesen cselekedni), azonban már jellemzőek rá a Breaking Badben látott ügyeskedő manírok. Zseniális sztori, zseniális karakterekkel és színészekkel, szégyelljük is magunkat, hogy nem írtunk róla évadértékelőt anno. A sorozat első részéről itt írtunk.

Better Call Saul Goodman

Fortitude – Sky Atlantic

A britek elég komoly minőségű és sajátos hangulatú sorozatokat képesek gyártani és ezt újfent bebizonyították a valahol a sarkkörön játszódó Fortitude-dal, amelyben egy kisvárost és annak lakóit ismerhetjük meg. A bűnözés és erőszakmentes városka nagyon rövid idő alatt hatalmas változáson esik át, ugyanis valamilyen rejtélyes oknál fogva egymást érik az erőszakos cselekmények. A furcsa események miatt még a Scotland Yard is a helyszínre küld egy nyomozót, azonban nagyon nehezen tud a zárt közösség bizalmába férkőzni,  de még ha tudna sem sokra jutna vele, ugyanis a helyiek sem nagyon fogják fel, hogy mi is történik velük és körülöttük. A Fortitude nagyon jól keveri a krimit és a misztikumot, ráadásul egyedülálló atmoszférával rendelkezik.

Mr. Robot – USA Network

Talán sosem írtam még le, hát most jegyezd meg: Ne higgy a berendelt sorozatok egymondatos leírásának. Pontosabb higgy, de ne ítélj belőle. A Mr. Robot úgy érkezett, hogy egy fiatal, de deviáns számítógépzseni éjjel gigavállalatokat hackel meg egy hackercsoport megbízásából, nappal meg nekik dolgozik (mármint a gigavállalatoknak)… Ez alapján lelki szemeim előtt már láttam az unalmas, önismétlő sorozatot arról, ahogy a srác az utolsó pillanatban pont kihúzza a pendrive-ot, meg hogy mennyire szar lesz neki, hogy ide is oda is kémkednie kell… De azt rohadtul nem mondta senki, hogy a Mr. Robot ennyire zseniális lesz. Rami Malek karaktere ugyanis folyamatosan beszél a nézőhöz, az egész sorozat olyan élmény, mintha az ember a Zabhegyezőt olvasná, ráadásul olyan zenei aláfestéssel, vágással, fényképezéssel dolgoznak, amit legalább olyan egyedivé teszi a sorozatot, mint mondjuk az NBC Hannibalja. Bővebben itt olvashatsz a sorozat első részéről.

usa-mr-robot

The Casual Vacancy – BBC

Sose olvastam Harry Pottert. Sosem néztem végig egy Harry Potter-filmet sem. Egyszerűen azért, mert túltolták a hype-ot és én akartam lenni a különc, aki leszarja. Szóval J.K. Rowling neve sem hoz lázba. Na ezt utólag nagyon bánom. Mert ha az Átmeneti üresedés című könyvéből ilyen – 3 epizódos – adaptációt lehetett csinálni, akkor mennyire durva élmény lehetett maga  a könyv? A sorozat egyébként egy kisváros tanácsának megüresedő székje körül forog, a történet pedig olyan görbe tükröt tart a társadalom elé, hogy az előtt a kalapodat megemeled.

Scream: The TV Series – MTV

“Egy slasherből nem lehet jó sorozatot csinálni. Akkor elnyújtott lenne, ami miatt rohadtul nem adná vissza azt, aminek egy slashernek szólni kell.” Nem mi mondjuk ezt, hanem a Scream: The TV Series egyik főszereplője és többek közt ez a meta-megközelítés az, amitől a nyár egyik legjobb szórakozása a Sikoly-filmek sztorivonalát követő sorozat. Kisváros, tinik, maszkos gyilkos, facebook, tumblr, youtube satöbbi. Ahogy az Unfriended az Y-generáció filmje, úgy a Scream az Y-generáció sorozata – csak sokkal szórakoztatóbb. A sorozat első részéről errefelé írtunk.

Sikoly sorozat maszk

True Detective – HBO

Bár hivatalosan második évadként kell kezelnünk a Colin Farrell, Vince Vaughn, Taylor Kitsch és Rachel McAdams főszereplésével készült évadot, azonban egy teljesen új történet, teljesen új karakterekkel. A közvélemény szerint az idei évad sokkal gyengébb mint az előző, szerintem meg sok helyen sokkal alaposabb – de itt egyébként olvashattok is egy összehasonlítást az 1. és a 2. évad közötti hasonlóságokról. Akik szerint az 1. évad király volt, azokat nem is nagyon hozta lázba maga a bűnügy, csak imádták nézni a pornóbajszos, sört vedelő és cigit pöfékelő McConaugheyt, ilyen alapon ők talán Farrell karakterét fogják a legjobban kedvelni, igaz az első évaddal szemben ezúttal sokkal nagyobb hangsúly van magán a bűnügyön, mint a karaktereken. A színészek ezúttal is kitesznek magukért persze, a bűnügy pedig olyan szövevényes, hogy egy résszel a finálé előtt sem nagyon látunk még ki a nádasból, szóval tessék csak csekkolni az idei évadot. A sorozat első részéről itt írtunk.

Impastor – TVLand

Az egykor Lex Luthor szerepében tündöklő Michael Rosenbaum ezúttal egy lecsúszott, piti csalót alakít, aki adósságai elől majdnem öngyilkosságba menekül, ám jön az isteni közbeavatkozás. “Buddy” a Banshee főhőséhez hasonlóan egy kisvárosba keveredik, ahol a városba érkező új lelkipásztor személyazonosságát veszi fel. Csakhogy nem csak hogy Bibliát nem fogott még a kezében, de elég sok dolgot nem tud az új énjéről – például azt, hogy meleg. Persze ez a kisebb baj, a nagyobb az, hogy a hitelezői a látszólagos öngyilkossága ellenére nem adták fel a keresését és még két ügye-fogyott rendőr is nyomoz az ügyében. A totális káoszból egy totálisan káoszos szituációs komédia jön ki, egy nagyon szerethető antihőssel.

Impastor sorozat