Hír és közéleti magazin

10+1 érdekesség a 30 éves Twin Peaks sorozatról

“Diane, 6 óra, február 24. Újabb holttestet találtak Washington államban. Fiatal nő műanyag lepelbe csavarva. Úton vagyok egy kisvárosba. Hogy is hívják? Twin Peaks.” A Twin Peaks első része 30 évvel ezelőtt, 1990. április 8-án került adásba. Összeszedtünk néhány érdekességet amit nem tudott, vagy már elfelejtett a sorozatról.

01 of 11 Bob eredetileg benne sem volt a történetben

Frank Silva díszletmunkásként dolgozott a Twin Peaks forgatásán. Az első rész egyik jelenetében addig tologatta ide-oda a bútorokat, amíg el nem torlaszolta a az ajtót és így a felvétel ideje alatt bent ragadt a szobában a stábbal. Lynch ránézett és abban a pillanatban eldöntötte, hogy Silva szerepelni fog a filmben, igaz azt még nem tudta milyen szerepet ír neki. Silva egyébként néhány évvel az eredeti Twin Peaks-sorozat befejezését követően, pontosabban 1995-ben, mindössze 44 évesen az AIDS okozta szövődmények miatt életét vesztette.

02 of 11 A világ hatalmasságait is érdekelte, hogy ki ölte meg Laura Palmert

A világ hatalmasságait is érdekelte, hogy ki ölte meg Laura Palmert

A Reflections: An Oral History of Twin Peaks című könyvből kiderül, hogy a vezető politikusok is rajongtak a sorozatért. Jules Haimovitz producer elmesélte, hogy felhívta őt a milliárdos Carl Lindner, George Bush egyik legnagyobb támogatója, és a gyilkos kiléte felől érdeklődött. Később kiderült, hogy Lindneren keresztül valójában George Bush volt kíváncsi a gyilkos kilétére, akitől meg Mihail Gorbacsov érdeklődött a válaszról. Lynch nem árulta el Laura Palmer gyilkosának kilétét – valószínűleg akkor még ő maga sem tudta.

03 of 11 Hazel Irene Drew

Hazel Irene Drew

Mark Frost, a Twin Peaks egyik alkotójának nagyszülei a New York állambeli Sand Lake-ben éltek az 1900-as évek elején. 1908 július 11-én itt találták meg Hazel Irene Drew holttestét. A 20 éves és gyönyörű nőt július 7-én még többen látták sétálni az erdő szélén, négy nappal később egy fejre mért ütéssel mosta partra a víz. Az esetnek több mint 20 gyanúsítottja volt, de sosem derült ki, hogy ki a gyilkos. Az esetből afféle kísértethistória lett, amelyről Mark Frost nagyszülei többször is meséltek az unokájuknak. Ez az eset és ez a fiatal nő ihlette Laura Palmer karaterét.

04 of 11 5120

5120

A város lakosságát a sorozat egyik jelképének is számító üdvözlő tábla hirdeti. Ezen az látható, hogy a városban 51201-en élnek. Csakhogy ez nem igaz.  Valójában csak 5120-an laknak Twin Peaksben, de a sorozatot bemutató ABC félt attól, hogy egy vidéki sorozatot nem sokan néznének, ezért utólag hozzáírtak egy egyest.

05 of 11 A vörös szoba lakói

Talán mindannyian emlékeztek rá, hogy a vörös szobában érthetetlenül beszéltek a szereplők és csak feliratok segítségével érthettük meg mit mondanak. Ezekben a jelenetekben a szereplők visszafelé beszéltek. Nem a hang lett visszafelé tekerve, hanem a színészek valóban megtanulták a szövegüket visszafelé elmondani.

06 of 11 Eredetileg nem Twin Peaks lett volna a címe

Ma már elképzelhetetlen, hogy ne ezen a címen ismerjük, de csak az utolsó pillanatokban változtatták Twin Peaks-re a címet. Az eredeti cím Northwest Passage lett volna, de a zeneszerző Angelo Badalamenti szólt David Lynchnek, hogy hahó, ilyen cím már létezik. És ha már Badalamenti:

07 of 11 Kyle MacLachlan szerint nem mutatna jó példát

Hogy mire gondolt pontosan? Hát az Audrey és Cooper ügynök között kialakuló románcra. A színész szerint a középkorú FBI ügynök és a 18 éves lány közötti szerelem nem volna helyénvaló, ezért meggyőzte Mark Frostot és David Lynchet, hogy ezt a szálat ne bolygassák tovább és írják ki a Twin Peaks történetéből. Végül a sorozat alkotói eleget tettek MacLachlan kérésének.

08 of 11 A halottszemle

Emlékezetes jelenetekből és rejtélyekből nem volt hiány. Az egyik ilyen, amikor megtalálják Laura Palmer körme alatt az R-betűt. Eközben a háttérben a fény folyamatosan pislákol, ami még nyomasztóbbá teszi az egész jelenetet. Nem volt szándékos, meghibásodott az egyik reflektor, végül Lynch úgy döntött, hogy benne hagyja a jelenetben.

09 of 11 Cseresznyeszár

Van az a jelenet, amiben az Audreyt alakító Sherilyn Fenn a nyelvével összecsomóz egy cseresznyeszárat.

A színésznő évekkel később elismerte, hogy nem tudja megcsinálni, valójában nem ugyanazt a cseresznyeszárat veszi ki a szájából, mint ami berakott.

Ez talán nem is annyira érdekes. Az már annál inkább, hogy a Shellyt alakító Mädchen Amick simán megcsinálja a dolgot, mint például a lenti videóban 8 perc után.

10 of 11 Megfejtették miről szól a sorozat?

Egy baromi érdekes, de elsőre nevetségesnek tűnő elmélet szerint a sorozat valójában azt mutatja be, hogy hogyan tette a televíziózás agresszívvé az embereket. Sőt a Twin Peaks valójában csak egy tévésorozat, ami a Twin Peaks sorozaton belül látható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Lynchék sorozatában számtalan alkalommal hallunk ehhez hasonló tévédobozos effekteket.

Ha ennél több bizonyítékot szeretne lapozzon, van még egy extra tartalmunk is.

11 of 11 A Twin Peaks elmélet

2019 októberében kikerült a Twin Perfect Youtube-csatornára egy több mint 4 órás videó, Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really) címmel. A videó készítője ebben teljesen logikusan levezeti, hogy miről szól valójában a sorozat.

Eszerint az elmélet szerint a Twin Peaks arról szól, hogy ha a tévét nézed, akkor szépen lassan elbutul az agyad. Hát nem zseniális metafora ez minden idők talán legjobb tévésorozatától, ami miatt a fél világ a tévé előtt ült és próbálta megfejteni az eseményeit?