12:07 – Szólít a szörny filmkritika

-

Juan Antonio Bayona anno az Árvaházzal robbant be a filmvilágba, majd az ezt követő A lehetetlen című filmmel bizonyította, hogy nagy költségvetésű filmet is bátran rá lehet bízni, mostanra pedig az egyik legfelkapottabb rendezővé vált.

Szolit-a-szorny-A-Monster-Calls

Egyrészt rábízták a Jurassic World folytatását, másrészt meg elkészíthette a Szólít a szörny címet viselő könyv mozgóképes adaptációját, ami egyrészt remek adaptáció, másrészt meg Bayona eddigi leggyengébb filmje – bár ez ebben az esetben nem jelenti azt, hogy rossz lenne.

A Szólít a szörny egy tizenéves kissrác történetét mutatja be, aki halálos beteg anyja mellett túl hamar kell, hogy felnőtté váljon. Pontosabban, ahogy a film is mondja: túl fiatal még ahhoz, hogy felnőtt legyen, de már túl idős ahhoz, hogy gyerek. Conor rákbeteg anyja mellett éli a mindennapokat, de egyáltalán nem egyszerű az élete, az anyja betegsége mellett még az iskolatársak mindennapi verbális és fizikai bántalmazását is el kell viselnie. Aztán egy napon jön a Szörny, aki mindent megváltoztat…

Szolit-a-szorny-A-Monster-Calls-J.A.-Bayona

A gyász, az önmarcangolás sokféle változatát láthattuk már a filmvásznon életre kelni (hello The Babadook, hello A Faun labirintusa), a Szólít a szörny pedig egy újabb virtuális kivetülése az érzelmeinknek, jelen esetben Conorénak, aki egy álomvilágba menekül a valóság súlya elől. Csakhogy ez az álomvilág nem éppen rózsás, tele van megoldásra váró rejtélyekkel, mítoszokkal (na jó hárommal) és ki nem mondott igazságokkal. Az utolsó, negyedik igazságot pedig Conornak kell kimondania – amíg nem késő.

– Hogyan lehet egy herceg egyszerre gyilkos és hogyan lehet mégis egy szeretett uralkodó? Hogyan lehet egy patikus egyszerre gonosztól vezérelt és egyben helyes gondolkodású? Hogyan lehet egy láthatatlan ember még magányosabb attól, hogy láthatóvá válik mások számára?

A Szólít a szörny vizuálisan kifogástalan, de Bayona már A lehetetlennél is bebizonyította, hogy nem ismer lehetetlent, ha látványról van szó. A 3 kis történet akrilrajzai vagy éppen a Szörny mind-mind kifogástalan módon kelnek életre a vásznon, a vágások hibátlanok, nincs se túl rövid, sem túl hosszú jelenet, egyszerűen minden klappol ezen a téren.

_MG_4431.CR2

És ezért is kár, hogy nem sikerült megfelelő tartalommal feltölteni a 100 percet, mert bár a film logikus és könnyen követhető ív mentén építkezik, tulajdonképpen még magában a filmben is kimondják, hogy mi a legnagyobb baj ezzel a történettel. A Szólít a szörny egy családi film, de túl komoly ahhoz, hogy a gyerekek megértsék a motívumrendszerét, azonban túl felületes és hatásvadász (bár sikerrel, viszonylag könnyű megkönnyezni a kiváló színészi alakításoknak köszönhetően) ahhoz, hogy egy felnőtt kellően értékelni tudja. Katarzis az van, de igazából a Szörny első felbukkanása után már tudjuk, hogy a komplett történet erre a katarzisra lesz kifuttatva.

A főhőst alakító Lewis MacDougall ellenben zseniális, nagyon erőteljes jelenetei vannak és ahhoz képest, hogy olyan színészekkel az oldalán kell helyt állnia, mint Sigourney Weaver vagy Felicity Jones (a Szörny hangját adó Liam Neesont ebbe ne számítsuk bele), egyáltalán nem jött zavarba a feladattól, mindenkinek egyenlő partnere volt, de az apát alakító Toby Kebbellel való közös jelenetei is lángoltak az érzelemtől.

A Szólít a szörnynek tehát nagyok sok pozitívuma van, nem is lehet rá azt mondani, hogy csak egy film a sok közül, azonban azt is el kell ismerni, hogy az előzetesek alapján ennél sokkal nagyobb durranást vártunk tőle.

Kapcsolódó

Kiderült mikor kerülhet a magyar mozikba a Lelki ismeretek

A Fórum Hungary forgalmazó közleménye szerint amennyiben a magyar mozik nyitva lesznek, február 18-án debütál hazánkban a Pixar animációja, a Lelki ismeretek, amihez megérkezett a harmadik szinkronos előzetes is.

Damsel: Sárkányt szelídít új filmjében a Stranger Things sztárja

A Netflix bejelentette, hogy újabb közös filmet készít a Stranger Things sztárjával, Millie Bobby Brown-nal.

Előzetest kapott az élőszereplős Tom és Jerry mozifilm

A világ egyik legnépszerűbb, legtöbbet idézett animációs sorozata most az élő és animációs elemeket keverve születik újjá: a látvány modern, de a szellem a régi: sok humor, sok ötlet és rengeteg üldözés!

Az éjféli égbolt: Új filmjében George Clooney az emberiség utolsó reménye

George Clooney rendezőként és főszereplőként tér vissza egy lenyűgözőnek tűnő világvége sci-fiben. Az éjféli égbolt a Netflixen lesz látható.

Most a címlapon

Anya Taylor-Joy és Thomasin McKenzie Utolsó éjszakája a Sohoban

Még mindig nincs pontos premierdátuma Edgar Wright új pszichológiai horrorjának, ami 2021 egyik leginkább várt filmje. Előzetesünk sincs még, de...

Dér Heni is jogi lépéseket tesz az internetes trollokkal szemben

Dér Heni az utóbbi időben egyre több gyűlölködő és negatív kommentet kapott, ezért úgy döntött, hogy Schobert Norbihoz hasonlóan jogi lépéseket tesz az őt vegzáló trollok ellen.

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének a testőre

Sokkal több, mint a bérgyilkos feleségének testőre.

A Víziót alakító színész biztos volt benne, hogy vége a Marveles karrierjének

A Bosszúállók-filmekben Víziót alakító Paul Bettany biztos volt benne, hogy azért hívatja a Marvel-univerzum agytrösztje, hogy közöljék vele, ennyi volt.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet