20 milliárd dolláros veszteséggel számolhat a filmipar

Már március elején 5 milliárd dolláros (1517 milliárd forintos) bevételkieséssel számoltak filmipari elemzők a világszintű, COVID-19 vírus okozta világjárvány miatt visszaesett jegyeladások és késlekedő produkciók hatását felmérő írásaikban. Akkor még csak Kínában és Olaszországban került sor a mozik bezárását is érintő veszélyhelyzeti intézkedésekre, azóta azonban egyre több országban is hasonló intézkedéseket vezettek be a vírus megfékezése érdekében, így Magyarországon is.

A koronavírus miatt egyre több, az iparág és a filmművészet számára kiemelt fontosságú fesztivált és rendezvényt mondanak le a szervezők és tulajdonképpen az összes sorozat és mozifilm forgatása leállt. Ezeket az alábbi cikkünkben szedtük össze:

A koronavírus hatásai a film- és sorozatiparra

A globális filmipar kiemelkedő bevétellel zárta a tavalyi évet: 2019-ben a mozik világszintű bevétele 42,5 milliárd dolláros (csaknem 13 ezer milliárd forintos) csúcsot állított be, ebből az Észak-Amerikán kívüli bevételek 31,1 milliárd dollárra (9500 milliárd forintra) rúgtak, ami ugyancsak nemzetközi rekord – emeli ki az origo. Az már egészen biztos, hogy a nemzetközi filmipar idén legfeljebb negatív rekordra számíthat, hiszen már most hétvégén is történelmi mélyponton zártak az amerikai mozik.

A Kínában kezdődött koronavírus-járvány miatt a világ második legnagyobb mozihálózatával rendelkező ázsiai országban mintegy 70 ezer filmszínházat zártak be, a korlátozás pedig egyaránt érzékenyen érintette hollywoodi és helyi stúdiók bevételeit is, továbbá a tervezett bemutatókat.

Elemzők szerint csak a kínai veszteség február végére meghaladhatta a kétmilliárd dollárt.

A COVID-19 vírus okozta járvány első (és eddig legkiterjedtebb) európai gócpontjában, Olaszországban az első negyedévre vetítve több mint 70 százalékkal zuhant a mozik eredménye, miközben a járvány megjelenése előtt és januárban még 22 százalékkal magasabb volt a jegybevétel. Az országban március 8-ig már csak a mozik mintegy fele üzemelt, az olasz kormány pedig a járványügyi helyzetre tekintettel aznap elrendelte a filmszínházak bezárását az egész ország területén – minimum egy hónap időtartamra. Olaszország példáját végül a legtöbb európai ország követte.

Rendkívüli: Bezárnak a magyarországi mozik

Több országban vészterveken dolgoznak, hogy ne omoljon össze a filmkultúra. Franciaországban például megsürgetik az állami támogatásra jogosult francia moziüzemeltetők, gyártók és forgalmazók kifizetéseit, illetve dolgoznak egy új, kedvezményes filmipari hitel bevezetésén. Magyarországon elsősorban a szinkronszínészek kerülhetnek bajba. Ennek megoldására lehet alternatíva a Bor Zoltán szinkronszínész által indított kezdeményezés. Bor Zoltán, a néhány éve alakult Direct Dub Studios Kft. tulajdonosa a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, melyben arról ír, ebben a nehéz időszakban szinkronstúdiója a bajba jutott szinkronszínészeknek előre kifizetné a munkát, amit elég lenne májusban, júniusban ledolgozni.

Mindeközben biztonsági szempontok miatt számos nemzetközi fesztivált és filmes rendezvényt halasztottak el, illetve eleve meg sem rendezik azokat, bár a cannes-i filmfesztivál szervezői még mindig bíznak abban, hogy nem kell lefújni a fesztivált.

Egyelőre nem fújják le a cannes-i filmfesztivált

A legnézettebb filmeket gyártó Hollywood is rendkívül nehéz helyzetbe került. Nem csak azért, mert eddig főként az ázsiai és európai forgalomcsökkenés miatt az idei első negyedév teljesítménye 20 százalékkal alatta van a tavalyi időszakénak, hanem mert a járvány elharapózásával a stúdiók egyre inkább arra kényszerülnek, hogy már legyártott “slágerfilmjeik” premierjét elhalasszák, miközben biztonsági okokból nő a szüneteltetett forgatások száma is, azaz a filmipari visszaesés már egészen biztosan érinti a jövő évet is.

The Hollywood Reporter friss elemzése szerint akár 20 milliárd dolláros veszteséget is okozhat csak idén a koronavírus az amerikai filmiparnak.

Szólj hozzá