Hír és közéleti magazin

24: Újratöltve sorozat pilotkritika

24 (Legacy)

Kezdjük is rögtön azzal, hogy ahogy a címben is láthatjátok 24: Örökség helyett 24: Újratöltve lesz a magyar címe, ami eléggé kicsapja a biztosítékot, tekintve, hogy a teljes magyar internet 24: Örökség címen hivatkozott eddig a sorozatra. Ez megint egy olyan címváltoztatás (jó magyar szokás szerint), amire semmi szükség, simán megtarthatták volna az eredeti címet, érthetetlen, hogy miért nem ezt viszik tovább…

24 Legacy

Az “Újratöltve” spin-off létére egyértelműen megtartotta az anyasorozat minden egyes motívumát. A valós időben játszódástól kezdte a vágáson és a  megosztott kameraképeken át a zenei aláfestésig minden pont olyan, mint az Kiefer Sutherland legrosszabb napjain is volt. És ha már Kiefer, akkor sokan nem tudták elképzelni ezt a történetet Jack Bauer nélkül, de nekem fel sem tűnt a hiánya a pilotban.

Nem azért, mert a Corey Hawkins által alakított Eric Carter annyira karakter, hogy simán továbbviszi Jack Bauer örökségét, de a pilot annyi szálon fut, hogy Kiefer nélkül is bőven alámerülünk a nosztalgiafaktorba, egyszerűen másodlagossá válik, hogy ki rohangál eközben a háttérben.

24 Legacy Jimmy Smits Miranda Otto

A történet szerint a háborúból egy ideje visszatért Eric Carter egy olyasmi osztag tagja volt, mint a Seal Team Six, társaival pedig egy Bin Khalid nevű terroristát is likvidáltak, aki kábé Osama Bin Laden fikciós megfelelője akar lenni. Csakhogy valahogy a terroristák birtokába kerül a Bin Khalidot levadászó katonák személyazonossága, a terroristákat pedig egészen az USA-ig hajtja a bosszúvágy (meg egy doboz megtalálása) és mire Eric Carter a képre kerül már csak ő és egy poszttraumás stressztől szenvedő, egyébként és paranoiás társa marad életben. Carter pedig, bár már maga mögött hagyta a katonalétet és mindenféle milliárdosokra vigyázó biztonsági ember lett, hamar az események közepébe csöppen és tulajdonképpen magára maradva kell, hogy meghágja a terrorizmust.

24-legacy-comic-con-revelead-corey-hawkins-to-continue-kiefer-sutherlands-role-tony-almeida-retuns-to-the-show

Az Újratöltve simán hozza az anyasorozat minőségét, sőt igazából totálisan olyan, mint az anyasorozat, csak éppen a szereplők mások. A fordulatok, a csapdák, a főhősök munkahelyi és otthoni viszonyai, a politikai szálak, a CTU-n belüli sakkozások és farokméregetések senkit nem lephetnek meg, de a mellékszálakon futó események is ismerősek lehetnek azok számára, akik csak egy 24 évadot is láttak korábban. Hát igen, aki egyet látott, látta mindent, mégis ahogy a 24, úgy a 24: Újratöltve is megteremti azt az atmoszférát, amiért bármennyi évadot meg tudnánk nézni a sorozatból.

Carter mellett egyébként fontos még a CTU vezére (Teddy Sears), a CTU korábbi vezére (Miranda Otto), akinek a vezetésével Bin Khalidot is likvidálták, az ő férje (Jimmy Smits), aki éppen most állt politikai pályára, de Carter családtagjai (Anna Diop, Ashley Thomas) és pár CTU-s (Dan Bucatinsky, Coral Pena) is feltűnt, akiknek még komoly szerepe lehet a történet haladásában.

24 Újratöltve

Utalgatások az eredeti sorozatra azért előfordulnak, az egyik CTU-s például Edgar Stiles unokatestvére, de az előzetesek látva ennél szorosabb kapcsolat is lesz a két(?) sorozat között azon felül is, hogy a CTU-ban játszódik.

24: Újratöltve
70%
Egészen jó volt.

Én láttam már ennél rosszabb 24-es évadnyitót, összességében teljesen korrekt volt a pilot, reméljük azért, hogy az idei évadban még akár meg is lepnek minket, bár egy olyan sorozatban, ahol már az USA elnöke is összejátszott a terroristákkal, vagy éppen egy exelnök gépfegyverrel lőtte őket elég nehéz lesz.

  • Szerintünk: