365 nap filmkritika

Filmes hírek 365 nap filmkritika

Már az előzetes sem hétköznapi…

https://www.youtube.com/watch?v=B4pJN3EYUPk

Massimo nem az a tipikus olasz gringo, aki bedobja a pénzt és megkapja amit akar. Nem, neki élvezet megszereznie is azt. 5 éve a szeme láttára halt meg az apja és utolsó üzenete az volt számára,hogy vegye komolyan magát, ne csak a nőket hajtsa.

Laura egy boldogtalan kapcsolatban sínylődik.Tökösebb, mint a munkatársai nagy része, mégsem veszik őt elég komolyan. Nem, nem szende, nem cuki, nem kislányos, nem védtelen. Csípős a nyelve, tüzes, és bizonyítási vággyal van teli. Mégsem tud kilépni a komfortzónájából és olyannal van, akivel nem boldog.

Aztán minden megváltozik. 29. születésnapját ünnepli. Este italoznak, nappal sütteti tökéletesen hófehér bőrét, míg fel nem tűnik a maffia feje, Massimo. Mire elég 365 nap? Hogyan lehet beleszeretni egy év alatt egy olyan emberbe, akinek egész eddigi életében mindent el kellett vennie és nem megkapnia? Aki csak a brutalitást, az erőszakot és a család jó hírnevét, az üzlet fenntartását ismerte?

365 nap film kritika

Vagy hagyatkozzunk a Stockholm-szindrómára? Beleszeretünk fogvatartónkba és itt a happy end? Igaz a mondás, hogy „A külső megfog, a belső megtart, a jó szex hozzáláncol”? És szerethető-e egy ilyen beteges férfi, aki nem ismeri a gyengédséget?

Összehasonlíthatnám az Ötven árnyalat-trilógiával, de semmi értelme. Töményebb a szex, impulzusokban gazdagabb és teljesen más az alaphelyzet is.Nem rószaszín köd, nem családalapítás, itt az egyértelműen a kihívásra helyezi a hangsúlyt: sikeresen behódol-e a női fél az alfahímnek? Nincsen annyi mellékszereplő,a barátoktól és családtagoktól majdnem mentes a történet. A fókuszban csakis a két főhős szerepel.

A helyszín csodálatos. Már a Colosseum és az Etna látványa is lenyűgöző.A film után sokaknak kedve támadhat egy igazi olasz túrára indulni, hiszen garantáltan meghozza a kedvet a borokhoz, klubokhoz, éjszakai élethez és a turista látványosságokhoz egyaránt. A vízen készült felvételek sem utolsók, ahol a szexjelenetek egy része zajlik.

365 nap

Nagy erősség és különlegesség továbbá, hogy 3 különböző nyelvet is hallhatunk: Massimo az olasz, Laura a lengyel nyelven szólal meg, bár közösen mindig az angolt preferálják. Annyiszor hangzik el a „Fuck off” kifejezés,hogy alcím is lehetne.

Mindemellett mint minden filmnek, ennek is vannak buktatói. Nehéz elmenni amellett, hogy a lány nem próbál meg millió meg egyszer megszökni, telefonálni vagy leütni az elrablóját. Mivel ez egy film, persze, erről szól a sztori, hogy 365 nap és szabad lesz. Természetesen Massimonak elég röpke két hónap és sikert arat, ám innentől a film rohamléptekben halad előre és meg sem áll az esküvői ruhapróbáig. Kissé összecsapottnak tartom a végét, bár a függővéges befejezés okot ad mind a Netflixnek mind a közönségnek arra, hogy méltán nagy örömökkel és hévvel igény legyen a folytatásra.

Kíváncsian várom. Nőként, közönségként és kritikus szemekkel!