Filmek, sorozatok, kultúra

365 nap filmkritika

Azt hitted, ez egy újabb „Szürke ötven árnyalata film„ tele nyálas zenével, fülledt erotikával, ami egy szende szűz lányról és egy újabb milliárdos, komplexusokkal küzdő szépfiúról szól. Aha. Azt hitted.

Már az előzetes sem hétköznapi…

Massimo nem az a tipikus olasz gringo, aki bedobja a pénzt és megkapja amit akar. Nem, neki élvezet megszereznie is azt. 5 éve a szeme láttára halt meg az apja és utolsó üzenete az volt számára,hogy vegye komolyan magát, ne csak a nőket hajtsa.

Laura egy boldogtalan kapcsolatban sínylődik.Tökösebb, mint a munkatársai nagy része, mégsem veszik őt elég komolyan. Nem, nem szende, nem cuki, nem kislányos, nem védtelen. Csípős a nyelve, tüzes, és bizonyítási vággyal van teli. Mégsem tud kilépni a komfortzónájából és olyannal van, akivel nem boldog.

Aztán minden megváltozik. 29. születésnapját ünnepli. Este italoznak, nappal sütteti tökéletesen hófehér bőrét, míg fel nem tűnik a maffia feje, Massimo. Mire elég 365 nap? Hogyan lehet beleszeretni egy év alatt egy olyan emberbe, akinek egész eddigi életében mindent el kellett vennie és nem megkapnia? Aki csak a brutalitást, az erőszakot és a család jó hírnevét, az üzlet fenntartását ismerte?

365 nap film kritika

Vagy hagyatkozzunk a Stockholm-szindrómára? Beleszeretünk fogvatartónkba és itt a happy end? Igaz a mondás, hogy „A külső megfog, a belső megtart, a jó szex hozzáláncol”? És szerethető-e egy ilyen beteges férfi, aki nem ismeri a gyengédséget?

Összehasonlíthatnám az Ötven árnyalat-trilógiával, de semmi értelme. Töményebb a szex, impulzusokban gazdagabb és teljesen más az alaphelyzet is.Nem rószaszín köd, nem családalapítás, itt az egyértelműen a kihívásra helyezi a hangsúlyt: sikeresen behódol-e a női fél az alfahímnek? Nincsen annyi mellékszereplő,a barátoktól és családtagoktól majdnem mentes a történet. A fókuszban csakis a két főhős szerepel.

A helyszín csodálatos. Már a Colosseum és az Etna látványa is lenyűgöző.A film után sokaknak kedve támadhat egy igazi olasz túrára indulni, hiszen garantáltan meghozza a kedvet a borokhoz, klubokhoz, éjszakai élethez és a turista látványosságokhoz egyaránt. A vízen készült felvételek sem utolsók, ahol a szexjelenetek egy része zajlik.

365 nap

Nagy erősség és különlegesség továbbá, hogy 3 különböző nyelvet is hallhatunk: Massimo az olasz, Laura a lengyel nyelven szólal meg, bár közösen mindig az angolt preferálják. Annyiszor hangzik el a „Fuck off” kifejezés,hogy alcím is lehetne.

Mindemellett mint minden filmnek, ennek is vannak buktatói. Nehéz elmenni amellett, hogy a lány nem próbál meg millió meg egyszer megszökni, telefonálni vagy leütni az elrablóját. Mivel ez egy film, persze, erről szól a sztori, hogy 365 nap és szabad lesz. Természetesen Massimonak elég röpke két hónap és sikert arat, ám innentől a film rohamléptekben halad előre és meg sem áll az esküvői ruhapróbáig. Kissé összecsapottnak tartom a végét, bár a függővéges befejezés okot ad mind a Netflixnek mind a közönségnek arra, hogy méltán nagy örömökkel és hévvel igény legyen a folytatásra.

Kíváncsian várom. Nőként, közönségként és kritikus szemekkel!

Facebook
<