Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

5 filmtipp Halloweenre, amit a gyerekeddel is megnézhetsz

Filmsor Halloween

Izgalmas, de korhatármentes móka az egész családnak.

Ha Halloween, akkor horrormaraton. Kivéve persze, ha az embernek családja van, és a gyerkőcök is beszállnának a közös mozizásba. Íme, néhány tipp azoknak, akik ebben a helyzetben vannak, és olyan filmet keresnek estére, amit a kicsik is élveznek, de a szülőknek sem kell közben a telefont nyomkodni.

5. Libabőr (2015)

A klasszikusok előtt még egy frissebb példát említenék, hiszen a mai gyerekek már hozzá lettek szoktatva a fullos vizuális effektekhez. Ha tehát az elmúlt pár évből keresel valamit, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani a 2015-ös Libabőrt, amitől senki sem várt igazán sokat, mégis meglepően szórakoztató alkotás lett. A kilencvenes években nagy sikerrel futó gyerekhorror-regénysorozat alapján készült film főhőse egy tinédzser srác, Zach, aki épp új helyre, egy békés kisvárosba költözik az anyjával. A szomszédban a Jack Black alakította különc író, R.L. Stine, az eredeti Libabőr-regények szerzője lakik tinédzser lányával, Hannah-val.

Zach és új haverja egy félreértés miatt belopóznak az író házába, és ott véletlenül rászabadítják a világra a Stine könyveiben lakozó szörnyeket, akik aztán alaposan felforgatják az álmos kisvárost. A Libabőr minden percét átjárja a halloweeni frász, a szövegek jópofák, a karakterek meglepően jól kidolgozottak, és nagyon szerethetők. Jack Black pedig, mint mindig, most is fergeteges.

4. Addams Family – A galád család (1991)

Az Addams-család már hosszú ideje része a popkultúrának, hiszen Charles Addams karakterei még az 1930-as években születtek meg, de egészen 1991-ig kellett várni rá, hogy a mozivásznakat is meghódítsák. A várakozás kifizetődött, az Addams Family – A galád család ugyanis igazi kultfilm lett. A történet középpontjában egy rendkívül különc família áll, melynek életében semmi sem nevezhető normálisnak. A családfő, Gomez, a neje, Morticia, a gyerekeik, Pugsley és Wednesday, valamint a Nagymama, na meg a test nélküli, fel-alá rohangáló kéz, Izé, mind úgy néznek ki, mintha egy gótikus rémregényből léptek volna elő. Egy temető és egy mocsár melletti rémisztő házban laknak, furcsa szokásaik vannak, és élvezetüket lelik abban, ha mindenki sanda szemmel néz rájuk.

Miután megpróbálják megidézni a családfő évekkel ezelőtt eltűnt fivérének szellemét, felbukkan náluk egy furcsa személy, aki a rég nem látott rokonnak vallja magát, de valami nagyon nem stimmel itt. Az Addams Family – A galád család felnőtt és gyerekfejjel nézve is fergeteges vígjáték (némely zseniális poén csak idősebb korban esik le az embernek), parádés karakterekkel – köztük a filmtörténelem egyik legszórakoztatóbb házaspárjával. Jövőre készül egy animációs reboot, de az idei Halloweenre még remek választás az 1991-es klasszikus.

3. ParaNorman (2012)

A ParaNorman egy méltatlanul elfeledett, stop-motion technikával készített animációs film a Laika stúdió jóvoltából, ami tulajdonképpen olyan, mint A köd John Carpentertől, csak gyerekbarát verzióban. A főszereplő Norman egy különc kissrác, aki odáig van a zombifilmekért, és nem mellesleg mindenfelé szellemet lát, beleértve a saját nagymamáját. Barátai nincsenek, de a halottakkal szívesen elbeszélget. A családja és az iskolatársai egyaránt furának tartják, és egyedül csak egy másik kirekesztett kisfiú, Neil hiszi el, hogy igazat mond. Egy nap mégis mindenki Norman segítségére szorul, az otthonát adó kisvárost ugyanis egy boszorkány ősi átka sújtja, ami egy éjjel feléleszti a holtakat, és csak a srác képes véget vetni a borzalmaknak.

A ParaNorman gyerekfilmhez képest meglepően szofisztikált, és olyan tanulságokat fogalmaz meg az emberi természetről, illetve arról, hogy a félelem és a tudatlanság milyen szörnyű tettekre sarkallhatja az embert, amilyennel szintén nem sűrűn találkozhatunk más animációs stúdióknál. Főleg, hogy a mondanivalóját egy nagyon is valóságos történelmi példára alapozza a film. Emellett a ParaNorman nagyon vicces és kedves mozi, atmoszférikus képi világgal, zseniális zombifilmes kikacsingatásokkal, és imádni való retro karakterdizájnnal.

2. Szellemirtók (1984)

Előbb-utóbb minden gyereknek meg kell ismernie a Szellemirtókat, hiszen senki nem nőhet fel úgy, hogy nem tudja, mi történik akkor, ha a piros sugarak keresztezik egymást. Erre nincs is jobb alkalom, mint Halloween estéje. Igaz, hogy a film annak idején nyári blockbusterként lett eladva, de tartalmilag tökéletesen passzol ehhez az ünnephez. Akad itt három, a természetfelettire specializálódott állástalan tudós, akik szellemvadász magánvállalkozást indítanak New Yorkban, ahol valamilyen különös oknál fogva megszaporodik a paranormális jelenségek száma. A később négytagúvá bővülő csapatnak mezei kísértetekkel és egy falánk zöld rémséggel is szembe kell szállnia, meg persze a világot is meg kell menteniük egy ősi démoni entitástól, Zuultól.

A Szellemirtók minden idők egyik legviccesebb filmje, aminek zseniális sorait és poénjait még ma is idézgetik a popkultúra minden szegletében. Kétségkívül ez volt Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis és Ernie Hudson legemlékezetesebb szerepe, és a démoni megszállás alatt álló Sigourney Weaver is örökre beleégett a tudatunkba. Mai szemmel nézve persze már kissé elavultnak tűnhetnek a vizuális effektek, de a karakterek és a poénok teljesen elvonják a figyelmet az ilyen apróságokról. Az óriás habcsókember támadása egyébként még mindig zseniális jelenet.

1. Karácsonyi lidércnyomás (1993)

A Tim Burton agyából született sötét mese egyaránt tökéletes választás Halloweenre és Karácsonyra is, de a Día de los Muertos-szerű különc figurák, valamint a német expresszionizmust idéző horrorisztikus dizájn miatt inkább tökfaragás mellé ajánljuk a művet. A történet főhőse Rosszcsont Jack, egy csontváz, aki Halloween Townban él, és nagyjából ő felel azért, hogy a Halloween olyan ijesztő legyen, amilyen csak lehet. Egy nap Jack teljesen belefárad életének monoton körforgásába, és új kihívásokra vágyik. Úgy dönt, maga mögött hagyja a Halloweent, és inkább átnyergel a Karácsonyra, mégpedig úgy, hogy a Télapót kedvesen elraboltatja, majd átveszi a helyét. Mivel azonban a Karácsony lényegéről fogalma sincs, komplett rémcirkusszá változtatja a szent ünnepet, és még a hadsereget is kihívja maga ellen. Útja során a Jackbe reménytelenül szerelmes Sally, egy szomorú sorsú rongybaba igyekszik megóvni a főhőst.

A Karácsonyi lidércnyomás meglepően sötét alkotás, aminek középpontjában groteszk külsejű, magányos karakterek állnak, de a film végső soron arról szól, hogyan leli meg Jack a boldogságot Sally mellett, és hogyan tanulja meg a Karácsony valódi jelentését. Az első igazán kiemelkedő egész estés stop-motion technikával készült produkcióra az a fajta aprólékos és kreatív kidolgozottság, illetve mozgóképes esztétikum jellemző, amit a mai animációs filmekből annyira hiányolni szoktunk. A Danny Elfman szerezte fantasztikus zene és betétdalok ráadásul még tizenöt évvel később is megunhatatlanok. Ennél jobb választás nincs a családi Halloweenhez.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<