Filmek, sorozatok, kultúra

50 éves Uma Thurman, A Ponyvaregény és a Kill Bill hősnője

Uma Thurman sokkal több, mint Tarantino múzsája.

Ötvenedik születésnapját ünnepli Uma Thurman, a Ponyvaregény és a Kill Bill sztárja, Quentin Tarantino kedvenc színésznője. Bár évtizedek óta Hollywood üdvöskéje, még így is tudunk olyat mesélni a filmcsillagról, amit sokan biztosan nem tudnak.
Uma Thurman 50 éves

Felmenőinek története is megérne néhány forgatókönyvet

Uma Karuna Thurman nagyapja svéd nemes volt, női felmenői modellként boldogultak, a nagymamájáról mintázott meztelen szobor ma is áll az egyik svéd kikötőben. Pszichoterapeuta anyjának első férje és Uma keresztapja az “LSD-pápa” Timothy Leary volt, apja pedig az első amerikai, akiből tibeti szerzetes lett. A házaspárnak négy gyermeke született, akik közül mindegyik hindu istenségek után kapta nevét, Uma az anyaistennő Párvati egyik neve. Többször megfordult náluk a dalai láma is.

Az övé volt az a szerep, mely miatt létrejött a 17 éven felülieknek ajánlott korhatárbesorolás

A Henry és June-ban ő volt Henry Miller író biszexuális felesége, ez volt az első film, amelyet Amerikában a 17 éven felüliekre korlátoztak.

Uma nélkül nem lett volna Kill Bill

Az igazi áttörést Hollywood “fenegyerekének”, Quentin Tarantinónak köszönheti, aki a kultikussá vált Ponyvaregényben rá osztotta a femme fatale szerepét. Később a rendező annyira Thurmanra szabta az elpusztíthatatlan, bosszúálló bérgyilkosnő figuráját, hogy inkább megvárta, amíg kedvenc színésznője visszatér a szülési szabadságról, hogy leforgathassák a Kill Billt.

Uma Thurman Kill Bill

Magyar férfit (is) szeretett

Thurman kétszer ment férjhez és kétszer vált el: Garry Oldman színésszel másfél évig élt nagy szerelemben, majd a Gattica című sci-fi forgatásán megismerkedett Ethan Hawke-kal, akitől két gyermeke született, lányuk Maya Hawke maga is színésznő lett. Három évig egy magyar származású szállodatulajdonossal élt együtt, 2012-ben pedig egy pénzügyi szakembertől született harmadik gyermeke, második kislánya.

<