A Berlini küldetés minimum az év kémtörténete

Kicsit korai még a teljes évadot értékelni, hiszen még csak hét részt láttam a sorozatból, és persze kicsit kései is, hiszen a pilot már nagyon régen volt. De bevallom a pilot után nem éreztem ingert arra, hogy írjak a sorozatról, mostanra azonban eljutottam oda, hogy tulajdonképpen a Berlin Station aka. Berlini küldetés az amelynek epizódjait hétről hétre legjobban várom.

berlin-station-cast

Ehhez a sorozathoz persze türelem kell, hiszen a pilot (bevezető epizód) még véletlenül sem mondható pörgősnek. A Berlini küldetés – brit sorozat lévén persze – egy a tipikusa brit drámákra jellemző lassúsággal építi fel a történetét, a karaktereit és olyan saját légkört teremt, hogy a nézése közben mi is kémelhárítónak, kémnek, vagy éppen csak egy titkárnak érezzük magunkat, de mindenképpen úgy érezzük, hogy részesei vagyunk mindannak, ami a képernyőn folyik.

Az erdetileg az Epixre készült, itthon az HBO Go-n látható Berlini küldetés eredetileg egy Daniel Miller (Richard Armitage a Válaszcsapás 1. évadából lehet ismerős sokaknak) nevű CIA ügynök története, s még ha ő is áll a középpontban, ennél sokkal összetettebb nézőpontból láthatjuk az eseményeket, amelyek egyébként szépen lassan bontakoznak ki a szemünk előtt.

berlin-station-sorozat-kritika

A gyerekként Berlinben felnövő Miller azért érkezik a városba, hogy megtaláljon egy bizonyos Thomas Shaw nevű fickót, aki minden valószínűség szerint maga is az ügynökségnél dolgozik és aki előszeretettel szivárogtat ki az ügynökségek és a világpolitika számára kényes információkat a Berliner Zeitung egyik újságírójának.

Ha úgy tetszik Thomas Shaw az új Julian Assange (Wikipedia), az új Edward Snowden (NSA), annyi különbséggel, hogy ő közvetlenül a rendszeren belülről akarja megbomlasztani, sőt romokba dönteni a titkosszolgálatok működését, azonban a pontos motivációját még hét rész után sem nagyon ismerjük.

berlin-station

Az viszont hamar kiderült, hogy pontosan ki is áll a Thomas Shaw álnév mögött, ahogy az is, hogy senki sem az akinek látszik, mindenkinek van legalább egy apró titka, amit nagyon nem szeretne ha kiderülne és ezek a titkok, vagy éppen a flashbackekben előttünk kitárulkozó múltbeli események alapvetően meghatározzák a karakterek egymással kapcsolatos viszonyrendeszerét.

A Berlini küldetésben az a zseniális, hogy egy percig sem érezhetjük azt, hogy mindent tudunk, hiszen a szereplőkkel együtt fedezünk fel újabb és újabb részleteket, apróságokat és titkokat, amelyeknek köszönhetően egészen új irányt vesznek az események és a karakterek egymással való kapcsolatai. Ráadásul a sorozat alkotói remekül árnyalják a karaktereiket, mindenki azon a bizonyos árnyvonalon centizik, ahol lehetetlen megállapítani, hogy jó vagy rossz-e, amit tesz vagy tenni akar.

berlin-station-sorozat-kritika-filmsor

A karakterek is nagyon változatosak, a megtört, a feltörekvő, a nagyravágyó, a törvény minden betűjét betartó és persze az előírásokra nagy ívben tevő ügynökök kiváló elegyet alkotnak, de szerencsére a sorozat kellő alapossággal ábrázolja a rosszfiúkat is, így az ISIS-nek menyasszonyokat csempésző terroristát vagy éppen egy titkos CIA-börtönből “szabadult” bérgyilkost is. És persze mindez nagyon meggyőző alakításokkal is párosul, amelynek nagy szerepe van abban, hogy tulajdonképpen szuperlatívuszokban írok a Berlini küldetésről.

Bár az események végig Berlinben játszódnak (kiválóan bemutatva a város nappali illetve éjszakai atmoszféráját), nem csak az amerikai és a német ügynökségek tagjai keverednek bele az eseményekbe, de a román alvilág, az ISIS, a törökök, a britek, a koreaiak is feltűnnek legalább említés szintjén, a sorozat ugyanis egy igazi világpolitikai kirakós, amelyben kormányok és árnyékkormányok, önkéntes igazságosztók és az alvilág játszanak a puzzle-darabkákkal.

berlin-station-sorozat

Aki egy a Válaszcsapáshoz hasonló diplomácia-felülírva jelszavú durr-durr és bumm szerű sorozatra számít az csalódni fog, a sorozatra egyáltalán nem jellemző a fegyverhasználat, igaz éppen ezért üt óriásit, amikor egy autósüldözésbe, vagy egy civil áldozatok is hozó lövöldözésbe csöppenünk. A Berlini küldetés a titkos találkozók, a megfigyelés, a bizalmatlanság és az egymásra utaltság sorozata, amiből aztán olyan mix jön ki, amit eddig maximum csak könyvolvasás közben éltünk át. Persze ez érthető is, hiszen a sorozat alkotója az az Olen Steinhauer, akinek egyrészt ez az első mozgóképes adaptációja, másrészt meg a fél életét azzal töltötte, hogy kémregényeket írt.

Aki szereti a klasszikus kémtörténeteket az biztosan nem fog csalódni a sorozatban, nem véletlen, hogy a sorozatokban még csak szárnyait bontogató EPIX szinte azonnal berendelte a második évadot, ahogy az sem, hogy a sorozat szórásába az HBO is beszállt, hiszen a Go mellett az HBO2-n és az HBO3-n is látható.

És persze az sem mellékes, hogy azért is ajánlatos nézni a Berlini küldetést, mert nagyon is valóságszerű, hogy mást ne mondjak a napokban az élet utolérte a sorozatot.

Alkotó: Olen Steinhauer
Főszereplők: Richard Armitage, Leland Orser, Michelle Forbes, Richard Jenkins, Tamlyn Tomita, William Sadler, Rhys Ifans, Richard Dillane, April Grace, Bernhard Schütz
Szólj hozzá