Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

A BOSZORKÁNYOK ELVESZETT KÖNYVE sorozatkritika

Matthew Goode és Teresa Palmer főszereplésével az HBO és HBO GO kínálatában elérhető A boszorkányok elveszett könyve című sorozat teljes első évada.

A Sky csatorna gyártásában, a hazánkban is igencsak népszerű Mindenszentek trilógia nyitó kötetének feldolgozását tekintheti meg a nagyérdemű. Deborah Harkness könyve 2011-ben jelent meg magyar nyelven a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában, a második kötet Az éjszaka árnyai címen 2012-ben követte, míg a trilógia záró része Az élet könyve nyáron debütált a magyar olvasóközönség körében.

A sorozat nyitása egyértelműen elég erősre, hangulatosra sikerült. Oxford gyönyörű, történelmi épületei, és a Harry Potter filmekből már jól ismert Bodleian könyvtár olyan elképesztő atmoszférát biztosít, hogy szinte érezzük a régi könyvek, vagy éppen a macskaköves utcákon fújdogáló őszi szél illatát. Matthew Goode furcsa, ám úgy tűnik, hogy tökéletes választás volt a vámpír szerepre. Nem az a tipikus férfiideál, de könnyed eleganciája, delejező tekintete és kifogástalan modora miatt határozottan erőteljes hatást gyakorol.

Teresa Palmer, mint a salemi boszorkányüldözés első áldozatának leszármazottja, pedig egyszerre bájos ám roppant határozott és kemény nő. Mindkét főszereplőnk a tudomány megszállottja, viszont egészen más területeken mozognak. Diana Bishop a 17. századi alkímia titkait kutatja, míg Clermont professzor a biokémia elismert szaktekintélye. A kettőjük közti vonzalom tehát nem csupán fizikai jellegű, nagyon erőteljes a szellemi vonala is, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mivel mindketten különlegesek a maguk módján, így az emberi társadalom perifériáján mozogva óhatatlanul is összeköti őket egyfajta sors közösség. Persze vonzalmuk nem természetes, sőt mi több, tulajdonképpen tiltott is. Boszorkányok, vámpírok és a démonok, a lények különböző kasztjaiba tartoznak, és csak igen ritkán keresztezik útjaik egymást.

Diana, és az Ashmole 782 feltűnése olyan reakciót vált ki, ami egy hatalmas olvasztótégelyé változtatja Oxfordot, ahol a megbízhatóság igencsak ritka kincsé válik. Az Ashmole 782 ugyanis egy különleges kézirat, ami a legendák szerint tartalmazza a lények keletkezésének történetét, így aztán elkerülhetetlenül megindul a hajsza a könyvért amit, – néha erősen megkérdőjelezhető okokból – mindenki a magáénak akar.

Adott tehát két karizmatikus főszereplő, egy izgalmas történet, csodás díszletek és minden ami csak ahhoz kell, hogy talán mi magunk is némileg elvarázsolt hangulatba kerüljünk. Azonban ahhoz, hogy a sorozatot megfelelően tudjuk értékelni és élvezni, ildomos elvonatkoztatni az utóbbi évek egyértelműen kasszasikerének számító Alkonyat könyvektől, filmektől. Valójában még csak keresnünk sem kell ahhoz, hogy azonnal visszaköszönjenek bizonyos motívumok Stephenie Meyer történeteiből. Hogy ez probléma-e? Nem feltétlenül, hiszen rég nincs már új a nap alatt. A másik ingóköve a sorozatnak az maga az alapjául szolgáló könyv lehet. Nem rossz, nem rossz, de valahogy mégsem az igazi.

A boszorkányok elveszett könyve remélhetőleg túllép majd az unalomig ismételt sémákon és valami újjal, frissel ajándékoz meg minket. A kezdés abszolút ígéretesnek tűnik, így reményeink talán megalapozottak lesznek a jövőben. Addig is tekintsük meg a sorozatot, és koccintsunk egy pohár jó minőségű borral, ünnepelve azt, hogy mennyire változatos, és varázslatos világban is élünk. Talán néha varázslatosabba mint gondolnánk…

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<