A Bridgerton család sorozatkritika

Karácsony második napjától érhető el a Netflix kínálatában A Bridgerton család címet viselő kosztümös sorozat, amely a feketék jogaiért küzdő és ezt a sorozataiban is előszeretettel hangoztató, a Botrányt, a Grace klinikát vagy éppen a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? készítő Shonda Rhimes producerasszony sorozata.

A Shondaland újabb, első Netflixre készült darabja nem saját ötletből készült, hanem az itthon is megjelent, Slyvia Quinn által jegyzett Bridgerton-könyvsorozat alapján, amely nyolc testvér szerelmi életébe enged intim betekintést.

Ahogy Shonda Rhimes eddigi sorozatai, úgy A Bridgerton család is első sorban a női nézők kegyeiért küzd, igaz ezúttal nem a jelenkor rassz- és girlpowere áll a középpontban, hanem az 1800-as évek elejének társadalmi összetételébe nyerhetünk betekintést.

A Bridgerton család első évadában azt láthatjuk, ahogy londoni előkelő társaság ambiciózus anyái foggal-körömmel próbálják betolni a lányaikat minél előkelőbb családokba, hogy aztán azok úrinőként vagy jobb esetben hercegnőként élhessék tovább életüket és szülhessék az örökösöket.

Bridgerton család

Így jár Daphne Bridgerton is, akinek anyja azért elég megengedő és nem akarja mindenáron a lányát egy kényszerházasságba beletuszkolni, csak hát a társadalmi elvárásoknak meg kell felelni. Daphne-nak éppen kapóra jön az egyedülálló herceg Simon Basset felbukkanása, mert bár a herceg nem kíván házasodni (egy fogadalom miatt trónörököst meg pláne nem akar), Daphneval az oldalán könnyen le tudja pattintani a kérőket, még Daphne reményei szerint a herceggel való mutatkozása csak még kelendőbbé teszi őt az urak előtt. Úgy döntenek, hogy eljátsszák, hogy kedvelik egymást, mert ez ugye mindenkinek jó lesz és elég biztosak abban, hogy ez az egész csak egy színjáték… Aztán persze elkezdenek tényleg közeledni egymáshoz…

A Bridgerton család első évadában elsősorban Daphne (Phoebe Dynevor) és Simon (Regé-Jean Page) kapcsolata áll a középpontban, de a sorozat azért szép számmal felvonultat fontos és egyelőre mellékszereplőket (vagy más családokat, pl. a Featheringtonokat), Slyvia Quinn regényei egyébként minden alkalommal egy másik Bridgerton-gyermeket állítanak a középpontba, szóval ha a Netflix a folytatás mellett dönt van mihez nyúlni és nem kell azon aggódni, hogy bonyolítsák meg Daphne és Simon életét.

A történetnek fontos szereplője még az ingyenes pletykalapot működtető, titokzatos Lady Whistledown (akinek kilétét a végégi jótékony homály fedi), ő a mesélő, aki nem csak mesél, de közben erőteljesen kavarja is a szálakat a londoni elitben, hiszen az írásai úgy tarolják le a kosztümös celebeket, hogy az még a feketeként megjelenített Zsófia Sarolta királynőnek is elég sok fejfájást okoz.

bridgerton-netflix-queen-charlotte

Itt azért hozzátennénk, hogy annak ellenére, hogy korábban egyebek mellett Helen Mirren keltette életre a karaktert, a történészek egyre inkább egyetértenek abban, hogy Zsófia Sarolta félvér lehetett, méghozzá portugál vérvonalról. Egyébként annak, hogy a királynét színes bőrűnek ábrázolták dramaturgiai okai is voltak, ezzel ugyanis megnyitották az ajtókat más színes bőrű, de az elithez tartozó karakterek behozatalára, így például az első évad egyik főszereplője Simon számára is.

Több portálon is történelemhamisítással vádolják a Netflixet és Shonda Rhimest, de ez a vád már csak azért is hülyeség, mert A Bridgerton család, egy fikciós, szórakoztató kosztümös sorozat, amely alapvetően túl excentrikus ahhoz, hogy magát történelmi hitelességűnek állítsa be.

Ha már excentrikusság, akkor ez nem csak a kirívó színekben, a ruhákban és a karakterekben mutatkozik meg, hanem a betétdalokban is, hiszen olyan dallamok csendülnek fel a háttérben, mint a Maroon 5 Girls like you című dala vagy Billie Eilish-től a Bad Guy, igaz a Vitamin String Quartet előadásában.

A Bridgerton család egy intim fikció, amely tulajdonképpen már csak azért sem tipikus Shondaland-társadalomkritika, mert a története egy fals társadalomban játszódik. Tipikus hamupipőkés, tündérmesés elemekre épül, amely csak részben érinti azt a kort, amelyben játszódik. Ennek ellenére és ezzel együtt mind a 8 része remek szórakozás, különösen így az ünnepi időszakban lehet tartalmas kikapcsolódás az otthon lévőknek.

A Sylvia Quinn A herceg és én című regénye alapján készült A Bridgerton család első évada a Netflixen látható.

Forrás Szkecs