Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Ezért készül musical A CÁPA forgatásáról

Amekkora horror-klasszikus lett A cápa című film, akkora szívás volt a forgatása. Nem csoda, hogy színpadra viszik az elkészülésének történetét.

Bruce címen színpadi darab, sőt musical lesz A cápa című filmből – igaz egészen másként mint gondolnánk. A musical azt mutatja be, hogy az akkor 28 éves Steven Spielberg hogyan hozta tető alá a lehetetlennek tűnő filmes vállalkozást.

Carl Gottlieb már 1975-ben megjelentette forgatási naplóját, The Jaws Log címen, ez lesz az alapja a most készülő színpadi adaptációnak is. A musical címe Bruce lesz, nem véletlenül, így nevezték ugyanis a Spielberget számtalan alkalommal cserbenhagyó mechanikus cápát, amit a forgatáson használtak.

“Már megint elromlott ez a… cápa”

Persze, ha csak Bruce lett volna minden probléma forrása…

A neves producer-duó, David Brown és Richard Zanuck már a bemutatása előtt megvette Peter Benchley regényének filmes jogait, de miután megvették, rájöttek, hogy nemigen tudnának filmet csinálni a dologból. Aztán mégis belevágtak, de elsőként nem is Spielberggel, hanem Dick Richards-szal akarták elkészíttetni a filmet, de a rendező cápa helyett bálnát akart a filmjében látni. Ekkor fordultak Spielberghez, akit már jól ismertek, hiszen együtt dolgoztak annak első mozifilmjén, a Sugarlandi hajtóvadászaton – idézi fel a Chief Brody.

Aztán megírták a forgatókönyvet, amelynek első változatát a regényt is író Benchley készítette el. A producerek ezt visszavonták, mondván kalandfilmet akarnak, őket sem a maffiás szál, sem Brody magánélete nem érdekli. Jött a drámaíró Howard Sackler és az ő verziójával már majdnem megvolt elégedve Spielberg. Majdnem.

Csak közben az idő is telt és egyre inkább fogyott, hiszen a színészek szakszervezetének lehetséges sztrájkja miatt a forgatást be kellett (volna) fejezni 1974. július 1-ig. Spielberg javaslatára felkérték Carl Gottliebet, hogy tegye rendbe a szkriptet, sőt egy kisebb szerepet is felajánlottak neki a filmben.

Közben Bruce-on is dolgoztak gőzerővel. A cápa – illetve a cápák, mert végül három darab 7 és fél méteres lény készült el – megtervezése és megépítése öt hónapot vett igénybe. Richard Zanuck és David Brown producerek Hollywood két sztár „illuzionistáját” szerződtették: a tervezésre Joe Alvest, míg a tengeri ragadozó mozgását irányító gépezet megszerkesztéséhez Bob Mattey-t, a Walt Disney speciáliseffekt-részlegének nyugalmazott vezetőjét.

Bruce a mechanikus cápa
Bruce, a mechanikus cápa

A műcápa megalkotásának időszakában a producerek eldöntötték, hogy a filmet nem stúdióban, hanem egy igazi üdülőhelyen fogják leforgatni. Végül egy Massachusetts állam partjánál található szigetre, Martha’s Vineyardra esett a választásuk. S mostanra már a főszereplő is megvolt Roy Scheider személyében, mert aztán nehogy azt higgyük, hogy kapkodtak a film főszerepéért. Volt olyan A-listás színész, aki konkrétan közölte, szívesen megnézi, de ne várják, hogy szerepel egy ilyen gagyiban.

Május 2-án megkezdődött a filmforgatás

A terv szerint 58 nap alatt, június 29-ig kellett volna befejezni, mielőtt beindul a turisztikai főszezon, nem is beszélve a színészek szakszervezetének fentebb említett sztrájkjáról.

Elkezdődött a forgatás, de természetesen nem ment zökkenőmentesen. Na jó, az első napon még minden jól ment. A második napon eleredt az eső, és tíz óra alatt 2 perc 20 másodpercet sikerült leforgatni a filmből. A harmadik napon kitört a vihar – elmaradt egy tengeri jelenet felvétele, amelyben a helybéli statisztákkal telezsúfolt több tucat csónak szerepelt volna. Ezután mind gyakoribbá váltak a ködös reggelek. Június közepére már több héttel elmaradtak az eredeti tervtől.

Ráadásul

Az igazi cápás felvételeken (merthogy persze ilyenek is kellettek a filmbe) nem voltak elég nagyok a valódi fehér cápák, ezért a hatás kedvéért kisebb cápaketreccel és kis növésű dublőrökkel dolgoztak, hogy a cápák nagyobbnak tűnjenek. A legnagyobb bajt azonban az okozta, hogy a cápák napokig nem voltak hajlandóak a ketrecre támadni. Szerencsére aztán az egyik cápa beleakadt az akkor üresen álló ketrecet tartó kábelbe, amitől eléggé agresszív lett… a jelenetet sikerült felvenni és be is került a filmbe… Így történt, hogy Hooper nem halt meg a ketrecben, hanem sikerült kiúsznia, miközben a forgatókönyv szerint ebben a jelenetben kellett volna meghalnia…

Forgatás a turistaszezon közepén

Június 30-án a szállodai árak a háromszorosukra ugrottak fel: megkezdődött a turistaszezon. És ezzel együtt megsokasodtak a Cápa stábjának gondjai, ugyanis úgy kellett forgatniuk, hogy közben turisták jöttek-mentek.

Steven Spielberg strandolókkal beszélget A cápa forgatásán

Mint az RD felidézi, ilyen közjátékok szakították meg a film forgatását:

A film legizgalmasabb része a kimerítő cápavadászat, amelyre a három férfi főszereplő az Orca nevű halászhajón indul el az állítólag néptelen óceánon. Ezeknek a jeleneteknek a forgatására kicsődült az egész stáb: több mint egy tucat vízi jármű között haladt az uszály, fedélzetén a rendezővel, rendezőasszisztenssel, operatőrökkel, valamint az úszó cápaketrecek, bennük a két, egyenként hét és fél méteres bestiával. A harmadik cápa a vízben tanyázott a Vasszörny felett. Külön hajó szállította Mattey-t és búvárruhás, légzőcsővel felszerelt embereit, akik a távirányító panelről mozgatták a különböző cápákat.

Nem csoda, hogy a hajós nyaralókat meghökkentette a látvány – és sokan közülük alaposabb szemrevételezés céljából közelebb merészkedtek. Egy jellegzetes találkozás így zajlott: végre sikerült beállítani a helyszínt egy pokolian bonyolult felvételhez. A főszereplő Robert Shaw az Orca fedélzetén áll, kezében szigonypuskával.

– Gyere előre, Bob! Kicsit jobbra! – harsogja Steven Spielberg rendező a megafonjába.

– Indítsátok a cápát! – kiáltja rendezőasszisztense a másik megafonba, és a szörnyeteg villámgyorsan megindul a vízben Shaw felé. Aztán épp, amikor Shaw kilőné a szigonyát, valamelyik kíváncsi hajós betéved a kamera látókörébe, és elordítja magát: – Hé! Mi folyik itt?

Végül hat óra alatt tudták újra beállítani a jelenetet.

Emellett maga a természet is sokszor keresztülhúzta a filmesek számítását. Például egy váratlan széllökés perdítette meg az Orcát a jelenet közepén, és mire a hajó visszakerült a megfelelő pozícióba, a cápa bénult le, mert egy vontatóhorog beleakadt a víz alatti irányítókarba. Ha nem a mechanikus cápa adta meg magát, akkor volt, hogy az Orca süllyedt el és hasonlók…

Amikor már valóban úgy tűnt, mintha három kétségbeesett ember küzdene egy csónakban magányosan az óceán közepén a gyilkos cápával, bekövetkezett az újabb csapás. Az üres horizonton hirtelen megjelent a New York-i Jacht Klub rendes évi körtúrájának karavánja – egyik hajó a másik után napokon át! Aztán újabb vitorlások és motorcsónakok sora töltötte meg a látóhatárt, mert erre vezetett az Amerikai Kupa vitorlásversenyének útvonala. Újabb tíz nap veszteség a dühöngő filmeseknek.

Akkor most megvárjuk, amíg elmennek a vitorlások: Steven Spielberg, rendező, Michael Chapman kamerakezelő és Bill Butler operatőr

Mégsem lett bukás

Szeptember vége lett, mire a szereplők, a stáb és a cápák elhagyták Martha’s Vineyardot. Öt hónapot töltöttek el a szigeten a tervbe vett kettő helyett. Az elkészült film összköltsége a tervezett 3,5 millió dollárhoz képest 8 millió körülire emelkedett.

Bár a forgatás kaotikussága miatt katasztrofális jövőt jósoltak neki, a film anyagi bevétele sokszorosa volt a gyártás költségének. Sokan A cápát tartják az első nyári blockbusternek, vagyis olyan produkciónak, mely köré hatalmas reklámkampány szövődik, s emiatt szinte mindenki ellátogat a mozikba, hogy megnézze. A filmtörténet addigi legmagasabb bevételét hozta, majd két évvel később bemutatták a Csillagok háborúját… a többi meg már történelem.

Talán nem mindenki tudja, de Spielberg horrorklasszikusa többszörösen is adaptáció. A cápa alapjait adó Peter Benchley eredeti regénye ugyanis megtörtént eseményeket vett alapul. 1916 júliusában egy cápa felúszott a New Jersey közelében található Matawan nevű város édesvizű folyójába és több emberrel is végzett, míg sikerült elkapni.

A Cápa forgatásának viszontagságairól egyébként már több dokumentumfilm is készült, ezek egyikét itt tudjátok megtekinteni.

Ez is érdekelhet:
<