A Fear The Walking Dead egyik főszereplője elmagyarázta a halála mögötti igazi drámát

Kevés Fear the Walking Dead-rajongó felejtette el Nick Clark sokkoló halálát a 4. évadban, de még az a csavar is elhalványulhat a 6. évad második felvonásos premierjének legtragikusabb pillanatához képest. 

fear-the-walking-dead-john-dorie-morgan-dakota

John Dorie az epizód elején a végsőkig el van keseredve. Mivel képtelen megakadályozni Janis kivégzését, majd kénytelen elhagyni Lawtont szeretett June-ja nélkül, John úgy érzi, nincs már miért élnie. Az “Ajtó” című részben megtudjuk, hogy John visszament a kunyhójába, és öngyilkosságot tervez. De ahogy a The Walking Dead rajongók már tudják, semmi sem ilyen egyszerű.

Mielőtt véget vethetne az életének, Johnt először járkálók zavarják meg, majd később összefut Morgannel és Dakotával, akik megpróbálják meggyőzni, hogy menjen vissza velük az új, titkos településre, amit Morgan épít a csoportjának. Mindez azonban süket fülekre talál, mivel John meg van győződve arról, hogy már nincs értelme az életének, és hogy nem elég erős ahhoz, hogy megakadályozza, hogy a rossz felülkerekedjen a jó felett.

ftwd-john-dorie-morgan-jones

Egészen addig, amíg John Dorie rá nem jön, hogy Dakota volt az, aki megölte Cameront. Ez megváltoztat valamit Johnban. Hirtelen új céllal kel életre: ahogyan a korábbi évadok más szereplői esetében is, John most úgy érzi, hogy segíthet Dakotának visszatérni a fényre, miután egy sötét ösvényre tévedt. Ez tényleg azt tükrözi, ahogy Nick meg akarta menteni Charlie-t, miután elárulta a családját a 4. évadban. Sajnos, akárcsak Nick, John is elkésett.

De Dakotának nincs szüksége megmentőre, neki titokban kell tartania az igazságot Cameron meggyilkolásáról, ezért lelőtte Johnt, és lelökte egy hídról. Mintha ez az árulás nem lenne elég kegyetlen, egy pillanatra az “Ajtó” reményt ad nekünk, hogy John valahogy megmenekül ettől a sorstól, ahogy végignézzük, ahogy valahogy visszanyeri az erejét, hogy visszaverekszi magát a víz alól a felszínre. De akárcsak Janis felültetése és kivégzése, John utolsó ellenállása is csak egy félrevezetés.

Johnt partra mossa a víz, de már nincs többé. Mire June rátalál, a férfi már meghalt, és járkálóként látják egymást viszont, June kénytelen megölni őt.

Johnnak ez a végső sorsa minden szempontból tragikus. Nemcsak a halála tükrözi Nick halálát, de John utolsó jelenete járkálóként visszautal az első találkozására June-nal, akit a 4. évadban eszméletlenül talált a kunyhója előtt. Most June-on a sor, hogy kihúzza őt a vízből, de már túl késő. Sötét lezárása ez a házasságuknak és John történetének.

Fear TWD Johnn Dorie és June

Garret Dillahunt, aki két és fél évadon keresztül alakította John Dorie-t, vitathatatlanul a legjobb alakítását nyújtja a Fear the Walking Deadben, megmutatja nekünk karaktere fájdalmának legmélyebb rétegeit, majd a remény rövid szikráját, amit Dakota szinte azonnal kiolt. Az elmúlt évadok egyik legkedveltebb karaktereként John halála sok rajongó számára túl korán jött.

De ahogy a színész az EW-nek elárulta, az ő döntése volt, hogy kiírják a sorozatból. Dillahunt eredetileg Andrew Chambliss és Ian Goldberg showrunnert kereste meg John távozásával kapcsolatban az 5. évadban, és az írók azóta is tervezték a karakter távozását.

“Imádtam az ebben a sorozatban töltött időmet, és mindig örömmel fogok visszaemlékezni rá” – mondta Dillahunt az EW-nek, mondván, egyszerűen úgy érezte, hogy itt az ideje, hogy valami mással foglalkozzon. 

Dillahunt John utolsó szavainak jelentőségét is megmagyarázta, és ez valószínűleg megforgatja a bicskát a gyomrodban, ha ma gyászolod a karaktert. A színész szerint John utolsó sora azt hivatott megmutatni, hogy eldöntötte, tényleg élni akar. De az ideje lejárt.

“Egy kicsit átrendeztük ezeket az utolsó sorokat közvetlenül a forgatás előtt, hogy az utolsó dolog, amit mondok, az legyen, hogy ‘Nem ezt akarom’. Azt akartam, hogy ez legyen az utolsó dolog, amit mond, mielőtt aztán lelőnék. Ez elég kegyetlen, de dramaturgiailag szerintem nagyon érdekes” – mondta Dillahunt.

“A tragédiája, hogy meg akar halni, de rájön, hogy inkább az életet választja. És aztán megölik őt. Majdnem olyan, mint a Rómeó és Júlia, amikor az egyik beveszi a mérget, aztán a másik felébred, és te azt mondod magadban: Ez nem lehet igaz!”