Hír és közéleti magazin

A filmtörténelem legemlékezetesebb sikolykirálynői

Filmsor Halloween

Ezekre a színésznőkre többször is ráhozták a frászt.

Michael Myers, Freddy Krueger vagy Ghostface mind-mind ikonikus alakjai a horrortörténelemnek, akik nélkül sem a Halloween, sem a Rémálom az Elm utcában, sem a Sikoly nem lenne ugyanolyan. Laurie Strode, Nancy Thompson és Sidney Prescott azonban ugyanígy összefonódtak az említett franchise-ok történetével, hiszen a sikolykirálynő szintén elengedhetetlen eleme egy jó horroronak. Lássuk, mely színésznők voltak a legjobbak ezen a poszton.

6. Heather Langenkamp

Legemlékezetesebb horrorszerepei: Rémálom az Elm utcában (1984), Rémálom 3. – Álomharcosok (1987), Az új rémálom – Freddy feltámad (1994), Hellraiser: Ítélet (2018)

Szegény Heather Langenkampnak sosem sikerült túllépnie a Rémálom az Elm utcában-sorozaton, de ott legalább pazar sikolykirálynőnek bizonyult. Az első részben ő alakította az ártatlan Nancy Thompsont, a túlvilágról az álmok uraként visszatérő Freddy Krueger kedvenc kiszemeltjét, akit a torz arcú, pengeujjú rém az őrületbe próbál kergetni. Langenkamp tökéletesen hozta az ártatlan barnát, de leginkább a fürdőszobai jelenete miatt emlékszik rá mindenki. A kádban ülő Nancy lábai közül előbukkanó Freddy-kéz talán nem annyira ikonikus jelenet, mint mondjuk Janet Leigh zuhanyzása a Psychoban, de horrortörténeti szempontból nagyon is meghatározó kép volt ez. Langenkamp kétszer tért még vissza a szerephez, egyszer a sorozat harmadik részében, aminek a végén meg is halt a karaktere, de ez nem gátolta meg abban, hogy hét évvel később szerepeljen a franchise hetedik részében. Langenkamp itt már saját magát játszotta, Wes Craven író-rendező ugyanis egy meta-sztorival állt elő, ahol a valódi színészek egy új Rémálom-film forgatására készülnek, de Krueger a való életben is rájuk talál.

5. Sarah Michelle Gellar

Legemlékezetesebb horrorszerepei: Tudom, mit tettél tavaly nyáron (1997), Sikoly 2. (1997), Buffy, a vámpírok réme (1996-2003), Átok (2004), Átok 2. (2006)

Sarah Michelle Gellar többféle rémfilmben, és azokon belül többféle szerepben is kipróbálhatta magát. A kilencvenes évek tinihorror-hullámában a Sikoly és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron sorozatokban is benne volt, noha mindkét esetben a leghamarabb kihaló butus szőke karakterét formálta meg. Eközben a televízióban egy teljesen más oldalát mutatta meg, hiszen a Buffy, a vámpírok réme című kultikus sorozatban pont hogy ő rúgta szét a szörnyek és démonok hátsóját. A kétezres években aztán megint visszatért a műfajhoz. Akkor a tinihorror-láz már eléggé lecsengőben volt, a japán stílusú rémfilmek viszont épp aranykorukat élték Amerikában. Gellar 2004-ben főszerepet kapott az Átok című remake-ben, melyben egy egyszerű ápolónőt játszott, akire egy elátkozott tokiói házban vártak a borzalmak. A két évvel későbbi folytatásban is visszatért, de csak azért, hogy az első tíz percben meg is haljon.

4. Neve Campbell

Legemlékezetesebb horrorszerepei: Sikoly (1996), Bűvölet (1996), Sikoly 2. (1997), Sikoly 3. (2000), Sikoly 4. (2011)

Neve Campbell sokunk emlékezetében valószínűleg örökké a Sikoly-filmek ártatlan Sidney-jeként fog élni, noha a színésznő azóta mindent megtesz annak érdekében, hogy eltávolodjon ettől a skatulyától. Campbell a kilencvenes években kifejezetten felkapott névnek számított, sőt, az olyan filmeknek hála, mint az 1998-as Vad vágyak, igazi szexszimbólum is volt akkoriban. A népszerűségét elsősorban Wes Craven Sikoly-sorozatának köszönhette, melyben ő alakította a tinédzser sikolykirálynőt, akit egy álarcos gyilkos kezd el zaklatni, majd sorban meggyilkolja a lány környezetében élőket. A Sikoly-maszkos karakter jelmezébe szinte minden etapban másvalaki bújt, így Sidney hiába végzett vele az első részben, még további három alkalommal is szembe kellett szállnia a gyilkossal. Campbell nem is annyira régen, 2011-ben alakította utoljára a szerepet. Azóta többször is beszélt róla, hogy a Sikoly-filmek mennyire beskatulyázták őt, és emiatt nem kapott jó munkákat. A színésznő az utóbbi időben teljesen eltávolodott a horrortól, és inkább a komolyabb szerepeket részesíti előnyben (pl. Kártyavár).

3. Janet Leigh

Legemlékezetesebb horrorszerepei: Psycho (1960), A köd (1980), Halloween H20 – Húsz évvel később (1998)

Habár Janet Leigh nem vállalt olyan sok sikolykirálynő szerepet, de ha szigorúan vesszük, maga a kategória vele született meg. Az 1960-as Psycho zuhanyzós jelenete az egyik legtöbbet elemzett filmtörténeti momentum, ami annak idején egész Amerikára ráhozta a frászt. A bűn útjára lépő Marion Crane, akit a végzet a szörnyű titkokkal teli Bates-motelbe sodor, kétségkívül Leigh legemlékezetesebb szerepe volt (a mozi történetének legvérfagyasztóbb sikolyával együtt), mégsem ő volt a legnagyobb sikolykirálynője Hollywoodnak. Ugyanakkor, ha ő nem lett volna, a dobogó első helyét elfoglaló színésznő sem létezhetne, lévén ő nem más, mint Leigh lánya, akinek horrorfilmjeiben időről-időre a Psycho sztárja is fel-felbukkant pár jelenet erejéig (pl. A köd, Halloween H20 – Húsz évvel később).

2. Sigourney Weaver

Legemlékezetesebb horrorszerepei: A nyolcadik utas: a Halál (1979), A bolygó neve: Halál (1986), A végső megoldás: Halál (1992), Alien 4: Feltámad a Halál (1997), Ház az erdő mélyén (2012)

Sigourney Weaver sosem volt egy tipikus sikolykirálynő, ahogy az Alien sem volt soha tipikus horror-franchise. Sokkal inkább egy akció/sci-fi/horror hibrid volt ez a széria. Az első, nálunk ugyebár A nyolcadik utas: a Halál címen ismert etap képviselte a leginkább a rémfilmes műfajt, és az ügyeletes sikolykirálynő, Sigourney Weaver, akit ez a mű tett fel Hollywood térképére, igen mély benyomást tett a nézőkre, amikor Ellen Ripleyként kirepítette a világűrbe a rusnya xenomorfot. A sorozat későbbi részei már inkább az akció-műfaj irányába vitték el a franchise-t, és ezzel párhuzamosan Sigourney Weaver sikolykirálynőből az egyik legjobb női akcióhőssé avanzsált Hollywoodban, hála Ripley szerepének. Az itt felsorolt színésznők közül messze Weaver jutott a legtovább, és az ötvenévnyi karrierje során sosem hagyta, hogy egyetlen címkét ragasszon rá Hollywood. Volt ő már sikolykirálynő, akcióhős, Oscar-jelölt drámai színész, fergeteges komika, és mindegyik szerepben tökéletesen helytállt.

1. Jamie Lee Curtis

Legemlékezetesebb horrorszerepei: Halloween – A rémület éjszakája (1978), A köd (1980), Halloween II (1981), Halloween H20 – Húsz évvel később (1998), Halloween: Feltámadás (2002), Scream Queens: Gyilkos történet (2015-2016), Halloween (2018)

Jamie Lee Curtis az édesanyja, Janet Leigh nyomdokain haladva egy őrült gyilkos kiszemelt prédáját játszotta el az 1978-as Halloween – A rémület éjszakájában, és minden idők legemlékezetesebb sikolykirálynőjeként vonult be a mozi történetébe. Curtis még négyszer nézett szembe ezután az őrült sorozatgyilkos Michael Myersszel; 1981-ben, 1998-ban, 2002-ben, illetve idén. Az évek során a védtelen és ártatlan Laurie Strode-ból kész akcióhősnő vált. Curtis feltűnt John Carpenter másik híres horrorjában, A ködben is 1980-ban, illetve a rövid életű Scream Queens: Gyilkos történet című sorozatban is megfordult nemrég. Curtis azért is a valaha élt legjobb sikolykirálynő, mert a többi, hasonló cipőben járó hölgytől eltérően ő sosem próbált menekülni ettől a címkétől. A színésznő az elmúlt negyven évben számtalan műfajban és stílusban kipróbálta magát a horroron kívül, és egészen nagy sikereket ért el (két Golden Globe-ot és egy BAFTA-t is bezsebelt), de még mindig hatalmas lelkesedéssel bújik Laurie Strode bőrébe, és veti bele magát egy újabb vérfürdőbe a filmvásznon.