Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

A Földre szállt ördög kalandjai – Hellboy: a Pusztítás Magja képregényrecenzió

Hellboy Omnibus Volume 1: Seed of Destruction

Pokolfajzat visszatért hozzánk.

A Vad Virágok Könyvműhely jóvoltából újra útjára indult Magyarországon a kultikus Hellboy képregénysorozat. A Mike Mignola reszelt szarvú paranormális nyomozóját követő széria első kötetében A pusztítás magja, a Szent Auguszt Farkasai és A leláncolt koporsó című történetek kaptak helyet.

Az amerikai Omnibus Collection elnevezésű gyűjtemény első részéről van szó, amely szép, nagy alakos, minőségi kiadvány formájában kapható nálunk, ráadásul még a magyar fordítás is igencsak igényes.

Jól is esik újra anyanyelvünkön olvasni Hellboy kalandjait. Mike Mignola agyszüleménye sodró lendületű, akciódús képregény, amely megkapó természetességgel egyensúlyoz a horror és a fantasy határán, bár a mérleg nyelvét gyakran előbbi felé billenti. A rémmesék stílusvilágának lehetőségek tárházát megnyitó elemei szépen megkomponált összhangban jelennek meg. Démonok, gonosz istenek, ádáz mágusok, szadista átkok, farkasemberek és kísértetek vonulnak fel Hellboy célkeresztjében, ám a címszereplő híresen pocsék céllövő, így rendszeresen rákényszerül vasbeton keménységű, érzékelésmentes jobb kezének használatára.

Ám mielőtt félreértés ejtene csorbát Mignola kreativitásának dicséretén, fontos leszögezni, hogy Hellboy karaktere nem csak szögletes, vérvörös arcból, lekoptatott szarvakból és nyers férfi erőből áll. Sokrétű figura, aki gyakran csatatérré váró munkája során előszeretettel veti magát a küzdelem sűrűjébe, ami közben sosem hagyja cserben cinikus humorérzéke. Ugyanakkor érző lélek is, aki habár egy másik dimenzióból származik, nem ugyanúgy öregszik, és kinézetben is különbözik, mint az emberek, mégis több földi halandóhoz is úgy kötődik, mintha vér szerinti rokonokról lenne szó. Mindeközben saját eredetét, gyökereit és az univerzumban betöltendő helyét is kutatja.

Igen, Hellboy elsősorban azért ébreszt rokonszenvet az olvasóban, mert annak ellenére, hogy egy másik világból származik, ugyanolyan egzisztenciális krízist él meg a lelkében, mint amilyenen az emberek nagy része is átesik. Nem tudja, ki ő, ahogy azt sem, hogy mi végre van a világon, különösképpen ezen a földi világon. A kötet legelső, egyben magasan leghosszabb története, a címadó A pusztítás magja ezeket a kérdéseket járja körül, megalapozva a főhős eredete körül gyűrűző konfliktust, amely vélhetően a sorozat későbbi részeinek főszálát fogja jelenteni.

A pusztítás magja mellett kettő rövidebb novella egészíti ki a kiadványt. A Szent Auguszt Farkasai klasszikusabb horrorelemekből építkező, vérgőzös történet. Egy egész falu tragédiája vár megoldásra, és habár az alapvetés misztikus, valamint enyhén filozofikus, Mignola végül bátor húzással egyszerű, durva, de pont ezért meglepő és hatásos lezárást választ. A leláncolt koporsó egy egészen rövid záróakkord a kötet végére. Ebben Hellboy az első sztoriban megkezdett belső vívódását folytatja. Meglátogatja azt a helyet, ahol a Földre érkezését elősegítő dimenziókapu nyílt meg a II. világháború idején. Tömör, de hangulatos kísértethistória kerekedik az emlékek, az álmok és a látomások határmezsgyéjén.

A Hellboy rajzain sokkal nagyobb hangsúly helyeződik az árnyékolástechnikára, mint a részletgazdag képi megvalósításra. Az illusztrációk kifejezetten egyszerűek, de mégsem felületesek. A bátran kanyarított vonalak és a minimalistán ábrázolt arckifejezések kiemelkedően hatásos fény-árnyék megoldásoknak köszönhetően válnak igazán tartalmassá és hangulatossá.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
85%
Nagyszerű

Mike Mignola dimenzióközi fattya visszatért a magyar képregénypiacra, és reméljük, sokáig marad még. Van szufla ebben a marcona ördögforma legényben. Sokat olvasnánk még a kalandjairól.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<