Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

A halhatatlan gárda filmkritika – Charlize Theron a Netflix Csodanője

A halhatatlan gárda is a képregény-adaptációk sorát erősíti, ezúttal azonban a mozik helyett a Netflix nyúlt bele a szuperhős-témába, amiből aztán egy komplett univerzumot építhet.

A film rövid története szerint a halhatatlan tagokból álló zsoldoscsapat új taggal bővül, ezzel párhuzamosan azonban kiderül, hogy a csapat lelepleződött, és halhatatlanságuk nem titok többé, így súlyos veszélybe kerülnek.

A The Old Guard képregényeket is szerző Greg Rucka forgatókönyve alapján alapján Gina Prince-Bythewood rendezhetett filmet a Netflixnek és úgy tűnik igencsak jó lóra tett a Netflix, ugyanis a rendezőnő egy pörgős, jól összerakott, mozikba is bőven helytálló akciófilmet rakott össze.

A halhatatlan gárda harc

A halhatatlan gárda semmiben nem különbözik a mozikban mostanság bemutatott szuperhősfilmek felépítésétől, talán annyiban, hogy a Marvel- vagy a DC-univerzum filmjeihez, vagy akár az idén bemutatott Bloodshothoz képest sokkal kevesebb számítógéppel megkomponált akciójelenet kap benne helyet, a film akciószekvenciái sokkal közelebb állnak a John Wickhez, vagy ha már Charlize Theron, akkor az Atomszőke-filmhez, ugyanis a kamerarángatós közelharc jellemzi.

Charlize Theron jól áll, a kissé Csodanőre hasonlító szerep, el is viszi a hátán a filmet, de a további szereplők, így Kiki Layne, Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari, Luca Marinelli vagy éppen Chiwetel Ejiofor sem lóg ki lefelé a gárdából.

A halhatatlan gárda Andy és Nyle

A halhatatlan gárda egy jól összerakott akciófilm, de sajnálhatjuk, hogy csak érintőlegesen érinti azt a témát, hogy a halhatatlan zsoldosok tetteinek milyen következményei vannak a jövőre nézve, ebbe – mi legalábbis – szívesen beleástuk volna magunkat.

A cselekmény, a fordulatok nagyjából kiszámíthatóak, vannak benne igencsak ponyvás húzások, már ha ilyet fel lehet róni egy halhatatlan hősökről szóló képregény adaptációjának, ahol ugye már az alapfelállás eleve ponyva. A gonoszok ezúttal sem túl érdekesek, bár azért kiváló korrajz rajzolódik ki általuk.

A halhatatlan gárda Charlize Theron

Szimpatikus azonban, hogy A halhatatlan gárda hősei – bár a szuperhősökhöz hasonlóan vannak morális harcaik saját magukkal – nem a megalomán hősök sorát gyarapítják, sokkal inkább törekednek arra, hogy a világ ne tudjon a létezésükről, hiszen ők egyszerűen csak jobbá akarják tenni a világot – már amennyire az emberiség hagyja.

A halhatatlan gárda nem találja fel a spanyolviaszt, azonban karakterei sokkal közelebb kerülnek a nézőhöz, mint egy átlagos szuperhősfilmben és halhatatlanságuk ellenére sokkal esendőbbnek tűnnek a mostanában a filmvászonra álmodott hősöknél.

Ha jön folytatás, részemről vevő vagyok rá.

A halhatatlan gárda a Netflixen látható Magyarországon.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<