Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

A Halloween-franchise filmjei a legrosszabbaktól a legjobbakig

A nézhetetlentől a nagyszerűig terjed a skála.

Már több mint két hete látható a mozikban a legújabb Halloween, ami sikert sikerre halmoz. A 10 millióból készített horror világszinten már 245 milliót zsebelt be, és alapvetően szeretik az emberek (mi nagyon elégedettek voltunk vele). Az új franchise-darab apropójából úgy gondoltuk, sorrendbe állítjuk a Halloween-filmeket: Michael Myers pályafutásának legrosszabb kalandjaival kezdünk, és a legjobbakkal zárunk.

11. Halloween: Feltámadás (2002)

A címével ellentétben a Feltámadás nem lehelt új életet a franchise-ba. Miután a filmtörténelem egyik legröhejesebb forgatókönyvírói húzásának hála (az előző rész végén Laurie nem is Michaelt ölte meg, hanem egy rendőrt, akire Myers ráadta a ruháját és a maszkját) Michael Myers visszatér, pontot tesz húga földi pályafutásának végére, majd hazatér haddonfieldi hajlékába. A házban azonban épp egy bóvli valóságshow zajlik pár irritáló egyetemistával, akiket Myers szépen egyesével legyilkol. A film a rapper Busta Rhymes karatézó karakterével éri el a mélypontot. Megtekintése csak mazochistáknak és/vagy erős idegzetűeknek ajánlott!

10. Halloween: Az átok beteljesül (1995)

A hatodik részben szerepelt először a vásznon Paul Rudd, aki valószínűleg ma már nem büszke arra, hogy részt vett ebben a mocsokban, amelyből kiderül, hogy Myers egy druida csoport miatt akarja legyilkolni rokonait, és nekik köszönheti azt is, hogy nem lehet megölni. Kevesen tudják, de van egy másik vágása is a filmnek, ami azonban ugyanakkora moslék, mint a mozikba küldött verzió.

9. Halloween 5. (1989)

Mivel Jamie Lee Curtis a negyedik részt már nem vállalta be, Michaelnek új játszótársat kellett találni. Így került a sorozatba Laurie hátrahagyott gyermeke, Jamie, aki az ötödik részben valamiféle mentális kapcsolatban áll nagybátyjával, de akár táviratokat is küldhetnének egymásnak, akkor sem lenne jobb ez a pocsolyaszagú, erőtlen folytatás, amelyben már Donald Pleasence sem a régi, erősen túljátssza a szerepét az öreg.

8. Halloween II (2009)

Rob Zombie remake-jének második része nem teljesen követi le az eredeti film folytatásának történetét, de talán jobban jártunk volna, ha inkább egy az egyben lemásolja azt, ugyanis miután a rendező letudja a kórházi kergetőzést, egy metálklipre emlékeztető, zavaros, mindenféle lassításokkal megtűzdelt szenvedést láthatunk, amiben néha felbukkan egy fehér lóval a tehetségtelen, de legalább szemrevaló Sheri Moon Zombie (a nagyvonalúan rendezőnek nevezett Zombie felesége). Az ilyen filmekre szokták mondani, hogy kerülendő kategória.

7. Halloween (2007)

Megannyi filmes katasztrófa kiötlője, Rob Zombie egy nap úgy gondolta, hogy megmutatja, ki rejtőzik Michael maszkja mögött. Nagyon nem kellett volna. Felesleges magyarázkodásaival, pszichologizálásával a karakter esszenciáját kezdi ki, emellett pedig csak stílustalan és fárasztó hentelést tud felmutatni.

6. Halloween 4. – A rémület visszatér (1988)

Myers a slasherkorszak alkonyán, 7 év kihagyás után tért vissza. Ugyan A rémület visszatér az ötödik és hatodik résszel ellentétben nem nézhetetlen, de érdektelen, unalmas és cseppet sem kreatív. Egyetlen meglepő húzása a bekattanó gyermek, Jamie Lloyd karaktere, aki pofátlan másolata a Péntek 13. negyedik részében szereplő Tommy Jarvisnak.

5. Halloween 2 (1981)

A klasszikus folytatása sajnos elköveti azt a hibát, hogy értelmet ad az értelmetlen gyilkolásnak. Kiderül ugyanis, hogy Michael a saját húgát üldözi. Ezt leszámítva igazából tűrhető a második rész: Rick Rosenthal ugyan nem olyan ügyes rendező, mint Carpenter, de azért nem egy balfék, Jamie Lee Curtis pedig most is jól rémüldözik.

4. Halloween 3.: Boszorkányos időszak (1982)

A széria talán legtöbbet szidott gyermeke valójában az egyik legjobb epizódja a sorozatnak – olvasd el a filmről szóló kritikámat, és lásd be, hogy igazam van!

3. Halloween H20: Húsz év múlva (1998)

A mellékszereplőknél csak a Sikoly sikere miatt előadott, erőltetett Psycho-utalások irritálóbbak, de a Michael és Laurie kapcsolatának huszadik évfordulóját elmesélő H20 még így is az egyik legjobb Halloween-folytatás. A tesós szálat meghagyták, de legalább a szektás hülyeségeket elfelejtették, Curtis kezében pedig nagyon jól áll a balta.

2. Halloween (2018)

A negyvenedik évfordulóra elkészített, legújabb részben Myers újra az az arctalan, irracionális gonosz, akitől a ’78-as eredetiben rettegtünk. A múltidézés azonban még nem minden: a film felborítja a slasher szokásos formuláját Laurie karaktere által, aki évtizedeken át várt a gonosz visszatérésre és a revansra. Így azután a bizonyos halloweeni éjszaka után 40 évvel már nem egy, hanem két vadász járja a haddonfieldi utcákat. Messze ez a legjobb rész a sorozatból az eredeti óta, mindazonáltal néhány mellékszál lenyesésével még erősebbé válhatott volna a produkció.

1. Halloween (1978)

John Carpenter horrorja nem tökéletes (az elhalálozások kivitelezése például elég megmosolyogtató), de méltán vált a műfaj egyik legnagyobb klasszikusává. A mumus nem létezik – hangzik el a filmben Laurie szájából, akinek később vér és verejték kíséretében kell rádöbbennie állításának hamisságára. Michael Myers lassú, de határozott léptekkel gyalogolt be rémálmainkba.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<