Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A horog – Az eddig ismeretlen Arthur Miller-darab

Arthur Miller The Hook (A horog) című, eredetileg filmnek szánt, eddig soha be nem mutatott darabját tűzi műsorra jövőre a northamptoni Royal & Derngate Színház.

Arthur Miller

James Dacre, a teátrum művészeti igazgatója hat évvel ezelőtt kezdte el kutatni a “képernyőre szánt színdarab” fennmaradt példányait. Mint a BBC-nek elmondta, bár Miller eredetileg filmes léptékű alkotásnak szánta a darabot, színpadra is közvetlenül “lefordítható”.

A történet az 1950-es években a New York-i kikötőben virágzó korrupcióról szól: hőse, a dokkmunkás Marty Ferrara szembeszáll a brooklyni kikötői negyedet uraló gengszterekkel és megkenhető hivatalnokokkal. James Dacre szerint Marty Ferrara egyike az amerikai drámaíró “nagy férfialakjainak”.

Miller az 1950-es évek elején akarta filmre vinni a történetet Elia Kazan producer-rendezővel, de végül ejtették a projektet, mert Hollywoodban arra akarták rávenni, hogy a kommunistákat tegye meg a darab “gonoszaivá”. “Elképesztő nyomás volt rajta, hogy hozzáidomuljon a kor politikai klímájához” – mondta Dacre, aki Miller erkölcsi tartásával magyarázta, hogy ragaszkodott az eredeti történethez.

A júniusi northamptoni ősbemutató után a Ron Hutchinson által színre vitt darabot júliusban a liverpooli Everyman Színházban is bemutatják. A két teátrum koprodukciójában megvalósuló premiert nem véletlenül időzítették 2015-re, jövőre ünneplik ugyanis Arthur Miller születésének századik és halálának tízedik évfordulóját.

<