Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A hősködés bezúzott arccal jár – Ha/Ver képregénykritika

Mark Millar – John Romita Jr.: Kick-Ass – Ha/Ver 1. (1-8. rész) (2018)

Végre magyarul is olvasható Mark Millar mesterműve.

A szuperhősök deheroizálása már régóta, egészen pontosan a Watchmen és A Sötét lovag visszatér 1986-os megjelenése óta jelen van az iparban. A képregényes igazságosztók kevésbé idealisztikus oldalát taglaló művek egyik legfontosabb és legjobb képviselője Mark Millar Ha/Ver (Kick-Ass) c. műve, amelynek első nyolc részét az igényes kiadványairól elhíresült Fumax Kiadónak köszönhetően már ékes anyanyelvünkön is abszolválhatjuk.

Dave Lizewski egy átlagos tinédzser, aki anyja halála miatt csonka családban él, és nincs igazán sikere a lányoknál. Egy nap úgy dönt, kitör a szürkeségből, és megvalósítja álmát: annak ellenére, hogy nincsenek milliárdjai és nem csípte meg egy radioaktív pók, éjszakánként feszülős jelmezt húz, és igazságosztóvá válik.

Millar azt vizsgálja, mi történne, ha egy tini szuperhősdit kezdene el játszani a való világban.

Dave-et már az első akciója során úgy elverik, hogy fél évig kórházba kerül. A mű szétrombolja a klasszikus képregények emelkedett hangulatát, a hősködés a valóságban törött bordákkal és kiütött fogakkal jár, ráadásul hiába fedi fel magát a titkon szeretett lány előtt, nem jön össze a szerelem. Millar történetének szatírikus-parodisztikus hangvételét nagyban megerősítik az ifjabb John Romita elnagyolt rajzai, amik jó véresek, a szövegbuborékok pedig tele vannak obszcenitással.

Millar bravúrja az, hogy nemcsak cinizmusban utazik, a kockákba tiszteletet (a képregényes idézeteken látszik, hogy Millar imádja a műfaj klasszikusait), drámát és tragikumot is csepegtet. Hiába kerül minden egyes akciója alkalmával életveszélybe, Dave újra és újra magára ölti jelmezét, hiszen csak abban érzi magát valakinek, csak így felejtheti el sikertelen életét. Az identitás kérdéskörével eljátszó képregény legsúlyosabb részeit a Dave-hez csatlakozó KisDög és VérProfi sztorijában találjuk meg. Millar kerek-perec a tudtunkra adja az igazságot:

Maszk mögé bújva új életet hazudunk magunknak, hogy ne kelljen szembesülni a problémáinkkal.

A műfajparódia mellett emiatt a tűpontos társadalomkritika miatt remek Millar és Romita szerzeménye, amiből már két filmadaptáció készült, és minden esély megvan arra, hogy a jövőben érkezzen egy harmadik is. Ha megtalálják rá a megfelelő embereket, jöjjön csak az a film, hiszen két Marvel/DC-világmegmentés között továbbra is szükség van olyan földhözragadt alkotásokra, mint a Ha/Ver.

90%
Fantasztikus

Vérbő műfajparódia, tisztelgés a comic-ok előtt, és egy remekül megrajzolt korkép - ez mind a Ha/Ver, a világ egyik legzseniálisabb képregénye, amelynek első nyolc számát immáron magyarul is élvezhetjük, hála a Fumax Kiadónak.

  • Szerintem
<