Filmkritikák A szeretet nyelvén - A kapitány küldetése filmkritika

A szeretet nyelvén – A kapitány küldetése filmkritika

1870, Texas. Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks) egész Amerikát átszeli, hogy aktuális híreket olvasson fel némi apróért a tömegeknek.

1870, Texas. Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks) egész Amerikát átszeli, hogy aktuális híreket olvasson fel némi apróért a tömegeknek. Aztán a sors úgy hozza, hogy megismerkedik az árva  Johannaval (Helena Zengel), akit a kajova törzs nevelt fel és akit innentől kezdve a gondjaira bíz a sors: el kell juttatni a lányt annak még életben lévő rokonaihoz.

A kapitány küldetése (News of the World) Paul Greengrass eddigi legvisszafogottabb és talán legjobb rendezése, köszönhetően annak, hogy látszólagos fő törekvése hűnek maradni az alapanyaghoz és nem feláldozni mindent a pár percnyi akció oltárán. Ehhez ideális partnere (ezúttal is) Tom Hanks, aki a tőle megszokott visszafogott, mégis teljes vásznat betöltő alakítást nyújtja.

Hanks karaktere megélhetésként és saját története elől való meneküléseként történeteket közöl: van, hogy az agyhártyagyulladás kitöréséről, van hogy a Csendes-óceáni vasútvonalról, van hogy a halálból visszatérő férfiakról mond történetet, már-már megszállottan, útja során számtalan veszélyes útvonalat érintve. Az egyik ilyen utazás során botlik bele a Johanna nevű lányba, aki szőke kékszemű vonásai ellenére egy magányos indián.

“Ez a kislány elveszett. Haza kell őt vinni.” – mondja a film egy korai pontján Tom Hanks, azonban úgy alakul, hogy ezt neki magának kell megtennie vagy pedig akár sorsára is hagyhatja a lányt, akivel egyébként kommunikálni sem tud. Egyrészt a lány visszahúzódó természete miatt, másrészt, mert Johanna nem beszéli az angolt.

A kapitany kuldetese film

Bár A kapitány küldetése az 1870-as évben játszódik, játszódhatna akár 2021-ben is: a megosztott Amerikai Államok tűnnek fel benne, ahol a különbségeket démonizálják, nem is beszélve a kódolt rasszizmusról. Johanna németajkú szüleit például a kajova indiánok ölték meg, még az indián szülőket valamivel később az amerikai katonák…

De, hogy a film még jobban utaljon az USA aktuálpolitikai helyzetére, akad egy kisváros, ahol a városvezető ragaszkodik ahhoz, hogy Kidd kapitány ne a világ híreit, hanem az általa előre megírtakat olvassa fel a tömegek előtt, amivel kétségtelenül a fake news-ra és a sajtószabadságra kívánnak utalni.

A modern párhuzamok rengetegében Greengrass nem spórol a klasszikus vadnyugati látványossággal sem. A film egy pontján például egy korabeli “autósüldözésnek” lehetünk szemtanúi, csak ezúttal lovakkal és szekérrel, amelyet követően a hőseink egy szilás domboldalon lövöldöznek egymásra. Ez a film egyik legfeszültebb pontja és jó döntés volt Greengrass részéről, hogy az akció helyett a feszültségre helyezte a hangsúlyt.

A kapitány küldetése egy roadmovienak álcázott kamaradráma, amelynek megtört lelkű főhősei a szeretet, az együttérzés és a méltóság nyelvén próbálnak meg beszélni egymással. Bár a két főszereplő a színészi pályája két végén található, kiválóan működnek együtt a vásznon, végig nagyon erős és határozott karaktert alakítva.

A kapitány küldetése a Netflixen látható.