Filmek, sorozatok, kultúra

A legnagyobb kérdések A nagy pénzrablás 5. évada előtt

Bár sokan arra számítottunk, hogy A nagy pénzrablás 4. évada lezárja a 3. évadban megkezdett történetet, koránt sincs még vége a spanyol nemzeti aranytartalékért folyó küzdelemnek.

A nagy pénzrablás első két évada egy kerek történetet tárt elénk (nem véletlenül, hiszen eredetileg minisorozatnak tervezték a sorozatot), így joggal várhattuk, hogy a 3. és 4. évad is egy kerek, lezárt történet lesz. Nem így történt, a sorozat 4. évada egy komoly cliffhangerrel zárult, miközben nem is nagyon tűnik úgy, hogy sietnének elhagyni a bankot, hiszen – lásd Lisszabon esetét – a szereplők inkább befelé mennek, mint kifelé.

A nagy pénzrablás 5. évad

A nagy pénzrablás 4. évadának nagy részét nem is a bank kifosztása, hanem a Gandía utáni hajsza tette ki, hiszen miután nagy nehezen megmentették a 3. évad végén ért lövés után Nairobit, a biztonsági főnök előbb Tokiót, majd Nairobit is kivette az egyenletből és úgy tűnt sorra levadássza a szereplőket.

Eközben a Professzor Lisszabon szökését tervezte meg, sőt a teljes spanyol igazságszolgáltatási rendszert bedöntötte, egy dologgal nem számolt csak, hogy Alicia Sierra (Najwa Nimri) a nyomára akad.

Alicia Sierra átáll?

Adott egy nyomozónő, aki tulajdonképpen minden emberi jogot sárba tiport – még ha parancsra is tette. Ideális bűnbak, valószínűleg azt Sierra is tudja, hogy a Professzor elkapása még nem tenné meg nem történté a korábbi dolgokat, vagyis jó eséllyel élete végéig börtönben lenne Lisszabbon jogellenes fogva tartása, Rió megkínzása és a Nairobi lelövésére kiadott parancs miatt. Sierrának nem sok esélye van, mint új személyazonosságot kérni magának és gyermekének és átállni a bankrablók oldalára.

Ha nem így lesz, vajon mi történik a Professzorral?

Alicia Sierra és Raquel Murillo A nagy pénzrablás

Hogyan fognak kimenni?

A legnagyobb kérdés, amelyre eddig szándékosan nem válaszoltak: hogyan tervezi az Interpol legkeresettebb bűnözőinek bandája, hogy 90 tonna arannyal együtt kiszabadul a Spanyol Bankból, amikor az épületet rendőrök és katonák veszik körül?

Nem ástak olyan alagutat, mint legutóbb, és valószínűleg nem is próbálnák meg ugyanazt a trükköt kétszer. Egyetlen nyomunk van, hogy az arany feltétlenül nélkülözhetetlen meneküléshez.

Tervezheti-e a professzor több külső segítség igénybevételét? Mi van, ha valójában nincs is szükség az aranyra, egyszerűen csak Rio-t akarták kiszabadítani? Ha így is volt Nairobi halála és a kinti tüntetés átírta ezt a tervet? Úgy sejtjük ez már nem a pénztől szól…

Ki veszi át a rendőrségi tárgyalásokat?

Prietonak (Juan Fernandez) és Sierranak befellegzett, utóbbinak köszönhetően pedig Tamayo ezredesnek (Fernando Cayo) is. Vajon ki veszi át a helyüket? Netán Ángel (Fernando Soto), aki elég okos volt ahhoz, hogy korán összerakja: Salva valójában a Professzor? Vagy kapunk egy még az eddigieknél is ádázabb ellenfelet? Vajon a jelenlegi helyzetben milyen döntést hoz a spanyol kormány?

Tamayo Sierra Angel

Igazságot szolgáltatnak-e Nairobinak?

A 4. évad egyik legmeghökkentőbb pillanata volt Nairobi (Alba Flores) halála. Az őt meggyilkoló Gandía (José Manuel Poga) miatt most egy erkölcsi dilemmával kell szembenézniük. Gandía megölése (szerintünk legalábbis nem halt meg) ugyanis ellentétes lenne etikai kódexükkel és a Professzor szabályaival. De a rendőrség nem valószínű, hogy felelősségre vonná Gandíát egy túszhelyzetben, az egyik túszejtő meggyilkolásáért. De hogyan biztosíthatná mégis az igazságszolgáltatást a banda?

Kiderül Marseille és Bogotá személyazonossága is?

A Professzor már az elején leszögezte: Nincsenek valódi nevek, csak városnevek, hogy a rablók se ismerjék egymás identitását… de azóta a terv szétesett. Az eredeti banda minden tagjának nevét felfedték már, már csak két karakter van, akinek a nevét nem ismerjük, ők Marseille (Luka Peros) és Bogotá (Hovik Keuchkerian). Az 5. évadban valószínűleg erre is sor kerül, sőt sokkal jobban megismerhetjük őket. Talán végre azt is megtudjuk, hogy miért éppen ők voltak ott Berlin és Tatjana esküvőjén.

Mi történik Szófiával?

De tényleg, hova lett a vadászgörény? Mostanra biztosan rendőrkézen van, hiszen őt használták arra, hogy átverjék a rendőröket. Ha a rendőrök követték a rárakott nyomkövetőt, akkor biztosan el is kapták. Csakhogy Marseille állatbarátságát ismerve nemigen hagyná, hogy a háziállatot fogságban tartsák, még azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a következő évadban láthatunk egy a Lisszabonéhoz hasonló szöktetést kicsiben.

Sophia La Casa de Papel

Mikor jön a folytatás?

Spanyolországot különösen súlyosan sújtotta a koronavírus, a cikk írásának időpontjában több mint 25 000 haláleset volt, vagyis ott is nagyon komoly kijárási és gyülekezési szabályozás van érvényben – amik a forgatásokat is érintik – amelyeket egyébként éppen most hétvégén enyhítettek minimálisan.

A sorozatot a korábbi években nagyjából a forgatás megkezdéséhez képest 9-10 hónappal később mutatták be, vagyis, ha most el tudnák kezdeni a forgatást, akkor is csak 2021 tavaszán kerülne adásba a folytatás.

Mivel azonban várhatóan a járvány elhúzódik, valószínűbb, hogy leghamarabb ősszel tudják elkezdeni a munkálatokat, ami jó eséllyel 2021 őszére időzített 5. évados premiert jelentene.

Már ha a Netflix berendeli az 5. évadot, eddig ugyanis ez még nem történt meg.

Facebook
<