A Limitless pont úgy járhat, mint tavaly a Forever


Még idén véget érhet a Limitless sorozat.

A tavalyi televíziós évben az ABC-n műsorra tűzött Forever sorozatot siratták meg a nézők, mert bár a közönség imádta, a csatorna nem volt elégedett a sorozat által hozott számokkal. Igen, van itt ellentmondás bőven, de már nem először fordul elő, hogy egy közönség és kritikusok által is kedveltnek tűnő sorozat mikor kell, nem tud elég erős nézettségi adatokat hozni.

A Limitlessel nagyon hasonló a helyzet, mint tavaly a Foreverrel. Az is egy kicsit más – mint a többi – heti ügyes, nyomozós sorozat volt, minden epizódja kiváló alapanyag a tévés újságírónak, a közönség világszerte imádja, csak éppen a legtöbben inkább utónézik, ismétlést néznek vagy letöltik, ahelyett, hogy a tévé elé ülnének. Márpedig  a csatornáknak a legtöbb esetben csak ez számít.

A Deadpoolt ugye még most is agyonajnározzák (zuk) a “negyedik fal áttörése” miatt (így nevezik a kultúrszlengben azt, hogy a főhős beszél a nézőhöz), de ugyanezen okból imádhatjuk a  Limitlesst is, ugyanis annak hőse, Brian Finch folyamatosan beszél a nézőhöz, illetve saját – odaképzelt – alteregóihoz.

A Limitless meta, önreflexív, intelligens, változatos, vicces és telis tele van popkulturális utalással. Ráadásul kiszámíthatatlan, hogy adott epizódban mi fog éppen történni, mert az írók látványosan nagy szabadkezet kaptak.

És valószínűleg éppen ez okozza majd a sorozat kaszáját, ugyanis a CBS csatorna nézői rétege “röghöz kötött”, javarészt idősebbekből álló korosztály. A csatorna idén erősebben megpróbálja megcélozni a reklámozóknak fontos korosztályt, ennek első hírnöke a Limitless (na meg a Supergirl), ami sajnos nem képes a csodára, hiszen az önreflexív-meta-geek kiszólásait egyszerűen nem érti meg az a fogyasztócsoport, aki a CBS előtt ül.

A Limitless most ott tart, hogy a reklámozóknak fontos tévénézők mindössze 1,1 százaléka ül le a sorozat elé, ami nagyon gyenge szám, de szerintem a csatorna nagyot hibázna, ha egy évad után szélnek eresztené a sorozatot, bár valószínűleg mindannyian jobban járnánk, ha inkább eladná másnak, mondjuk egy kábeltévének.

Másrészt viszont, ha a CBS tényleg szeretné megnyerni magának a fiatalabb nézőket, akkor igenis be kell vállalnia, hogy folytassa a Limitlesst, egyszerűen hagynia kell a nézőknek, hogy – akár a nyáron – felfedezzék maguknak a sorozatot.

Meglátjuk, hiszen az upfronts vészesen közeleg, akkor pedig biztosan eldől, hogy mihez kezd a CBS az egyik legjobb, de a legkevésbé nézett sorozatával.

Szólj hozzá