A Marvel-moziverzum filmjei a legrosszabbtól a legjobbig

10 éves a Marvel Filmes Univerzum, amelynek a hamarosan a mozikba kerülő Bosszúállók: Végtelen háború egyfajta tetőpontja lesz. Az új film előtt az eddig megjelent alkotásokat rangsoroltam a legrosszabbtól a legkiválóbbig haladva.

18. A hihetetlen Hulk

Az Univerzum leggyengébb filmjében Hulk elveszti Ang Lee alkotásában felépített mélységét. A főszerepet játszó Edward Norton persze jó, mint mindig, a Liv Tylerrel való románca viszont már nem igazán. Tim Roth szuperkatonájában, Emil Blonskyban az átalakulása előtt még van spiritusz, zöld zombiként azonban már förtelmes.

17. Thor: Sötét világ

Thor második kalandja egyszerre sötétebb és komolytalanabb elődjénél. És gyengébb is: miközben a sötét elfek (élükön az elpazarolt Christopher Ecclestonnal) sötét, súlytalan terveiket szövögetik a sötétben, Thor és a Natalie Portman vezette földi csipet-csapat bárgyú poénokkal „szórakoztatják” a nagyérdeműt. A pucéran rohangáló Stellan Saasgard látványát – sajnos – azóta sem feledjük. Az utolsó helyezést csak a még mindig imádnivalóan genya Loki miatt kerülte el.

16. Thor

 A skandináv isten történetének kétségtelenül jól állt, hogy Kenneth Branagh egy Shakespeare-drámát kreált belőle, a végeredmény azonban cseppet sem mondható remeknek: a hős jellemfejlődése elnagyolt, Asgard csak díszlet marad, a gyakorta ferdén álló kamerától pedig egy idő után rosszul lesz az ember. De a humora jópofa, és a színészgárda is kitesz magáért: Anthony Hopkinsról elhisszük, hogy bölcs király, Tom Hiddleston már itt is gyakorta lopta el a showt mindenki elől, Chris Hemsworth pedig Thor szerepére született.

15. Vasember 2

Nem a leggyengébb, de nem is a legerősebb folytatás. Tony Stark, azaz Robert Downey Jr. továbbra is zseniális, az akciók is pöpecek, és ebben a részben már igencsak épült az univerzum (a Stratégiai Honvédő Iroda a S.H.I.E.L.D. és tagjai nagyobb szerepet kapnak). A gonoszok azonban nem olyan fenyegetőek, mint az első rész antagonistája: Justin Hammer egy rossz vicc, Ivan Vanko karakterének dimenzió pedig valószínűleg a vágószoba padlóján maradtak. Kár érte.

14. Doctor Strange

A jó Doktor szerepét mintha Bennedict Cumberbatchnek találták volna ki, a film pedig a Marvel-univerzum egy újabb érdekes szegletébe kalauzol el bennünket, de nehéz nem észrevenni, hogy itt ugyanaz a recept, mint a Vasemberben, csak technológia helyett varázslattal: adott egy pökhendi zseni, aki balesetet szenved, majd először magát váltja meg, aztán pedig a világot. Csak látványvilágában friss darab.

13. A Hangya

Nagyszerű vizuális ötletek, könnyed humor és szerethető főhős jellemzi a Marvel heist movie-ját, amely mindvégig kicsiben játszik, de két városrombolás között ilyen is kell. Peyton Reed egy nem sok vizet zavaró, de működőképes mozit tett le az asztalra. Persze azért megnéztük volna a forgatás előtt távozó Edgar Wright (Haláli hullák hajnala) verzióját is.

12. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

A patriotizmussal átitatott hős első eljövetele előtt féltem, hogy majd az egész film egy nagy Amerika-tömjénezés lesz, de szerencsére pozitívan csalódtam, ugyanis az első Amerika Kapitány-film kellő humorral állt hozzá a főhőshöz. Az is húzásnak bizonyult, hogy berakták mellé a Becstelen brigantykat, valamint egy olyan ellenféllel kellett megküzdenie, aki még Hitlernek is túl durva volt, és bár igaz, hogy az akciók nem az igaziak, ez az egyik legjobb eredetsztori az MCU-ban.

11. Fekete Párduc

 A Fekete Párduc a Marvel első nyíltan politizáló műve. Állást foglal a rasszok közti egyenlőtlenségek és a menekültválság témájában, valamint az állami izolációs politikába is belemerül – óriási tett ez egy blockbustertől. Az antagonista – végre – érthető és átérezhető motivációkkal van felruházva, az afrikai törzsi kultúra és Wakanda hight-tech világának összegyúrása pedig bámulatos képeket eredményez. Ezeket nézve talán fel sem tűnik a nézőnek, hogy cselekmény és akció terén nincs új az afrikai tűző nap alatt, és a poénok zöme nem talál be. Ugye, bratyó?

10. Bosszúállók: Ultron kora

A második csapatmozi is erős, de sajnos elmarad az elsőtől.  A zúzdák baromi epikusak, de egyik sem ér fel a New York-i romboláshoz. A kémia továbbra is működik a csapat tagjai közt, azonban míg egyesek (Fekete Özvegy, Sólyomszem) mélyebb karakterekké válnak, addig mások (Thor, Amerika kapitány) elfelejtődnek. Az elhanyagolt figurák, valamint a narratíva lyukai (Thor és a mágikus jacuzzi, Vízió karaktere) kissé zavaróak, a főgonosz, a humoros és kegyetlen robot, a Skynet méltó szellemi örököse, Ultron azonban sokat emel a film színvonalán.

9. Thor: Ragnarök

Az asgardi isten harmadik szólózásában nemcsak néhány mellékkarakter, hanem a dráma is meghal, ennek ellenére végre kaptunk egy szórakoztató Thor-filmet. Lehet bírálni amiatt, hogy egyáltalán nem veszi komolyan magát, ám Hemsworthtől kezdve Mark Ruffalon át Jeff Goldblumig bezárólag mindenki annyira jól érzi magát benne, hogy egyszerűen képtelenség haragudni rá.

8. A galaxis őrzői

A mini-Bosszúállók jöttek, láttak és győztek. James Gunn-nak úgy kellett felépítenie az intergalaktikus csapatot, hogy nem négy, hanem csak egy film állt rendelkezésére. És sikerült neki, a figurák egytől egyik mókásak és elevenek. A színes-szagos, király zenékkel megtámogatott űrkaland egyetlen gyenge pontja a főgonosz, aki csupán egy verőlegény, de még annak is rossz.

7. Vasember 3

Tony Starknak szétrobbantják a házát, tönkremegy a páncélja, de nem ő lenne a milliárdos playboy, ha nem oldaná meg a helyzetet. Shane Black (Az utolsó cserkész, Durr, durr és csók) haverfilmjében először egy nem idegesítő kisgyerek (ami azért elég ritka a filmtörténelemben), majd fekete bajtársa csatlakozik Starkhoz, hogy szórják a gegeket és megállítsák a titokzatos terrorista Mandarint, akihez az MCU egyik legmegosztóbb csavarja tartozik.

6. A galaxis őrzői vol. 2.

Harsányabb, látványosabb, ugyanakkor intimebb is, mint Az őrzők első eljövetele. Az újonnan érkezők megállják a helyüket, a régi tagok történetei ügyesen lendülnek tovább, és végre a főgonosz is értelmes. Ez bizony jobban sikerült, mint elődje.

5. Pókember: Hazatérés

A hálószövő hazatért a Marvelhez, méghozzá nem is akármilyen mozi kíséretében. Tinifilm ez a javából, bájos humorral és egy olyan hőssel, aki még csak most tanulja a szakmát. Tom Holland kitűnő választás volt a szerepre, Michael Keaton pedig bár repked, az egyik legföldhözragadtabb (és egyben az egyik legjobb) MCU-gonoszt szállítja.

4. Amerika Kapitány: A tél katonája

A Russo-tesók a múltból a jelenbe,  a kalandfilmes műfajból a kémthriller zsánerébe helyezték át a megingathatatlan morális iránytűvel rendelkező Kapitány figuráját, aki egy olyan összeesküvésbe keveredik, amely alaposan felforgatja a Marvel világát. Az összetett, jól kigondolt sztori mellé csontrepesztő és letisztult akciók társulnak.

3. A vasember

Jon Favreau filmjében kezdődött minden. Mikor Nick Fury megjelent Tony Stark lakásában, hogy a Bosszúállókról beszéljen, új időszámítás kezdődött a filmvilágban. A karrierjét sikeresen rehabilitáló Robert Downey Jr. egy remek akciókkal és komolyan vett gonosszal bíró, főhőse jellemfejlődését nagyszerűen végigvivő filmben bizonyította, hogy a hedonista milliárdos és feltaláló figuráját egyenesen neki találták ki.

2. Amerika Kapitány: Polgárháború

Az Univerzum legkomolyabb filmje arról mesél, hogy az emberfeletti erővel és kitartással rendelkező hősök is csak emberek, akiket vágyaik és félelmeik irányítanak. A rosszarcúnak pedig sikerül a terve: egymás ellen fordít két barátot, és ezzel padlóra küldi a Bosszúállók szövetségét.

1. Bosszúállók

Filmtörténelmi mérföldkő: az önálló filmjeikben bemutatott karakterek 2012-ben összeálltak, hogy visszaverjék a New Yorkot ellepő idegenek támadását. A geekmennyország, amelyben a figurák közt elképesztően szórakoztatóan megy az adok-kapok. A világ egyik legjobb blockbustere, amelyben felejthetetlen csatajelenetek sorakoznak, és amelynek sztorija ugyan botegyszerű, de egy percig sem nézi hülyének a nézőjét. Dicsérjem még, vagy elég lesz?

Szólj hozzá