A másik út sorozatkritika

Az igaz történet alapján készült sorozatban a Szatmárból elszármazott New York-i haszid közösség kulturális szerkezetébe, és egy fiatal lány, Esty sorsába nyerhetünk bepillantást.

Magyar származású közösség a világ másik felén

A haszidizmus alapvetően egy kelet- és közép-európai irányzata a zsidó vallásnak. A haszidok teljes odaadással vállalják az előírt életformát, ami nem a rituálék szigorú követésében nyilvánul meg, hanem az emberszeretetben, ez azonban nem minden esetben igaz, hiszen ez az irányzat is több ágra szakadt az idők folyamán. A haszid irányzat két ágát különböztetjük meg egymástól, a lubavicsi a tudásra, míg a szatmáriak a törvények feltétlen betartására, és az önmegtartóztatásra – nem minden esetben igaz – alapoznak. Az irányzat a 20. század elején alakult ki az erdélyi Szatmárnémetiben, alapítója Teitelbaum Joel szatmárnémeti főrabbi volt, a közösséget napjainkig az ő leszármazottai irányítják. New York williamsburgi városrészében él a legnagyobb haszid közösség, akik többnyire a szatmári irányzat követőinek vallják magukat. Külső jegyeik alapján egyértelműen felismerhetők, a férfiak jellegzetes öltözéke a fekete selyemkaftán, prémkalap, ezen kívül még pajeszt és hosszú szakállat viselnek. A nők esetében ruházatuk a testük nagy részét elfedi, borotvált fejüket kendőkkel vagy parókával fedik el. A lányokat nagyon fiatalon férjhez adják, és nem támogatják a nők tanulmányait. Mondhatni elég szélsőséges nézeteket vallanak, hiszen egyáltalán nem támogatnak semmiféle asszimilálódási törekvést.

Hitler Isten küldötte volt. Rajta keresztül büntette a zsidókat, mert letértek a helyes útról. Azért jött, hogy megtisztítson minket, hogy az asszimilálódott zsidókat eltüntesse a Föld színéről. Azokat, akik azt hitték, úgy élhetnek, mint bárki más, a kiválasztottságukat lemoshatják magukról. Miattuk bűnhődtünk mindannyian.

„Isten túl sokat várt tőlem.”

Esty, már első pillantásra sem illik bele az őt körülvevő merev közösségbe, hiszen számára tiltott tevékenységképp titokban zongorázni tanul. A hagyományokhoz hűen azonban elkerülhetetlenül házasságot köt a számára kiválasztott férfival, és látszólag beletörődve sorsába éli mindennapjait. A szabadság és kiteljesedés iránti olthatatlan vágya azonban arra sarkallja, hogy tépje szét az őt fogvatartó kötelékeket, így aztán közösségét hátrahagyva Berlinbe szökik, ahol egy zeneakadémia falai között menedékre, és barátokra lel. A közösség azonban nem engedi el ilyen könnyen a tagjait… Hamarosan Esty nyomába szegődik férje Yanky, és az egyáltalán nem bizalomgerjesztő Moishe.

A másik út

Különlegessége, hogy a sorozatot jiddis nyelven forgatták, és a színészek, statiszták, sőt mi több a stáb tagjai között is szép számmal képviseltetik magukat a haszid közösség tagjai. Deborah Feldmann közreműködött a sorozat munkálatainál, így talán még hitelesebbé téve azt. A stábtagok, díszlet-és jelmeztervezők is jártak Williamsburgben, hogy testközelből tanulmányozhassák az ott élő szatmár közösség szokásait, rituáléit, öltözködési szokásait. Ez a fajta precizitás meg is látszik a sorozaton. A legapróbb részletekig megtervezett kosztümök és díszletek teljesen hiteles képet adnak a szatmári haszidokról. A szinte már dokumentarista jelleg igazi különlegességgé teszi a sorozatot.

A másik út tökéletes ívet ír le mind a karakterfejlődést, mind pedig a történetmesélést illetően. Shira Haas remek választás volt a szerepre, hiszen a törékeny és bájos színésznő olyan energiával tölti meg a karaktert, hogy vannak jelenetek ahol a néző szeme garantáltan könnybe lábad. Kiemelném még a Yankit alakító Amit Rahavot, aki színészi tapasztalatok híján csöppent bele a sorozatba, ám olyan erős és meggyőző alakítást nyújt, hogy biztos vagyok benne, hogy a jövőben még hallani fogunk róla. A sorozat negatívnak tetsző szereplői – gondolunk itt leginkább Moishera – esetében elmondhatjuk, hogy semmi sem fekete vagy fehér. A sorozat készítői finom hozzáértéssel árnyalják karaktereik személyiségét, így minden esetben találunk okot vagy célt ami a cselekedeteiket mozgatja, vagy éppen viselkedésüket alakítja.