Filmkritikák A meg nem határozott gonosz - AZ filmkritika

A meg nem határozott gonosz – AZ filmkritika

Talán nem mondok újat azzal, hogy az év egyik legjobban várt filmje az AZ volt. És amennyi éven keresztül lógott csak a levegőben a remake gondolata, bátran kijelenthetem szerintem, hogy totálisan megérte várni rá.

A filmet eredetileg Cary Fukunaga rendezte volna, de mivel teljesen más elképzelései voltak a megvalósítással kapcsolatban, így a rendezői székben végül Andy Muschietti foglalt helyet, és így 7 évnyi forgatókönyv fejlesztés után meg is valósult a projekt. Nem mellesleg még be sem mutatták, de már előkészületben van a folytatás.

A történet egy Derry nevű városban játszódik, ahol 27 évente eljön Pennywise hogy lelkileg terrorizálja, majd elkapja a helyi gyerekeket, akik persze sorban tűnnek el. A gyilkos bohóc ellen a helyi iskola lúzerei lépnek fel, akiket hajt a kíváncsiság, a félelem és nem utolsó sorban, az hogy velük ez ne történhessen meg.

it002f

A film nagyon intenzíven nyit mind a durvaság, mind a hangulat megteremtése terén, ami 135 percen keresztül kitart. A brutális nyitány azért működött ebben az esetben nagyon jól, mert ugyanilyet nem igen látunk többet a film során. Elénk tárták, hogy mi történik a gyerekkel, ha Pennywise karmai közé szorul, de a történet onnantól kezdve csak a félelem kibontakozására fókuszál, nem pedig a brutális jelenetekre.

Ha a brutalitás nem is lesz erősen jelen a továbbiakban, egy valami igen: a kegyetlenség. A film amellett hogy egy klasszikus horror, egyben egy hiteles korrajz. A történet néhány pontján felmerült bennem a kérdés, hogy ez most egy horror vagy az iskolai bántalmazásról és a családi erőszakról szóló dráma? És amennyire nem illett össze az elején, a végére így lett kerek az egész.

Screen-Shot-2017-06-23-at-10.11.06-AM

A gyerekek háttértörténetének feltárása teszi fel igazán a kérdést, ki az igazi gonosz és/vagy mitől, kitől kell igazán félni. És ha már itt tartunk, akkor összegezzük, hogy miért is ijesztő horror szinten az Az. A hirtelenjéből jövő megijesztést csak párszor használja a film, mint eszközt, tehát, aki úgy akar rémülgetni, hogy kipattan a székéből, akkor annak most nem ezt a mozit ajánlanám. Akkor mitől lesz ijesztő

Egyértelműen Pennywise-tól, de nem a kinézete, hanem a viselkedése miatt. Nevet, beszél, arcokat vág és mindből sugárzik a jelleme. Vérfagyasztóan rémisztő. Bill Skarsgård, bravó!

7d5455695508cec2348ccfc999e09f82

És akkor most jöjjenek a gyerekszereplők. Fukunaga távozása után mindenkit újracastingoltak, kivétel Finn Wolfhard ( Stranger Things), akitől nem idegen a műfaj. Véleményem szerint tökéletes a szereposztás, hiszen ők viszik el a hátukon a filmet, mindezt nagy sikerrel.A rendező, Andy Muschietti egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a gyerekeket a forgatás kezdetéig, pontosabban a díszletbe való belépésig távol tartotta Skarsgårdtól, hogy a jelenetek minél élethűbbek legyenek és ezzel egy időben látták kollégájukat először teljes sminkben. Ez be is jött, mert elmondásuk szerint mindannyian halálra voltak rémülve, olyannyira, hogy Skarsgård a jelenetek után bűntudatot érzett és elnézést kért a gyerekektől, valamint megnyugtatta őket, hogy minden csak színészkedés volt.

it_2017_2_758_426_81_s_c1

Mindenesetre ez bejött, fájdalmas volt nézni, ahogy ezek a kis husikák szenvednek. De azért nem csak szenvedés volt itt jelen, hanem a tiszta humor is, amelyek olyan természetességgel száguldoztak még a nagyon oda nem illő jelenetekben is, ahogy azt ma egy vígjátékban sem látjuk. Hozzá kell viszont tennem, hogy ez egy picit rombolta a jelenetek komolyságát és a horror feelingjét.