Filmek, sorozatok, kultúra

A mi kis falunk – 4. évad sorozatkritika

Ahogy Pajkaszeg, úgy A mi kis falunk főszereplőinek karaktere sem fejlődött a 4. évadban sem. Ettől persze még jókat nevetünk az abszurd szituációkon.

A mi kis falunk 4. évada szombat este búcsúzott a nézőktől, igencsak hosszú időre, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy az 5. évad legjobb esetben is csak 2021-ben kerül majd az RTL Klub műsorába.

A legnépszerűbb magyar sorozat 4. évada minden eddiginél hosszabb volt, hiszen 18 részen keresztül leshettünk bele Pajkaszeg lakóinak mindennapjaiba, ehhez képest alig mozdult előre valamennyit a történet.

A korábbi szezonokhoz hasonlóan a mostani évad epizódjai is jelentősen önismétlőek voltak, mintha az egyébként nagyszerű Csuja Imre által alakított Füleki Károly polgármester nem csak a falu fejlesztéseit, de a karakterek fejlődését is visszafogná.

A sorozat talán legnagyobb hiányossága a fentiekben keresendő: egyszerűen nem látni, hogy ki honnan hová tart, a szereplői – még ha számtalan alkalommal mosolyt is csalnak az arcunkra együgyűségükkel – nincsenek kimozdítva a komfortzónájukból és ugyanazokat az egysorosokat futják újra meg újra.

A mi kis falunk rendőrök

Persze így is lehet sorozatot készíteni, csak hát narratíva nélkül nem nagyon érdemes szezonokon átívelő történeteket írni. Természetesen nem Stokitól, Matyitól, Szifontól vagy Bakitól várja az ember a karakterfejlődést, hanem olyan karakterekről, mint a polgármester, Lacika, Janó vagy éppen Erika és Gyuri, nem is beszélve a pap és Teca kapcsolatáról.

Az is meglepő, hogy miközben hónapok óta publikus, hogy a Matyit alakító Molnár Áron kiszáll a sorozatból, a karakterét semmilyen módon nem búcsúztatták el. (Persze könnyen lehet, hogy ezzel indul az 5. évad első része, majd meglátjuk.) Amivel viszont okos biztonsági játékot űztek, az Erika terhessége, a karaktert alakító Lovas Rozi ugyanis valóban várandós, májusra várja a gyermekét, így attól függően, hogy a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően mikor tudják megkezdeni a forgatást, a készítők még eldönthetik, hogy a sorozatba is beleírják-e a terhességét.

A 4. évadban a korábbiaknál több szerep jutott a falu idősebb korosztályának, így Zömbikné vagy éppen Piroska is saját epizódokat kapott, ahogy Bazsó, Sváb vagy éppen Zsolt és Nelli párosa is több játékidőhöz jutott. Eltűnt viszont Dóri és a pajkarétiek is kevesebbszer bukkantak fel, ami miatt bőven lehetett hiányérzetünk.

A mi kis falunk 4. évad Bazsó

A 4. évad legjobb epizódjai között mindenképpen meg kell említenünk A gabonakört, vagy éppen A film forgatást, A karambolt, A lottóötöst, de A sztrájk című epizódon is szétnevettük magunkat. A legrosszabb epizód címet egyértelműen A jósnő viszi, de több epizódba is könnyen bele lehetett aludni az unalomtól, ami egy vígjátéksorozat esetében elég visszás dolog.

A fináléra megint összehozták a szereplőket és egy jó nagy bulit csaptak, ami tekintve, hogy még hosszú ideig nem látjuk a szereplőket, méltó búcsúztatása az évadnak.

Facebook
<