Filmek, sorozatok, kultúra

A nagy pénzrablás – 8 jelenet, amit nem láttunk jönni

Nemrég fejezte be a negyedik évadát a La Casa de Papel – vagy ahogy itthon ismerjük A nagy pénzrablás -, amely továbbra is zseniális fordulatokban gazdag.

Bella Ciao

A spanyol királyi pénzverde kirablásakor Moszkva követve a professzor tervét alagutat váj az egyik széfben. Amikor sikerült áttörni a vasbetont, egyszer csak dalra fakad, majd a többiek is csatlakoznak hozzá. Bár már előtte is kapunk rá utalást, hogy a szereplők szeretnek dalolni, a Bella Ciao volt az, ami rátette A nagy pénzrablást a már-már musicali útra.

Pláne, amikor ugyanezt meghallgathattuk a Professzor és Berlin előadásában. A Bella Ciao egyébként az egyik leghíresebb olasz mozgalmi dal, sőt a világ egyik legismertebb partizánnótája – de érdekes módon a szerzője ismeretlen.

Berlin áldozata

Utólag persze már nyilvánvaló, hogy ha van egy karakter, akinek már csak hónapjai vannak hátra, akkor azt a szereplőt kényelmes dolog feláldozni a többiek megmentése érdekében. Csakhogy Berlint egyáltalán nem úgy ismertük meg, mint akit saját magán kívül más is érdekel, ráadásul ő volt addig (és a visszatekintéseknek köszönhetően szerencsére azóta is) a sorozat egyik legszórakoztatóbb karaktere. Azt hiszem ez volt az a pillanat, amikor az egocentrikus pszichopata elnyerte a rajongók szívét.

Berlin esküvője

A már említett visszatekintéseknek köszönhetően megtudhattuk, hogy Berlinnek sokkal nagyobb szerepe volt a rablásokban és a tervekben, mint azt gondoltuk volna és ő nem egyszerűen egy végrehajtó.

Emellett az is kiderült, hogy megházasodott, aminek köszönhetően pedig kaptunk egy újabb zenei betétet, ami egyszerűen Z.S.E.N.I.Á.L.I.S.

Arturo, az öngyilkos merénylő

Arturo barátunk rengeteg borsot tört már a főszereplők orra alá és jól láthatóan semmiből nem tanul. Pedig több alkalommal is alaposan megbüntették már. Így például egyszer Berlin is, amikor egy bombát akasztott Arturora, aki izzadás vagy hirtelen mozdulatok hatására nem csak magát, de a túszokat is felrobbantotta volna. Mint később kiderül blöff volt – és talán Arturo ezért sem tartott eléggé a rablóktól a későbbiekben sem. Nem csak meglepő, hanem kifejezetten újszerű büntetés is volt, amelyet egy sorozat karakterére kiszabtak – az a monológ mellé meg egyenesen fantasztikus volt.

Manila

A nemrég befejezett negyedik évadban egy új karakter is csatlakozott a főszereplőkhöz. Bár már korábban is beszéltek Juanito-ról és a később megerősítésre került szereplőt is kiszúrhattuk, hogy meglepően sokszor vágják be a vágóképbe, de valószínűleg a nézők is épp úgy meglepődtek, amikor kiderült a személyazonossága, mint Denver és Moszkva a viszontlátáskor.

Tokio kidobása a bankból

Az a kezdetektől világos volt, hogy a rablók közt nem olyan nagy az egyetértés, mint az gondoltuk, hiszen szinte többször fogták egymásra a fegyvert, mint a túszokra. Két dudás nem fér meg egy csárdában, így Tokio zendülését Berlin nem várt módon büntette meg, nemes egyszerűséggel postázta a rendőröknek a lányt.

Palermo sérülése

Az aranytartalék megszerzéséért folytatott küldetésen Gandia később is alaposan megkeserítette a banda dolgát, de rögtön az elején elintézte Palermo látását – márpedig egyedül Palermo ismerte a terv azon részét, ami a kiutat jelentheti a főszereplőknek. Ez a harmadik évad második részében van, vagyis rögtön az újrakezdés elején nyilvánvalóvá válik, hogy A nagy pénzrablás hősei sokkal nagyobb ellenállásba ütköztek, mint a pénzverde kirablása esetében.

Nairobi halála

Sokáig hittük azt, hogy a rendőrség, a katonaság és mindenféle kormányszerve ellenére Arturo jelenti majd a legnagyobb veszélyt a hősökre. Aztán felbukkant Alicia Sierra és Gandia karaktere, akik egyértelműen a sorozat leginkább szerethető karakterét, Nairobit vették célba. Nem hittük, hogy Berlin elvesztése után el mer még egy ilyen sokak által szeretett karaktert dobni a sorozat, de az alkotók sem Nairobinak, sem a nézőknek nem kegyelmeztek. Szívszorító pillanat volt, bár próbálták elfogadhatóan feloldani egy olyan jelenettel, amelyben láthattuk, hogy Nairobi egyesült a már elvesztett társakkal a túloldalon.

Facebook
<