Filmek, sorozatok, kultúra

A nagy pénzrablás főhősei és háttértörténetei

A nagy pénzrablás sorozatban a legkülönfélébb embereket hozta össze a sors a közös cél érdekében, ami nem más, mint a meggazdagodás. De kik ők és mi motiválja őket a pénzen túl?

01 of 15 Sergio Marquina – Professzor

A társadalmi élettől visszahúzó, alapvetően erőszakellenes férfi (Álvaro Morte) egész életében az apja munkássága előtt tisztelgő rablást tervezte. Amikor megpróbál közel férkőzni a vezető túsztárgyalóhoz, Raquel Murinhohoz, beleszeret a nőbe és ez az egy dolog, amivel nem számol a tökéletes tervében. Később azt is megtudjuk, hogy Berlin öccse, na meg bármennyire is nem az erőszak embere, nagyon jól ismeri a harcművészeteket. Az első évadban még Salva Martin álnéven ismerjük, szigorú elveket vall, nem véletlen, hogy a pénzverde megtámadása során is hangoztatja, hogy senki pénzét nem lopja el, hanem saját pénzt gyárt.

02 of 15 Silene Oliveira – Tokió

Gyógyíthatatlanul keresi az izgalmat, mígnem egy páncélautó kirablásakor lelövik a szerelmét. Őt is elkapnák, de a Professzor megmenti őt, majd beavatja a tervébe. A lelkes és merész Tokió (Ursula Corbero) hajlamos arra, hogy ketyegő időzített bomba legyen rablások során, emellett ő narrálja az egész sorozatot.

03 of 15 Andres de Fonollosa – Berlin

Kezdetben csak egy mániákus ékszertolvajnak gondoljuk, de később kiderül, hogy sokkal összetettebb a karaktere. A nagy pénzrablás 2. évadának végén kiderült, hogy Berlin (Pedro Alonso) valójában a professzor öccse. Az anyjukhoz hasonlóan ő is Helmer myopathiájától szenved, amkor megismerjük már csak hónapjai vannak hátra. Ezzel együtt egy pszichopata, önimádó, aki úgy él, mint egy ember, akinek nincs vesztenivalója – mert hát nincs is. 5 alkalommal nősült meg, ötödik felesége pedig egy Tatjana (Diana Gómez) nevű tolvaj volt.

04 of 15 Jimenez Ágata – Nairobi

Nairobi (Alba Flores) drogkereskedelemmel foglalkozott, de kiváló hamisító is, nem véletlenül veszi be őt is a csapatba a Professzor. Az ő múltja is traumatizált, hiszen elvették tőle akkor 3 éves gyermekét, Axelt, akit felügyelet nélkül hagyott, amíg ő leugrott a sarokra az újabb adag drogért. A nagy pénzrablás 1. évadában Nairobi még azt tervezi, hogy meggazdagodik, és visszaszerzi a fiát, de később belátja, hogy a fiának jobb élete van nélküle – ezzel együtt ne mond le arról, hogy egy napon gyermeke legyen.

05 of 15 Anibál Cortés – Rio

A csapat legfiatalabb tagja, Rio (Miguel Herrán) még tinédzser volt a Királyi Pénzverde megrohamozása idején. Képzett programozó, aki idővel rájön arra, hogy a programok írásánál sokkal jobban élvezi a programok feltörését, így kiberbűnözővé válik. Rio szerető családból származik, a szülei azt hitték, hogy egyszerűen videojátékokat játszik a szobájában és fogalmuk sem volt róla valójában mit csinál.

06 of 15 Agustin Ramós – Moszkva

Egy veterán rabló, Moszkva (Paco Tous) életének nagy részét a börtönben töltötte. Régimódi fickó, fő tehetsége az ásás, ezért a professzor toborozza őt a Királyi Pénzverdéből kivezető alagút kiásására. Moszkva életének elsődleges prioritása a fia, Denver, így mindketten bekapcsolódnak a rablásba, miután Denver elveszti egy drogfutár értékes szállítmányát és veszélybe kerül az életük. Később kiderül, hogy az addig hittekkel ellentétben nem hagyta el őket Denver anyja, hanem Moszkva volt az, aki magára hagyta a drogfüggő nőt.

07 of 15 Daniel Ramos – Denver

Denver (Jaime Lorente) gyerekkora nem volt egyszerű egy kábítószer-függő anyának és a bűnöző apjának köszönhetően. Moszkva azt mondta neki, hogy édesanyja elhagyta őket, ezért mindig is nagyon közel állt az apjához. Denver gyerekkorában rengeteget kellett, hogy harcoljon, idővel az utcagyerek ugyanolyan bűnözővé vált, mint az apja. Számos alkalommal tartóztattak le verekedések és kábítószerkereskedelem miatt, majd miután elhagyja egy drogbáró értékes szállítmányát menekülnie kell. A Professzor annak ellenére is beveszi őt a csapatba, hogy nincs különösebb tehetsége semmihez és egyébként egyáltalán nem helyesli, hogy személyes kapcsolat legyen a bankrablók között.

08 of 15 Mirko Dragic – Helsinki

Bár gyakran egy “szerethető mackónak” állítják be, Helsinkinek (Darko Perić) sötét múltja van, amiről kevéset beszélnek. Szerbiában született, katona volt a Jugoszláv-háborúkban, és háborús bűnöket követett el. A hadseregben töltött idejét követően a családja többi tagjával együtt a bűzözés felé fordult. Helsinki nyíltan meleg, és kapcsolatban állt Palermóval az aranyrudak ellopásának előkészítése során, de a legközelebbi kötődése a Nairobival fennálló barátsága.

09 of 15 Radko Dragis – Oslo

Helsinki unokatestvére, Oslo (Roberto Garcia Ruiz) Belgrádban született, Unokatestvére mellett harcolt a háborúkban. Később ketten együtt folytatták karrierüket, de immár bűnözőként. Oslo és Helsinki nagyon közel állnak egymáshoz, de Oslo spanyol ismerete korlátozottnak tűnik, ami azt jelenti, hogy Helsinki általában mindkettejük nevében beszél.

10 of 15 Mónica Gaztambide – Stockholm

A stockholm szindróma néven ismert betegségről a nevét kapó karakter, volt a Királyi Pénzverde igazgatójának, Arturo Románnak (Enrique Arce) titkára és titkos szeretője, akitől teherbe is esett. Stockholm (Esther Acebo) megpróbált csempészni egy telefont Arturo utasítására, de elfogták és Berlin megparancsolja Denvernek, hogy ölje meg a nőt. Bár megsebesíti, de nem öli meg, sőt egymásba szeretnek. Átáll a rablók oldalába, később férjhez megy Denverhez és együtt nevelik Cincinatti nevű gyermeküket.

11 of 15 Raquel Murillo – Lisszabon

Stockholmhoz hasonlóan, Lisszabon (Itziar Ituño) sem a rablók oldalán áll kezdetben. Sőt, tulajdonképpen ő az első számú, aki kézre akarja keríteni a pénzverde elfoglalóit. Végül beleszeretett a Professzorba és új életet kezdett vele, csatlakozva a bandához. Bár kemény női karakter, nem volt könnyű élete, hiszen helyszínelőként dolgozó férje, Alberto (Miquel García Borda) folyamatosan bántalmazta őt, majd lelépett Lisszabon húgával… Lisszabon édesanyjával, Mariví-val (Kiti Mánver) és kislányával, Paula-val (Naia Guz) él.

12 of 15 Martin Berrote – Palermo

Az argentin származású, Buenos Aires-ben született Palermo (Rodrigo de la Serna) találta ki a Spanyol Nemzeti Bank aranykészletének ellopását Berlinnel közösen és csak később vonták bele ebbe a Professzort. Palermo egyébként meleg, reménytelenül szerelmes Berlinbe. A Gandíával (José Manuel Poga) folytatott heves vitája során kiderül, hogy a rablás nem csak Berlin miatt személyes Palermo számára, hanem mert a spanyol aranykészletek nagy részét Dél-Amerikából lopta el a spanyol állam.

13 of 15 Bogotá – Igazi neve ismeretlen

A hétgyerekes Bogotá-nak (Hovik Keuchkerian) nyilvánvalóan aktív szerelmi élete volt… Kohászati szaktudása miatt vették fel a Spanyol Nemzeti Bank elfoglalása előtt, hiszen ő vezeti az arany beolvasztását. Közös múltja van Berlinnel és Palermoval, de a professzorral és Marseille-el is találkozott Berlin ötödik esküvőjén. Az aranyrablás során kiderül, hogy szerelmes Nairobiba.

14 of 15 Marseille – igazi neve ismeretlen

A Marseille-t (Luka Peroš) gyakran némának gondolják, mert szeret csendben maradni a legnagyobb viták és ünnepségek közepette is. Hűvös fejű, megfontolt férfi, aki kívülről segíti az aranyrudak megszerzését és a Professzor menekülését. Nem sokat tudunk róla, csak hogy volt katona, akinek legközelebbi társa egy tragikus sorsú kutya volt, aki végig kitartott mellette a háborúban. Marseille olyannyira állatbarát, hogy amikor egészségügyi képzést tart a Professzor, nem hajlandó a műtéti alanyként szolgáló sertés megvágására sem.

15 of 15 A többiek:

A többiek:

Julia, más néven: Manila (Belén Cuesta) – Moszkva egyik régi börtönbeli barátnőjének lánya. Manila sokáig túsznak tűnik és csak később derül ki, hogy valójában a bandával van. Ő és Denver együtt rablásokat követtek el, amikor még mindig Juanito név alatt és férfiként volt ismert.Transzszexuális nőként való visszatérése alaposan meglepi Moszkvát és Denvert.

Matías (Ahikar Azcona) – Bogotá egyik kapcsolata, segítséget nyújt az arany megolvasztásában. Matías fegyverrel a kezében őrzi a túszokat sokszor – de nem igazán rázódott bele a dologba.

Matias A nagy pénzrablás

Benjamín (Ramón Agirre) – Manila apja és bányász szakértő, aki Moszkvával dolgozott, és vele együtt börtönbe került. Benjamín külsősként csatlakozik a Spanyol Bankot kirabló bandához, segítve a professzort a Párizsi terv végrehajtásában.

Sofía – Vadászgörény.

Facebook
<