Filmek, sorozatok, kultúra

A nagy pénzrablás – Miért halt ilyen kegyetlen halált Nairobi?

A nagy pénzrablás 4. évadának leginkább szívszorító momentuma kétségkívül Nairobi (Alba Flores) halála volt, főleg, hogy a sorozat alkotói nem finomkodtak a sorozat legnépszerűbb karaktere halálának körülményeivel.

Nairobi a kezdetetektől fogva a rablóbanda tagja – bár érdekes módon eredetileg nem is szerepelt a karakter a sorozatban -, a sok forrófejű és egoista között pedig hamar az egyik legszerethetőbb szereplővé vált a sorozatban.

Alba-Flores-Nairobi

Végig csak a munka elvégzésére (ő vezette a pénzverdében a nyomtatást, majd később az arany beolvasztását) és az életmentésre koncentrált, miközben jutott ideje arra, hogy ne csak megmentse például Alison Parkert a a túsztársai zaklatásától, de még saját tanulságaival erősebbé is tegye a lányt – nem mellesleg a pénz nyomtatásakor az egyik pénzverdei alkalmazott szerint sem volt még olyan jó főnöke, mint Nairobi. Egyszerűen nem lehetett nem szeretni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy milyen körülmények között veszítette el a fiát.

És mégis, miközben Berlin (Pedro Alonso) tulajdonképpen hősi és epikus halált halhatott, addig az Alba Flores által alakított Nairobit kivégezték, de már a halála előtti órákban is különös kegyetlenséggel bántak vele. A sorozatot alkotó Alex Pina nem nézte mennyire értékes a rajongók számára a karakter, azt nézte mennyire értékes a társai és a narratíva szempontjából.

Szóval még Berlin a dicsőség zászlajával a kezében távozhatott, addig Nairobi halála gyors és csúnya volt, ráadásul pont akkor érkezett, amikor már a rajongók fellélegeztek, hogy túléli a harmadik évadban kapott tüdőt is ért lövést, amit követően a többiek egy fél évadot töltöttek a megmentésével.

Nos nem így lett, jött Gandía (José Manuel Poga), aki előbb túszul ejtette, majd a wc-ajtóba verte a fejét, kikötözte, átlőtte a kézfejét, végül előbb élő pajzsként használta, majd kegyetlenül fejbe lőtte, de előtte még odaszúrta neki, hogy Korcs. Méltatlan halál ez egy ennyire szerethető karakternek, nem csoda, hogy a szó szoros értelmében meggyászolták a rajongók a halálát. Csakhogy megvolt a funkciója.

Ez ugyanis olyan mértékű gyűlöletet váltott ki Gandía irányába, ami egyrészt összekovácsolta a csapatot, másrészt a nézők még inkább elkezdtek szurkolni a bankrablóknak. Azt biztosan állíthatjuk, hogy senki más halálának nem lett volna olyan következménye, mint Nairobiénak. De például összehasonlítva Berlin esetével: Berlin már boldogan várta a halált, miközben Nairobi boldog jövőt tervezett magának – gyermeket szeretett volna és szeretett volna újra egyesülni  gondozásban lévő fiával, Axellel is.

Figyelembe véve, hogy Berlin, Oslo és Moszkva mind visszatértek A nagy pénzrablás 3. és 4. évadában valószínűleg nem most láttuk utoljára Nairobit sem, de kétségtelen, hogy A nagy pénzrablás újfent bebizonyította, hogy a Trónok harcához hasonlóan egy főszereplője sincs biztonságban.

<