Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A Netflix új sorozatából kiderül mekkora stresszel jár a sakkozás

A vezércsel egy fiatal sakktehetség, Beth Harmon felemelkedését mutatja be, miközben az árvaházból eljut a legrangosabb nemzetközi versenyekig.

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.

Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.

És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Walter Tevis úttörő regényének látványos adaptációja október 23-tól látható a Netflix műsorán Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Széttörve, Az új mutánsok, Emma) főszereplésével.

<