A Netflix újabb csodagyereke: OZARK 1. évad kritika

-

Hősökkel tele van mostanság a képernyő, de ízig-vérig antihősöket felvonultató sorozatból egyre kevesebbet kapunk. Ezért is remek, hogy a Netflix a hősök mellett egyre több teret biztosít a megosztó karaktereknek, a Walter White-féle tipikus és atipikus antihősöknek, azoknak a fickóknak, akik kis túlzással belőlünk is születhetnének egy-egy döntés következményeként.

ozark kritika

Az Ozark főhőse egy chicagoi pénzügyi tanácsadó, Marty Byrde (a négy epizódot is rendező Jason Bateman kiváló alakításában), aki számokhoz való vonzódását arra használja, hogy drogpénzt mosson a mexikói maffiának. És a dolog működik is egészen addig a pontig, amíg ki nem derül, hogy üzlettársa Bruce valamennyit lecsipeget a maffia tisztára mosott pénzéből. Marty, hogy mentse a saját és családja életét egy hatalmas blöffel áll elő a maffia felé: adott egy Ozark nevű víziváros (a) Missouri szívében, ami tökéletes helyszín arra, hogy átmossa a kartell pénzét. Ha nem végeznek vele, akkor soha nem látott összegeket fog itt átmosni.

ozark-marty-spinning

Marty Byrde és családja így kerül Ozarkba, a többi pedig már történelem. Ozark ugyanis nem egy tengerparti riviéra, hanem egy redneck kisváros, ahol a helyi parasztok és “vállalkozók” nem igazán nézik jó szemmel az újonnan érkezőkre, főleg ha az új újonnan ékezőknek hatalmi törekvései vannak, amivel alaposan átírják az erőviszonyokat a városon belül. S bár Marty Byrde-nek nincsenek hatalmi törekvései, sőt mondhatni szürke kisegér kíván lenni, a pénzmosáshoz szüksége van a helyi üzelmekre, üzletekre, vállalkozásokra, hiszen nem kis összeget kell átforgatnia itt igencsak rövid idő alatt.

Ozark sorozat

Marty Byrde alámerülése Ozarkban nem véletlenül juttatta sokak eszébe a Breaking Badet, ugyanis ez a történet pont annyira tele van szomorúsággal, mint Walter White és Jesse Pinkman története. A különbség csak annyi, hogy itt Jesse Pinkman helyett a feleség Wendy (Laura Linney) az, aki Marty első számú cinkostársa a sötét üzelmekben. És akkor itt van még a helyi redneck-família (Langmore-ék), akik igencsak szeretnének végre kitörni a lakókocsiban élés mételyéből, így a szintén önös motivációk mentén élő Ruth (Julia Garner) hamar Marty mellé csapódik, még akkor is, ha legszívesebben mögé osonna és átvágná a torkát.

ozark-marty-ruth-faceoff

A fekete komédia jellemzői is felütötték a sorozatban a fejüket, igaz ezek a vonások egyelőre sokkal halványabbak, mint a már említett Breaking Bad vagy akár a Fargo esetében. Mégis elsősorban egy vígjátékra emlékeztet az Ozark, méghozzá a szélhámos papról szóló Impastorra, Marty Byrde felé ugyanis éppen annyi oldalról gyülekeznek a fellegek (FBI, helyi sheriff, helyi drogkereskedők, mexikói kartell, Langmore-ék), a különbség csak annyi, hogy Marty nem hazugságokba menekül, hanem élesen beleáll a konfliktusba és ha blöfföl is, annak mindig van valami igazságalapja.

Ozark

Ezzel persze nem csak a saját és családja életét sodorja veszélybe, hanem szépen lassan egész Ozark életére hatással lesz, amivel persze újabb és újabb ellenségeket szerez. És még ennek ellenére sem lehetne ráaggatni az antifigura szerepét, sőt valahol nagyon is jó, de minimum önfeláldozó embernek nevezhető, hiszen a legtöbb rossz cselekedetét a többi ember biztonsága motiválja.

ozark-boat-church

Persze az Ozark nem működne, ha csak ő lenne bitang erős karakter, az alkotók pedig gondosan ügyelnek rá, hogy az évad végére minden karaktert megfelelően árnyaljanak, felépítsenek. Marty gyerekeire sem lehet ráaggatni a töltelékkarakter jelzőt, bár érdekes módon a lázadókorát élő Charlotte (Sofia Hublitz) sokkal haloványabb, mint a kis Jonah (a gyerek-Fenegyereket is alakító Skylar Gaertner), aki sokkal inkább befolyásolja a történet haladását, ráadásul az ő történetszálaiban mindig benne van valami váratlan. Langmore-ék, Snellék, a prédikátor, az FBI-ügynök vagy éppen a titokzatos lakótárs is megtöltik élettel a képernyőt, egyedül talán Jordana Spiro karaktere lógott ki lefelé a többiek jobban kidolgozott karaktere mellett.

Ozark Ruth Julia Garner

Az Ozark további szereplői sem egydimenziósak, ahogy az őket alakító színészekre sem lehet panaszunk, sőt ahogy halad előre a történet, úgy nőnek egyre jobban hozzánk a karakterek (hogy aztán abszurdabbnál abszurdabb halált haljanak).

És persze az egész nem működne a miliő nélkül, amihez Ozark (talán feleslegesen filterezett) tavai és erdei remek táptalajt adnak és pont úgy beszippantják az embert, mint a Bloodline Islamoradaja vagy a The Affair Montaukban játszódó jelenetei. Az Ozark egyik legnagyobb erőssége, hogy az alapesetben túlnyújtottnak számító jelenetei tökéletes időérzékkel vannak elvágva, aminek köszönhetően még egyedülállóbbá válik a széria.

ozark-pregnant-stripper

Kapcsolódó

Ragadozó madarak és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása filmkritika

Messze nem hibátlan, de bőven szórakoztató lett Harley Quinn "szólófilmje".

Kritika: SYDNEY HALL ELTŰNÉSE

A film Sidney Hall életének három állomását mutatja be. A fiú sikeres könyvet írt a generációjáról, majd nyomtalanul eltűnt.

Kritika: A HOBBS & SHAW a legjobb dolog ami a HALÁLOS IRAMBAN-nal történhetett

David Leitch rendező jelenléte és Vin Diesel hiánya nagyon jót tett az új filmnek.

Kritika: THE HOLE IN THE GROUND

Mekkora teher egyedül nevelni egy gyereket? És mit tegyünk, ha a gyerek egy testrabló entitás áldozatává válik?

Most a címlapon

Megérkezett A nomádok földje szinkronos előzetese

A számos díjat elnyert, Oscar-esélyes film, a Frances McDormand főszereplésével készül A nomádok földje a magyar mozikba is látható lesz.

Ben Affleck kidobta a kukába Ana De Armas posztereit

Ben Affleck és Ana de Armas szakításától hangos Hollywood, meg a brit bulvársajtó.

A Bridgerton család főszereplője hajnalban kelt, hogy a szexjelenetekre rágyúrjon

Rege-Jean Page a Netflix médiabirodalom legújabb sztárja, aki eléggé megdobogtatta a női nézők szívét A Bridgerton család címet viselő sorozatban.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet