Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra
Forrás: Vox.com

A NICKEL-FIÚK – Hazánkban is megjelenik az év legmegrázóbb könyve

Testi, lelki és erkölcsi képzés az 1960-as évek Floridájában. Azóta majdnem 100 feltárt gyereksírral.

Amerikában már megjelent a Pulitzer-díjas A föld alatti vasút szerzőjének új könyve, The Nickel Boys (A Nickel-fiúk), amely minden bizonnyal sokkal nagyobb port kavar, mint a szerző előző könyve.

Colson Whitehead az amerikai történelem egy legsötétebb korszakának bemutatását követően most a közelmúltba kalauzolja majd az olvasókat, ráadásul ezúttal is megtörtént események alapján. Az Arthur G. Dozier nevű intézmény Florida egyik kisvárosában, Mariannában állt, és 1900 óta működött javítóintézetként, bűncselekményt elkövető fiatalkorúak számára – egészen 2011-es botrányos bezárásáig. Hírhedt volt a verésekről, éheztetésről és kínzásokról, amelybe sokan bele is haltak – őket, mint később kiderült, jelöletlen sírokba temették el. Egészen a hatvanas évekig, a fehér és a fekete fiúkat elkülönítve őrizték. Az egykori fogvatartottaknak és újságíróknak köszönhető, hogy az intézmény sötét történelmére fény derült. 2011-ben az oknyomozásuk következtében az Igazságügyi Minisztérium elkezdte feltárni az intézmény környezetét és elsőre 55 fiatal holttestét, majd ezt követően további jelöletlen sírokat találtak – és a feltételezések szerint továbbiak is vannak.

Whitehead 1960-as években játszódó regényéhez ezt vette hivatkozási alapnak, amelyben az Arthur G. Dozier a könyvében Nickel Akadémiaként elevenedik meg, főhőse pedig egy Elwood nevű fiatal.

A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.

A Dozier fiúiskola napjainkban

A Nickel Akadémia valójában groteszk kínzókamra, ahol a szadista nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat, a korrupt dolgozók és a helybeliek ellopják az ennivalót és a készleteket. Elwood próbál dr. King hangzatos kijelentésébe kapaszkodni, miszerint: „Vessetek minket börtönbe, mi akkor is szeretni fogunk benneteket.” Barátja, Turner szerint azonban ebben a romlott világban csak az úszhatja meg, aki maga is trükkökhöz folyamodik. Elwood idealizmusa és Turner szkepticizmusa közt támadó feszültség olyan döntéshez vezet, amelynek következményeit évtizedeken át viselik.

A legtöbb neves amerikai újság és magazin már most a nyár legjobban várt olvasmányai között jegyzi a kötetet, Colson Whitehead pedig Time Magazin legújabb számának címlapjára került, Amerika történetmesélője címmel.

A könyv Magyarországon októberben jelenik meg A föld alatti vasút című regényt is kiadó 21. század kiadó gondozásában.
Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<