Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Kiút nélkül – A No Escape az év egyik meglepetésfilmje


Vannak filmek, amelyek különösebb médiafigyelem nélkül elsikkadnak a semmibe, pedig vagy történetük vagy a kivitelezés miatt nagyon is megérdemelnék a törődést.

No Escape Nincs menekvés film kritika

John Erick Dowdle No Escape (magyarul Nincs menekvés) címet viselő családi drámája pont ilyen, hiszen az elejétől a végéig egy pörgős, feszült akció és thriller elemekkel felturbózott családi dráma, amely mind történetében, mind tempójában megszolgálta azt, hogy pozitív véleményen legyek róla. Pedig a filmnek nincs egyszerű élete, hiszen már 2010-ben le akarták forgatni, végül 2013-ban a Dowdle-tesók (a Rec-remake Karantén és az Úgy fent, mint lent horrorok alkotói) forgatókönyve révbe is ért.

A film főhősei a Dwyer-család, akik az USA-ból Kambodzsába (nem hangzik el, csak azt tudjuk, hogy egy Vietnámmal szomszédos ország, lehetne éppen Laosz is, de kitérképésztem) költöznek, a családfő ugyanis ott kap felsővezetői állást, egy az USA-ból az ázsiai országba is kitelepült nagyvállalatnál. Csakhogy éppen a megérkezésük napján tör ki lázongás az országban, ráadásul az USA térnyerése ellen miniszterelnöke ellen fellázadó tömeg nem csak puccsot kísérel meg, de az országban tartózkodó külföldieket kegyetlenül ki is végzi, hogy így üzenjen a nyugatnak.

No Escape film Owen Wilson

Dwyerék (Lake Bell és Owen Wilson) egyik pillanatról a másikra egy rémálom közepén találják magukat, ráadásul nem csak a saját életük forog veszélyben, hiszen két lányuk (Claire Geare és Sterling Jerins) is velük van, a lázadók pedig sem nőt, sem gyereket nem kímélnek.

Az első olvasatra felkavarónak tűnő dráma valóban felkavaró, az alkotók ugyanis nem finomkodtak akkor, amikor a felhergelt tömeg vérszomjas brutalitását kellett bemutatni, de a legnagyobb pozitívum, hogy a film nagy részét szabadtéri helyszínen leforgatva is olyan klausztrofób érzést tudtak kelteni, hogy a film címéhez hűen tényleg minden pillanatban azt érezzük: ebből bizony tényleg nincs menekvés.

No Escape film kritika

A film főhősei ugyanis nem szuperügynökök (na jó Pierce Brosnan személyében azért egy harcedzett fickó is “terepen” van), hanem egy átlagos családanya és családapa, akiknek bizony tényleg kihívás, ha egyik tetőről a másikra kell átugrani és nem ússzák meg olcsón ezeket az akciójeleneteket. A film azon kevés filmek közé tartozik, amelyekben létezik a “horzsolás” fogalma.

A két kislányt alakító gyerekszínész egyáltalán nem idegesítő, szinte tökéletesen hozzák azt a finoman érett, mégis pánikbaeső gyereket, aki tudja, hogy itt bizony apu és anyu bármelyik pillanatban meghalhat.

A leginkább komédiásként elhíresült Owen Wilson kiválóan hozza a családjáért bármire képes családapát és bár idővel az Alien Ripley-jét idéző gyorsan reagáló túlélő fokozatba kapcsol, valahogy mégis hiteles tud maradni az elszántsága és a pánikból szépen lassan dühvé váló hozzáállása.

A No Escape a 2012-es A lehetetlenhez hasonló családi túlélőmozi, itt viszont nem a természet, hanem az elnyomott emberek haragja elől kell menekülni, ennek kivitelezése pedig nagyon rendben van, hiszen az első perctől az utolsóig feszült, üresjáratmentes és valóságszagú az egész. Utóbbi a legnagyobb pozitívum, ugyanis a hollywoodi produkció java részével szemben végig hitelesek maradnak a párbeszédek, nincsenek ömlengések, nincsenek nagy monológok és családi összeborulások, hanem csak menekülés van, de azt bármi áron.

No-Escape-film

Szintén pozitívum a már említett klausztrofób érzés kiváló megvalósítása, persze mint fentebb is írtuk, a Dowdle-tesók horrorokban utaztak eddig, vagyis a kézikamerás megoldások (még ha ebben a filmben nem is szó szerint kell érteni a dolgot) nagyon is közel állnak a szívükhöz és kiválóan mutatták be, hogy más műfajban is lehet élni a kézikamerás hatással.

Összességében a No Escape egy remekül összerakott film lett, aminek nem kellett volna így elsikkadnia a semmiben, ugyanis köröket ráver a hollywoodi elemekkel telezsúfolt családi túlélőmozik nagy részére.

rating7

<