csütörtök, január 28, 2021

A Nomadland nyerte a Camerimage operatőrfesztivál fődíját

-

A lengyelországi Torunban a járvány miatt online megrendezett operatőrfesztivál Ezüst Béka-díját az Antti J. Jokinen rendezte Helene operatőrének, Rauno Ronkainennek ítélték oda. A Bronz Béka-díjat pedig Matteo Garrone Pinocchio című filmjének operatőri munkájáért Nicolaj Brüel kapta – írta a The Hollywood Reporter, amely szerint az évente megtartott Camerimage operatőrfesztivál jó előrejelzője lett az aktuális Oscar-szezon operatőri mezőnyének.

Az Arany Béka-díjért idén 12 alkotás versenyzett november 14. és 21. között. A fődíjat végül Chloé Zhao Nomadland című, Velencében és Torontóban már díjazott alkotása vitte el, amelynek operatőre Joshua James Richards volt.

Az elmúlt öt évben háromszor szerepelt a Camerimage Arany Béka-díjasa az operatőri Oscar-jelöltek között. 2015-ben a Carol, 2016-ban az Oroszlán, 2019-ben pedig a Joker operatőre nyerte el az Arany Békát, és később az amerikai filmakadémia jelölését is.

2017-ben pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének operatőre, Herbai Máté kapta a Camerimage díját, és a produkció a legjobb nemzetközi film kategóriájának Oscar-jelöltjei közé is bekerült – idézte fel a hollywoodi szaklap.

2018-ban az Arany Békát a dél-koreai The Fortress kapta, amely nem szerepelt az Oscar-versenyben, de az Ezüst Békával jutalmazott Hidegháború operatőre abban az évben szintén Oscar-jelölt volt, és a Bronz Békát elnyerő Roma operatőre, Alfonso Cuarón, aki a filmet írta és rendezte is, megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat.

A Camerimage idei zsűrijét Lech Majewski forgatókönyvíró-rendező vezetette. A testület munkájában Lukasz Zal, Andrzej Bartkowiak, Jean-Marie Dreujou és Anastas N. Michos vett részt.

A szombati online ceremónián a Minamata című film főszerepét alakító Johnny Depp színészi díjat kapott. Köszönőlevelében, amelyet a fesztiválnak küldött, kiemelte, hogy milyen fontos a színészek és az operatőr kapcsolata egy filmben, és a Minamatát fényképező Benoit Delhomme mellett elismeréssel szólt olyan operatőrök munkájáról, mint Sven Nykvist, Chris Menges, Dariusz Wolski és az idén a Camerimage életműdíjával kitüntetett Philippe Rousselot.

A záróünnepség a 2015-ben Arany Béka-díjjal elismert Edward Lachman meditatív rövidfilmjével kezdődött, amelyet az operatőr New Yorkban forgatott a pandémia alatt.

Kapcsolódó bejegyzések

Megérkezett A nomádok földje szinkronos előzetese

A számos díjat elnyert, Oscar-esélyes film, a Frances McDormand főszereplésével készül A nomádok földje a magyar mozikba is látható lesz.

Spike Lee kapta az Amerikai Cinematheque életműdíját

Spike Lee kapta idén az Amerikai Cinematheque életműdíját a nonprofit szervezet virtuálisan megrendezett 34. díjátadó ceremóniáján.

Könnyek közt vette át a felesége a Chadwick Bosemannek járó díjat

A Ma Rainey: A blues nagyasszonya című alkotás volt Boseman utolsó filmje, mely halála után került csak bemutatásra.

A First Cow is bejelentkezett az Oscar-díjért

A First Cow kapta a New York-i Filmkritikusok fődíját, a Nomadlandet is megelőzve.

Friss

Technikai problémák miatt állt le az HBO GO

Ha nem megy az HBO Go, a hiba nem a te készülékedben van, hanem a szolgáltatónál vannak fennakadások.

Válik Az Esernyő akadémia sztárja

Elliot Page (korábbi nevén Ellen Page), Az Esernyő Akadémia sztárja, tavaly decemberben jelentette be, hogy transznemű.

Ha Shonda Rhimes visz elég könyvet a nyaralásra, el sem készül A Bridgerton család sorozat

Julia Quinn, A Bridgerton család alapjául szolgáló Bridgerton-regénysorozat írója elég vicces sztorit osztott meg a napokban.

39 évesen meghalt Jeanette Maus

Jeanette Mausnál 2020 áprilisában diagnosztizáltak vastagbélrákot.

A Hírstart ajánlata