A sci-fi irodalom ifjú titánja : PIERCE BROWN

Pierce Brown könyvei nem csak az olvasóközönséget, hanem a kritikusokat is meggyőzték, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Vörös lázadás a 20., az Arany háború a 6., míg a Hajnalcsillag az első helyen végzett a New York Times bestseller listáján.

A könyvek megfilmesítési jogai szinte azonnal el is keltek, ez azonban egyáltalán nem befolyásolta – a szerkesztők aggodalmai ellenére sem – az író elképzeléseit.

Háromszázmillió dolláros filmet akarnak forgatni a könyvedből, erre te olyan csatajelenetet írsz bele, amiben tízmillióan harcolnak?” Mire én: „Naná, így sokkal királyabb.” Erre ő: „De ugye tisztában vagy vele, hogy ezt nem lehet leforgatni?

A film munkálatai azonban nem abba az irányba tartottak amibe az író szerette volna. Időközben a jogok visszaszálltak rá a Universaltól, aki a továbbiakban – az előző rossz tapasztalatok miatt – már nem kapkodta el a jogok eladását. Homályos utalásokból arra következtethetünk, hogy Darrow sorsát majd egy sorozat fogja feldolgozni, ami valószínűleg több teret és lehetőséget is biztosítana a történet részletes feldolgozására.

pierce-brown-könyvek
A kötetek hazánkban az Agave Kiadó gondozásában jelentek meg.

Írói részről a trilógia megalkotása tudatos szerzői folyamat volt, Brown már a kezdetektől több kötetre tervezte történetét, amit egyébként az Antigoné ihletett. A trilógia a következő könyvekből épül fel: Vörös lázadás, Arany háború, Hajnalcsillag. A könyvek sikere további kötetek megalkotására ösztönözte az írót, így megszületettek A sötétség kora és A káosz évei című művek, amelyek még mélyebb bepillantást engednek a Pierce által megalkotott világba, illetve új szereplők narratíváját is megismerjük általuk. A könyvek kiadása kezdetben korántsem volt egyszerű feladat. Az író könyvét rengeteg ügynök visszautasította, és a kiadók sem lelkesedtek túlzottan az általuk túl erőszakosnak tartott történetért. Az akkoriban taroló young adult lázba valóban nem illet bele a Vörös lázadás, de a Random House mégis felismerte a történetben rejlő potenciált, és innentől a többi már történelem.

Pierce Brown jelenleg Los Angelesben él Eo nevű kutyusával, aki az író Instagram profiljának sztárja. Brown esetében nem csak egy kiemelkedően tehetséges, a rajongókkal rendkívül közvetlen és barátságos íróról beszélünk, hanem egy olyan férfiról is, akinek a pillantásában könnyedén el lehet veszni. Szexi? Naná.

Szólj hozzá