Hír és közéleti magazin

A Sikoly az új kedvenc sorozatunk

Azért azt bátran kijelenthetjük, hogy az MTV eléggé mellélőtt mostanság a remeknek ígérkező sorozataival, hiszen legutóbb például a kiber-sorozatgyilkosos Eye Candy volt az, aminek sokkal nagyobb volt a füstje, mint a lángja, pedig előzetesen egy mocskosul szórakoztató sorozatnak tűnt.

Nina Patterson halála a Sikoly sorozatban
Nina Patterson Drew Barrymore-t idézte

Éppen ezért a Sikoly-sorozattal (Scream: The TV Series hivatalos nevén) úgy voltam, hogy oké, hogy lesz, de nagyon úgy tűnik az igazi móka majd az AHS alkotóinak Scream Queens-e lesz. Ehhez képest a Sikoly két rész után annyira szórakoztató, hogy ezzel a címkével az év legjobb sorozatának is nevezhetjük.

Emma a Sikoly sorozatban
‘Vajon most zártál ki, vagy most zártál be?’

Oké, lehet kicsit túlzásba estünk, de az általam is ‘agyonrajongott’, darkos, gyerekölős, nemierőszakolós, depressziós világba talán éppen a legjobbkor érkezett a Sikoly, ami egyrészt nem unalmas, másrészt meg annyira meta, hogy ennyire meta már nem is lehetne.

A Kevin Williamson (The Following, Stalker) és Wes Craven által alkotott Sikoly-franchise-ban az volt a jó, hogy – bár jó pár paródia (elég csak a Horrorra akadva filmekre gondolni) készült – egyszerre tisztelegtek előtte és parodizálták a slasher műfajt, de nem úgy, hogy az a könyökünkön jött volna ki. A Scream: The TV series is ezen az úton halad, de nem csak a slashert parodizálja, de görbe tükröt mutat a ma antiszociális, közösségi hálós közösségének, dugig van popkulturális utalásokkal (két rész alatt volt itt minden: Trónok harca, Bates Motel, The Walking Dead, George A. Romero, Stephen King Carrieje meg még a fene tudja mi), arról nem is beszélve, hogy még saját magát is tökéletesen pozicionálja a sorozat.

Noah megmutatja a telefonján Brandon Jamest
Noah túl sokat tud.

A női karakterek persze nem olyan erősek, mint annak idején Courtney Cox vagy Neve Campbell (esetleg Rose McGowan és Drew Barrymore) voltak, de szerencsére itt van nekünk Noah, a fő metagenerátor, akinek monológjai (‘Már megint egy rémisztő monológ’) szinte élményszámba mennek – különösen Jemery Zuckerman soundtrackja mellett. De inkább mutatom.

De a lényeg, hogy karakterileg sem vészes a sorozat. Tipikus karakterek vannak benne (suli menő csaja, suli ribije, suli szüze, leszbi, a suli menő kosarasa, suli geekje, tanítványával flörtölő túljóképű tanár), akik tipikus dolgokat tesznek (isznak, dugnak, füveznek és persze senki nem veszi túl komolyan, hogy valaki lekaszabolja őket), de éppen ettől lesz a Sikoly sorozat olyan, amilyennek lennie kell, s bár a fentebbi monológban elhangzik, hogy egy slasher-filmből azért nem lesz soha jó tévésorozat, mert el kell nyújtani felesleges szálakkal – ehhez képest eddig több mint figyelemfelkeltő az, amit produkál a sorozat – különösen az MTV eddigi sorozataihoz képest (és ezúttal még az sem zavar, hogy minden egyes betétdalnál ott neonol az előadó és a szám címe).

Brandon James, a Lakewood-i Washington High School szadista sorozatgyilkosa
Brandon James, a Lakewood-i Washington High School szadista sorozatgyilkosa

A sztori sem túl sokrétű – bár néhány csavar biztosan lesz még a dologban – de elöljáróban elég annyit tudni, hogy a sztori egy Lakewood nevű kisvárosban játszódik, ahol valaki egy 20 évvel ezelőtt történt (Maggie Duval és Brandon James nevéhez köthető) esetet, bűnesetet igyekszik feleleveníteni, vagy ha úgy testzik megbosszulni. Hogy ez a valódi elkövető, az elkövető egy leszármazottja, vagy valami sorozatgyilkos-mániás diák azt egyelőre nem tudni, sőt a sorozat kábé pont addig lesz érdekes, amíg nem derül ki, hogy valójában ki rejlik a feltuningolt Szellempofa-maszk mögött.

Az új Sikoly-maszk
Csak a maszk új, a sikolyok a régiek

Szóval a Sikoly sorozat jó. Pont olyan amilyennek lennie kell és ilyen megközelítésben simán 10/10-es sorozat. Idővel persze majd a helyére kerül, de kevés sorozat (oké, ott a Mr. Robot is) rántott be úgy idén, mint ez – pedig alapvetően sokkal közelebb állnak hozzám a sötét, noiros sorozatok, mint a színes-szagos tinikkel megtöltött sorozatok.

Akinek van kedve megnézheti az első epizódot, hiszen az MTV online is elérhetővé tette a teljes pilotot.

https://www.youtube.com/watch?v=49mcwqUbABc

Ez pedig az első évad folytatásában lesz:

A sorozatot Jill E. Blotevogel, Jaime Paglia, Jay Beattie és egy epizód erejéig Kevin Williamson viszi Weinsteinék felügyelete mellett, de persze a producerek között Wes Craven is helyet kapott.

A főbb szerepekben Willa Fitzgerald (Gotham, Alpha House) mint Emma Duvall; Bex Taylor-Klaus (The Killing, A zöld íjász) mint Audrey Jensen; John Karna mint Noah Foster; Amadeus Serafini mint Kieran Wilcox; Connor Weil (Sharknado) mint Will Belmont; Carlson Young (Key and Peele) mint Brooke Maddox; Tracy Middendorf (The Last Ship, Gengszerkorzó) mint Maggie Duvall; Bobby Campo (A végső állomás, Being Human – Emberbőrben) mint Seth Branson; Tom Maden mint Jakes Fitzgerald tűnik fel; de Mike Vaughn, Jason Wiles, Amelia Rose Blaire, Brianne Tju, Brittani Cox, Bella Thorne és Michelle Torres is látható.