A szitokszavak története sorozatkritika

A szitokszavak története (History of Swear Words) című – egyelőre – hat részes sorozatban a barber shopot megjárt Nicolas Cage üldögél a kandalló előtt a szalonban, whiskeyt kortyolgatva, miközben jóízűen káromkodik néhányat, hogy átvezetést adjon a műsorban hol tudományosan, hol áltudományosan megszólaló káromkodás-szakértőknek. Mert hát ki más érthetne jobban a káromkodáshoz, mint a humorista, a szótárszerkesztő, a színész vagy éppen a filmkritikus.

A műsorban szakértők azt vizsgálják, hogy hogyan terjedtek el a trágár szavak a köznyelvben és még annak is megpróbálnak utána járni, hogy hová fejlődhetnek majd évek múlva ezek a szavak.

Az első évadban a

 • f.ck (b.zdmeg)
  sh.t. (sz.r)
  b.itch (k.rva)
  d.ck (p.cs)
  p.ssy (p.nci)
  és damn (fenébe)

szavak múltjának változtatás történelmébe nyerhetünk betekintést, mindezt a populáris kultúra történetén is átvezetve, megvizsgálva, hogy a különböző szavak elterjedése milyen hatást gyakorolt az adott korra és a szavak jelentése hogyan változott meg az évek során.

Nicolas Cage nagyon jól érzi magát a szerepében, pedig csak annyi a dolga, hogy némi átfedést biztosítson a meghívott szakértők (Sarah Silverman, Nikki Glaser, London Hughes, Melissa Mohr, Kory Stamper, Joel Kim Booster vagy éppen Jim Jefferies) agymenéseiben és a különböző animációk és etimológiai leckék bemutatása között, netán akkor, amikor a meghívott vendégek egy kísérletben azt vizsgálják, hogy a káromkodás segíti-e a kitartást és a fájdalom leküzdését.

A szitokszavak története alpári és prosztó, de meglepetésre megvan az okító jellege és valóban szórakoztató.

Forrás Szkecs