Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A szláv legendák varázslatos világa – Készül a THE WITCHER sorozat

4 in 1 – Játék, képregény és könyvajánló, ráadásnak egy csipetnyi infó a Netflix egyik legjobban várt sorozatáról

Ríviai Geralt megálmodója Andrzej Sapkowski a Vaják kötetekkel egy teljesen új, elképesztően varázslatos világot teremtett, ami bőven használja a lengyel, illetve szláv mondakör elemeit, legendáikat és a népi folklór egyes részleteit, mindezt pedig olyan aktualitásokkal fűszerezi, hogy az napjainkban is releváns mondanivalót közvetít.

Nem túlzás azt állítani, hogy Sapkowski világa vetekszik Tolkienéval, és hazájában legalább akkora – vagy nagyobb – népszerűségnek örvend mint a Gyűrűk ura írója. Nem volt azonban ez mindig így. Geralt története akkor robbant be igazán a köztudatba mikor a CD Project Red elkészítette az első The Witcher játékot. Gyakorlatilag azóta töretlen a sikere, és a könyvek is nagyobb figyelmet kapnak mint annak előtte.

Igazán érdekes története van a videojáték adaptációknak. A CD Project Red annak idején egy kevéssé ismert, kezdő csapat volt aki meglátta a történetben rejlő potenciált, és le is csapott rá. Sapkowskit nem igazán érdekelték a regényein alapuló videojátékok, így egyszeri összegért el is adta minden adaptációs jogát a Vaják történeteknek. Később azonban kiderült, hogy ez hatalmas hiba volt.

“Voltam olyan hülye, hogy a teljes csomag jogait eladtam nekik” – mondta el Sapkowski az Eurogamernek. “Felajánlották, hogy a bevételeikből százalékot kapjak. Nemet mondtam, és hozzátettem ‘nem lesz itt semmiféle haszon, adjátok most ide a pénzemet! A teljes összeget.’ Hülye voltam. Voltam olyan hülye, hogy mindent a kezükbe adtam, mert nem hittem a sikerükben. De ki láthatta volna előre a sikerüket? Én nem láttam.”

Napjainkra a videojáték vált az egyik első számú szórakoztatási formává, tehát nem meglepő ha egy a The Witcher 3: Wild Hunt-hoz hasonló játék hatalmas bevételeket hoz a készítők számára. Azonban mindezek ellenére nem célszerű összemosni a határokat a játék, a könyv vagy éppen a képregény közt. Mindegyiket helyén kell kezelni, és a maga érdemei szerint vizsgálni.

2015-ben robbant be a CD Project Red által fejlesztett The Witcher 3: Wild Hunt ami napjainkig hatalmas népszerűségnek örvend, természetesen egyáltalán nem véletlenül. Bevallom én még soha nem találkoztam olyan részletes, minden tekintetben hatalmas munkabefektetéssel készült játékkal mint a Witcher. Ez a világ egyszerűen magába szippant. Legendák, mondák, különböző szörnyetegek, gyönyörű nők és igazi hősök, valamint rengeteg küldetés és kaland vár ránk, aminek minden perce szórakoztató és kihívásokkal teli. Ríviai Geralt egy igazi egyéniség, mogorva de közben romantikus, kiváló harcos és igaz barát, az irónia nagymestere, és persze igazi szörny szakértő.

A világ amiben kalandozhatunk az utolsó fűszálig kidolgozott és egyszerűen szemkápráztatóan gyönyörű. A történet olyan sokrétű, hogy igazából talán a Trónok harca monumentalitáshoz tudnám hasonlítani. A The Witcher 3: Wild Hunt RPG, bár az igaz, hogy a játszható karakterek listája nagyjából Geraltnál kimerül. A szörnyvadász külső tulajdonságain nem módosíthatunk, de természetesen igényeink szerint fejleszthetjük karakterünk különböző képességeit ( harc, varázslatok, bájitalok főzése, állóképesség, kommunikáció stb).

A The Witcher 3: Wild Hunt játékot mindenkinek csak ajánlani tudom. Sok-sok óra felhőtlen kikapcsolódást ígér, és ezeket az ígéreteket maradéktalanul teljesíti is. Egyértelműen kihagyhatatlan élmény, mind a fantasy mind pedig az akció játékok rajongóinak. Ha valami, akkor ez biztosan megéri az árát.

Sapkowski Vaják kötetei mára már széles körben ismertek, bár az író örök fájdalma maradt, hogy sokan úgy gondolják, hogy a játék volt először, és ő csupán egy felbérelt író, aki a játék alapján alkotta meg ezt az elképesztő világot. A fentiek alapján egyértelmű, hogy bizony ez korántsem így történet, bár például a magyar kiadás borítói is félrevezetők lehetnek, ugyanis a játékokból kölcsönzött karakterek jelennek meg rajtuk. Halkan megjegyezném, hogy a sorozat kötetei ennél sokkal, de sokkal igényesebb kiadást érdemelnének. A Vaják-saga immár A tó úrnője című kötettel lezárult, de a maga 7 kötetes terjedelmével bőséges olvasnivalót kínál a fantasy rajongóknak (Is).

A Vaják kötetekről sok mindent el lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy a tucatfantasy kategóriát bővítenék. Az utolsó kívánság című novellás kötet gyakorlatilag olyan meséket dolgoz fel mint a Rapunzel, Hófehérke, és a Szépség és a szörnyeteg mindezt olyan kreatív és néhol morbid módon teszi, hogy az több mint szórakoztató. Sapkowski meseszövése páratlanul zseniális, olvasmányos és jól átgondolt. A történetek szereplői rendkívül emberiek, minden gyarlóságukkal és kegyetlenségükkel együtt. A novellák főszereplője Geralt a vaják, aki nem az a tipikus hős karakter akire számítanánk. Rendkívül segítőkész- persze már ha jól megfizetik-, arrogáns és cinikus, ezen felül pedig igencsak sajátos erkölcsi nézetei szerint cselekszik. Számomra abszolút pozitívum karakterének összetettsége és árnyaltsága. A Sapkowski által teremtett világban visszaköszönnek a Tolkiennél már megismert tündék, törpök, félszerzetek és társaik, akik már a fantasy világ szerves részét képezik. Na de álljunk is meg itt egy kicsit! Ugyan ismerősen csenghet néhány elem, de ez ne tévesszen meg minket. Geralt világa korántsem Középfölde vagy Mordor. A számos hasonlóság ellenére ez egy teljesen más univerzum, és felesleges is mindenféle hasonlítgatás.

Sapkowski mesterien szövi bele novelláiba a szláv legenda és mondavilágot, ami igencsak gazadag a különböző békés ám többnyire inkább ártó szándékú lényekben. A Witcher játékokban, illetve a Vaják könyvekben egyaránt, a szörnyek különböző csoportjai jelennek meg, nagyjából a következő kategóriák szerint:

  • 1: Nekrofágok, élőholt kriptalakó lények sokasága

  • 2: Rovarfélék, föld alatt megbúvó, ízeltlábú rovarokra hasonlító kreatúrák

  • 3: Humanoidok, mutálódott, elállatiasodott emberek

  • 4: Vadállatok, többnyire erdei állatok, melyek valamennyivel agresszívebbek a többi társuknál

  • 5: Kísértetek, kóborló halott lelkek, de ide tartozhatnak még lidércek és pokolkutyák is

  • 6: Növényfélék, mindenféle szárral, tüskékkel vagy egyéb szervekkel élő lény

  • 7: Egyéb, minden olyan további lény, amely nem tartozik a fenti csoportok egyikébe sem

Az utolsó kívánság és A végzet kardja még egyfajta novelláskötetként funkcionál ami a későbbiekben szépen átlényegül regénnyé. Lassan, de biztosan fűződik fel egy logikai láncolatra ami a könyvek olvasása során egyre többet és többet árul el a világ felépítéséről, politikájáról, és úgy alapvetően a Vaják univerzum működéséről, ami nem titkoltan egy görbe tükör akár napjainkra nézve is. Sapkowski történeteit szintén csak ajánlani tudom, azoknak, akik ismerik a játékok és azoknak is, akik nem kedvelik túlságosan a videojátékok világát.

A könyvek hazánkban a PlayON kiadó gondozásában jelentek meg. Rendelésért kattints ide

Számomra egyértelműen a gyenge pont The Witcher – Az elátkozottak háza képregény. Ár érték viszonyában teljesen érthetetlen. Ugyan Paul Tobin képregénye kellemes kis történet a maga módján, de valahogy engem nem fogott meg. Nem adott hozzá a történethez tulajdonképpen semmit, a rajzok pedig nem érik el az elvárt színvonalat. Nézzük a tényeket: Adott egy 120 oldalas képregény, ami nem különösebben izgalmas vagy lehengerlő, a rajzok túlságosan egyszerűek, elnagyoltak, kidolgozatlanok. Mindezért a több mint négyezer forintos ár túlságosan sok. Természetesen újfent el kell mondanom, hogy ízlések és pofonok ingoványos mezsgyéjén járunk. Vannak olyan olvasók, akiknek biztosan bejön majd Az Elátkozottak háza hangulata és stílusa, illetve vannak olyan elkötelezett Witcher fanok akiknek nem hiányozhat a polcáról a két képregény kötet sem. Azonban ha objektíven vizsgáljuk napjaink képregény kínálatát, akkor Az elátkozottak háza egyáltalán nincs az élvonalban. Ha a The Witcher 3: Wild Hunt játék átvezető videói alatt látott rajzokat átültették volna képregény formátumba akkor biztosan én is relikviaként őrizném a köteteket.

Pozitívumként megemlíteném, hogy a harc jelenetek megfelelően pörgősek, de közben átláthatóak, nem folynak össze a képek, események egyetlen masszává. A másik pozitívuma a kötetnek az, hogy az alkotók nem féltek egy teljesen új sztorival előállni, és ez a bátorság, valamint az, hogy Az elátkozott ház minden hiányossága ellenére is képes megragadni a jól ismert dark fantasy hangulatot mindenképp értékelendő. A képregény ezidáig megjelent két kötetét Itt tudjátok megrendelni.

Végezetül néhány információval is tudunk szolgálni a Netflix szárnyai alatt készülő Witcher sorozatról. Nem ez az első próbálkozás, hogy Ríviai Geralt kalandjait a tv képernyőjére is átültessék, de jobb ha ebben az esetben a múltat inkább hagyjuk a feledés homályába veszni. Egyelőre annyit biztosan tudunk a sorozatról, hogy Geralt, Yennefer, Ciri, Triss Merigold, valamint nagy valószínűséggel Regis, Vilgefortz, Emhyr, Cahir Jaskier, és Leo Bonhart karakterei is felbukkannak majd. A munkálatok gőzerővel zajlanak, bevezető epizód vagyis a pilot forgatókönyve már el is készült, viszont a premierről egyelőre még semmi hír nincs. Szerencsére Hirschrick szorgalmasan posztolgat twitter oldalán a munkafolyamat aktuális fázisairól, így általában véve képben lehetünk a sorozat legfrissebb híreivel.

Úgy tűnik, hogy a rendező nem aprózta el a felkészülést, és nagy hangsúlyt fektettek a Vaják sorozat, illetve a játékok beható tanulmányozására. A sorozat a Vaják könyvek történetekhez áll majd közelebb, viszont konkrétan nem könyvadaptációról vagy játékadaptációról van szó. A sorozat készítőit gyakorlatilag semmi sem köti, így szabadon alakíthatják az eseményeket, illetve a karakterek jellemfejlődése is csakis rajtuk áll. Sapkowski is segíti a stáb munkáját ami azért egyáltalán nem elhanyagolható részlet.

A szereposztásról még nincsenek híreink, de izgatottan várjuk kik bújhatnak kedvenc szereplőink bőrébe. Addig is információ hiányában csak találgatni tudunk. Találgatni viszont szeretünk, tehát nekem is megvan a kedvenc jelöltem Geralt szerepére.

Anson Mount első pillantásra kiköpött Ríviai Geralt, nyilván akkor, ha a például a Wild Hunt szörnyvadászára gondolunk. Minden passzol, egyszerűen tökéletes választás lenne. Nézzétek csak!

Összegzésképpen elmondható, hogy Sapkowski fantasy világa méltó arra, hogy megismerkedjünk vele, tegyük ezt bármilyen formában is. Garantáltan remek szórakozást nyújt a The Witcher 3: Wild Hunt sok-sok órányi küldetés sorozata, felfedeznivalója. A Vaják sorozat kötetei biztosan elvarázsolnak majd, és nem utolsó sorban a képregény is rabul ejtheti az arra fogékonyak szívét. Izgatottan várjuk, hogy a sorozat milyen újdonságokat tartogat számunkra, és reméljük, hogy nem elvesz, hanem sokkal inkább hozzátesz majd ehhez az igazán különleges világhoz.

<