Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A televíziózás leghátborzongatóbb pillanatai

A tévézés 1957-ben indult hódító útjára és tulajdonképpen az egész emberiség életmódjára hatással volt. Aztán vannak olyan tévéműsorok, tévéfilmek, sorozatok, amik még tovább faragják a személyiségünket, s végül vannak azok a televíziós momentumok, amelyek egy életre beleégnek a retinánkba.

challenger

A közelmúltban például élő adásban lőttek agyon két televíziós újságírót, de az alábbiakban 9 ilyen megrázó, vagy még ennél is borzasztóbb momentumot szedtünk össze, amelyet a televízió élő adásban közvetített.

9. O.J. Simpson üldözése és tárgyalása

A legendás amerikai futballjátékost 1994-ben azzal vádolták meg, hogy megölte feleségét és barátját. A hírességét egy autós üldözés során vették őrizetbe, de az ezt követő tárgyalás is szerves része volt a televíziózásnak. Simpsont végül felmentették…

8. Mészárlás a müncheni olimpián

Az 1972-es müncheni olimpián a Fekete Szeptember nevű terroristaszervezet élőd adásban ejtette túszul az izraeli sportolókat. A túszmentést 2 napon át élőben közvetített a televízió. 11 izraeli sportoló vesztette életét…

https://www.youtube.com/watch?v=G7-WvfWXn7U

7. A ‘Rodney King’ zavargások

A nap amikor Los Angeles lángba borult: 1992  április 29. A 6 napon át tartó zavargásnak a Nemzeti Gárda, a tengerészgyalogság és a hadsereg segítségével sikerült véget vetni. A város történelmének legsúlyosabb zavargását sokan faji lázadásnak nevezik.

Az indulatok először Rodney King, fekete gépkocsivezető bántalmazásakor szabadultak el egy üldözés után. Kinget 3 fehér és egy spanyol ajkú rendőr verte össze brutálisan, mert az nem akart megállni a közúti ellenőrzésnél. King későbbi saját állítása szerint azért nem akart megállni, mert az ittas vezetéssel megsértette volna egy korábbi rablási börtönbüntetésének próbaidejét. Bár az 1991. március 2-i esetről videofelvétel készült, a csak fehérekből álló esküdtszék felmentette a rendőröket.

King bántalmazását követően pár nappal szintén Los Angelesben, az esettől teljesen függetlenül Soon Ja Du 49 éves, koreai származású boltos megölt egy 15 éves fekete lányt, Latasha Harlinst, mert tolvajnak hitte.

6. A 2011-es japán cunami

Sokan talán még most is tökéletesen emlékszünk rá, hogy milyen pusztítást okozott a szökőár. 235.000.000.000 $ dolláros kár és ami ennél is súlyosabb 13 ezer emberélet lett a szökőár következménye. Hollywoodban imádják a katasztrófafilmeket, de ez még a katasztrófafilmeken edződötteket is megrázta, hiszen ez nem trükkök sora, hanem az anyatermészet volt…

https://www.youtube.com/watch?v=aaL5bK9i6tA

5. A Challenger űrsikló tragédiája

1986 január 8. az amerikai történelem egyik legtragikusabb napja. 73 másodperccel a kilövés után ugyanis ekkor robbant a Challenger űrsikló, a fedélzetén 7 asztronautával. Az esemény – amelyet élőben közvetített a televízió – nem csak Amerikát, de az egész világot megrázta. A NASA ezután minden űrreplő programját két évre szüneteltette.

4. Lee Harvey Oswald meggyilkolása

Lee Harvey Oswald volt az orvlövész, aki agyonlőtte John F. Kennedy amerikai elnököt.  November 24-én, amikor a rendőrfőkapitányságról ? az előre beharangozott időpontban ? a megyei börtönbe akarták átszállítani, egy Jack Ruby nevű nightclub-tulajdonos az újságírók és rendőrök gyűrűjéből előre törve, közvetlen közelről hasbalőtte. Nem sokkal később, a 24 éves Oswald a Parkland kórházban belehalt sérülésébe. Utolsó mondata így hangzott: ?Csak balek vagyok.? (“I am just a patsy”). Ez volt az első gyilkosság, amit élőben közvetített a TV. Rubyt halálra ítélték, de nem végezték ki, miközben újratárgyalták az ügyét, tüdőembóliában meghalt.

3. Christine Chubbuck öngyilkossága

Christine Chubbuck floridai tévériporter hírolvasás közben egyszer csak elővett egy revolvert, a fejéhez tartotta és meghúzta a ravaszt.

Depressziótól szenvedett, de a nagyobbik gond az volt, hogy nem nagyon tudta feldolgozni a munkájából fakadó stresszt, mivel főleg véres gyilkosságokról tudósított. A végzetes napon belenézett a kamerába és azt mondta: ?A csatorna politikájához híven, most először láthatnak öngyilkossági kísérletet színesben?, majd meghúzta a ravaszt. Állítólag mindössze 200-an látták ezt a borzalmas felvételt és a család kérésére soha nem is mutatják be.

2. A Holdraszállás

Hogy valami pozitívumról is essen szó, itt az 1969-es Holdraszállás, amely során Neil Armstrong és Buzz Aldrin Holdra lépését több mint 600 millió ember nézte a tévében. 600 millió.

1. Szeptember 11.

2001 szeptember 11-én én speciel középiskolás voltam, de az egész iskolában megállt az élet, amikor sorra csörögni kezdtek a telefonok… Repülőgépek csapódtak a World Trade Center tornyaiba, az ezt követő események pedig már a történelem részét képezik. Pedig mintha tegnap lett volna…

<