Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

A valódi James Bond Lengyelországban tevékenykedett őfelsége nevében

A valódi James Bond őfelsége titkos szolgálatában dolgozott, nőcsábász volt, de a Martinit nem szerette.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet friss kutatása szerint James Albert Bond 1964-ben utazott Lengyelországba, és egy évig kémkedett az országban.

Az intézet archívumában talált dokumentumok szerint egy James Albert Bond nevű brit kém 1964. február 18-án érkezett Lengyelországba. Hivatalosan a brit nagykövetség katonai attaséjának alkalmazásában állt, mint levéltáros, de a lengyel kémelhárítás hamarosan felfigyelt rá.

James Albert Bond

Tudjuk, hogy 1964-ben és 1965-ben Lengyelországban volt. Utazgatott egy kicsit az országban, szerette a nőket, akárcsak irodalmi névrokona, de a róla szóló dokumentumokban egy szó sem esik Martiniről – írta Marzena Kruk, az IPN archívumának igazgatója a híres regényhős ízlésére utalva, de azt is hozzátette a lengyel sört viszont szerette.

Bondot a lengyel hatóságok szigorú megfigyelés alatt tartották. A kém járt Bialystok és Olsztyn környékén is, és katonai létesítményekbe próbált bejutni.

Az archívumban azonban nem volt nyoma, hogy kapcsolatba lépett volna lengyel állampolgárokkal, aminek számukra súlyos következményei lettek volna. Bond tisztában lehetett vele, hogy szoros megfigyelés alatt áll, és nem tud fontos információkat gyűjteni, valószínűleg ezért hagyta el az országot 1965 januárjában.

James Bond

A 007-es brit titkos ügynököt Ian Fleming teremtette kémregényei főhőseként. Az irodalmi figura 1962-ben jelent meg először a filmvásznon a Dr. No című filmben Sean Connery alakításában.

A lengyel archívum szerint a hatvanas években a vasfüggöny mögötti országba érkező brit ügynök valószínűleg tréfát akart űzni a lengyel kémelhárításból, ezért választotta ezt az álnevet.

A hírek szerint egyébként már meg is találták a következő James Bondot, erről ide kattintva olvashat.

<