Hír és közéleti magazin

A vérgrófnő hentesnek áll a Tömény történelemben

Scherer Péter leszámol Báthory Erzsébet legendájával

Ma este újabb két híresség csavarja le a piásüveg kupakját a Comedy Centralon, hogy alkoholmámoros állapotban meséljenek hazánk történelmének két legendás személyéről. A Tömény történelemben ezúttal a Magyarország, szereplek! tehetségkutató közönségdíjasa, Szabó Balázs Máté, illetve Scherer Péter színművész önt fel a garatra: utóbbi Báthory Erzsébet hátborzongató történetét meséli el – miközben whiskyt kortyolgat.

bathory-erzsebet_tomeny-tortenelemFolytatódik a Tömény történelem: ezúttal is két nagydumás híresség ül le egy alkoholos italokkal megpakolt asztal mellé, hogy azokból jócskán fogyasztva elmeséljék két legendás alak történetét, meglehetősen sajátos verzióban. Scherer Péter színművész a vérgrófnőként is emlegetett Báthory Erzsébet legendáját adja elő, amelyet egy kis whisky „inspirált”. Így nem meglepő, hogy Scherer elbeszélésében a hírhedt úrnőre sokkal durvább jelzőket aggattak a korabeli népek, mint amiket a történelemkönyvekben olvashattunk. Szerinte Thurzó György azt hitette el az emberekkel, hogy Báthory egy örömlány – sőt, egy leszbikus pornómumus, aki mellékesen egy „biomechanikus domina”.

A cefrésített Báthory-legenda főszereplőjét Ónodi Eszter alakítja – vagyis neki kellett eltátogni a nem mindennapi részletekkel gazdagított agymenést. A színész verziójában a tébolyodottnak beállított grófnő nem szűz lányok vérét issza, hanem csak levág egy tehenet, és ezt értik félre az emberek – ezért a népszerű színésznőnek is henteskéssel kellett feldarabolni egy fél marhát, hatalmas, teátrális mozdulatokkal, miközben csupa vér lett a köténye és az arca is.

Scherer hozzátette: valóban hisz Báthory ártatlanságában, és csak egy korabeli rosszindulatú pletykának tartja a legendát:

„Amennyire utána olvastam, akkoriban a férfiak jó része meghalt a háborúban, ezért kitalálta, hogy munkát ad a nőknek a saját birtokán. Egyszerűen csak segíteni akart az özvegyeken azzal, hogy foglalkoztatja őket, de ez akkoriban szokatlan és furcsa volt az embereknek, úgyhogy elkezdték terjeszteni a rémes pletykát róla” – mondta a színész, majd hozzátette, hogy a történet – szó szerint – véres részleteit kifejezetten nevetségesnek találja. „Szűz lányok vérét itta, sőt abban fürdött. Hogy?! Nem is lehet vérben fürödni, öt perc alatt megalvadna az egész!”

A Tömény történelem ma esti epizódjának másik mesélője a Magyarország, szereplek! standup tehetségkutató közönségdíjasa, Szabó Balázs Máté, aki Emese álmáról fog sztorizni, ugyancsak erős alkoholmámorban…