A Viktoriánus kor szuperhősei: Alan Moore – Kevin O’Neill: Különleges úriemberek szövetsége

-

Alan Moore nevét talán már azok is ismerik, akik eddig nem különösebben rajongtak a képregényolvasásért. Vagyis biztosan ismerik, csak éppen nem tudnak róla.

A 66. életévét taposó Moore ugyanis olyan popkultuális és mozgóképen is megjelenő képregényeket rakott le az asztalra, mint a szuperhős-képregények origójaként is funkcionáló Watchmen, a Hasfelmetsző Jack történetét feldolgozó A pokolból, vagy az anarchisták bibliájaként szolgáló V, mint Vérbosszú, hogy az egyik leghíresebb Batman képregény, A gyilkos tréfát ne is említsük. A mozgóképen is helyet kapó darabok mellett a fiók mélyén azért ott lapul a Különleges úriemberek szövetsége (The League of Extraordinary Gentlemen) is, amely egyébként Sir Sean Connery főszereplésével maga is megkapta a kissé vérszegény filmes feldolgozását még 2003-ban, magyar keresztségben A szövetség címen. Pedig ez a képregény sokkal, de sokkal többre érdemes.

Ezt pedig onnan tudjuk, hogy nemrég hazánkban is megjelent gyűjteményes kiadásban, méghozzá a Fumax kiadónak köszönhetően. Persze, nem volt nehéz dolga belopni magát a szívünkbe a már ismert karakterekkel és az egyik legizgalmasabb korszakkal.

London, 1898. Küszöbön a huszadik század, a viktoriánus éra a végéhez közeledik. Ez egyszerre a hatalmas változások és a pangás kora, a romlatlan rend és a nemtelen káosz ideje. Olyan kor, amelynek hősökre van szüksége. A legendás Alan Moore és Kevin O’Neill lehengerlően eredeti történetében jól ismert irodalmi alakok fognak össze (egy bizonyos Mr. Bond nevű titkosügynök szervezésében – hehe), hogy leszámoljanak az Angliát fenyegető veszélyekkel. Miss Mina Harker (egykor egy bizonyos hírhedt erdélyi gróf szeretője) felkérésére Nemo Kapitány, Allan Quatermain, a híres vadász és kalandor, dr. Henry Jekyll (és brutális alteregója, Mr. Hyde) és a Láthatatlan Ember alapítják meg a Különleges Úriemberek Szövetségét, hogy szembeszálljanak a Dr. Fu Manchu jelentette fenyegetéssel.

A több mint 200 oldalas, keménytáblás képregény azonban nem csak a karakterei miatt érdemel kiemelt figyelmet, hanem zseniálisan sötét, már-már groteszkbe hajló humora és persze Kevin O’Neill részletgazdag és kiváló rajzainak köszönhetően is.

Az eredetileg 1999 és 2007 között futó képregénysorozat magyarul gyűjteményes kötetekben jelenik meg, az első rögtön 6 részt tartalmaz és szögezzük le: letehetetlen. Gyermekkorunk kedvelt, vagy éppen kedvenc karaktereinek története azonnal beszippant minket, persze ez nem csoda, hiszen Moore kiválóan keveri a Sherlock Holmes novellákat idéző titokzatosságot az Indiana Jones kalandjait idéző lendületességgel, mindezt megspékelve Jules Verne tudományos-fantasztikus látomásaival.

A fanyar oltásokkal és lenyűgöző, itt-ott véres és erősen felnőtteknek szóló képi- és szövegvilággal (a fiatal olvasóknak szóló margóra tett megjegyzések meg különösen remek görbetükröt állítanak a kornak) minket ámulatba ejtő képregényt tényleg mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Különleges úriemberek szövetsége I. (The League of Extraordinary Gentlemen)
kiadó: Fumax
író: Alan Moore
rajz: Kevin O’Neill
fordította: Kodaj Dániel
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
színes képregény
208 oldal

Kapcsolódó

Rekordáron cserélt gazdát a világ legelső Batman-képregénye

Több mint kétmillió dollárért kelt el egy amerikai árverésen az első, 1940-ben megjelent Batman-képregény egy jó állapotú példánya.

Budai képregénybörze – Van egy jó ajánlatunk, ha már nagyon hiányoznak a képregények

Június 27-én rendezik meg a nyár első nagyobb képregényes rendezvényét, a Budai Képregénypiacot, ahol a rajongók végre ismét találkozhatnak kedvenc karaktereikkel és kiadóikkal.

Negan él! Váratlanul vadonatúj The Walking Dead-történet került elő

Július elsején debütál majd a 36 oldalas, fekete-fehér képregény, amelyből azt tudhatjuk meg, hogy mi történt Negannel a 174-es szám eseményeit követően.

Ingyenessé tették az összes afroamerikai szerző által írt Marvel-képregényt

A képregények olvasásához semmilyen adatot nem kell megadni a felhasználóknak.

Most a címlapon

Superman & Lois sorozat: ahogy eddig nem láthattuk Supermant

Dolgozó apa. Családi vállalkozó. Szuperhős.

Egy kattintással előhozhatod a kedvenc Netflix-műfajod

A Netflix helyett te magad is eldöntheted mit akarsz nézni. Mutatjuk hogyan tudod teljesen legálisan meghekkelni a Netflixed.

Tóth Andinak elvette a sztárság a gyerekkorát

Tóth Andi a napokban ünnepelte a 22. születésnapját, amely kapcsán a 15 éves önmagára is visszaemlékezett.

A Hírstart ajánlata