Hír és közéleti magazin

Akkora bukás Kínában Az utolsó Jedik, hogy le is veszik a moziműsorról

Míg a világ legtöbb országában egyértelműen kasszasiker az új Star Wars-film, addig Kínában lényegesen kevesebben váltottak rá jegyet. Azért pár millió innen is bejött.

Az amerikai mozikban produkált gigászi bevételhez képest Kínában mintha alig akadt volna nézője Az utolsó Jediknek: a bemutató hetében “csak” 28,7 millió dollárt tudott összeszedni, egy hétre rá pedig még tovább zuhant a nézőszám. Annyira, hogy mindössze 2,4 millió dollárral (forintokban mérve azért így is szép summal) kalkulálhattak a forgalmazók.

“Sokkal rosszabb eredményeket produkál, mint amire számítottunk” – fogalmazott Jimmy Wu, a kínai Lumiere Pavilions mozilánc elnöke az NME.com beszámolója szerint.

“A Star Warsnak itt láthatóan nincs öröksége. Valami frissebbre van szükség ahhoz, hogy a film visszanyerje kínai közönségét” – tette hozzá a mozielnök, aki “viccesen” azt is megjegyezte, hogy az új Star Wars filmekben nem elég híresek és szépek a színészek, ezért sem  érdekli a kínai embereket a film. “Talán ha Will Smith is szerepelt volna benne…” – jegyezte meg.

Mindenesetre most, hogy szinte teljesen letisztult a kép, az elemzők is bátrabban nyilatkoznak, és egyesek már azt is megtippelték, hogy hogyan zárul majd Az utolsó Jedik mozis pályafutása. A Forbesnél úgy tippelnek, hogy a filmnek még egy hónapja van hátra a vásznakon, és 1,31 milliárd dolláros összbevétellel zár majd a kasszáknál. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyolcadik legtöbbet hozó film lesz a világon, és a Jégvarázs és a Harry Potter-filmek záróepizódja között landol majd az örökranglistán.