Itt az elmélet, ami miatt nagyon is működhet folytatásként az új Ál/Arc film

Szerinted melyik bejelentés fel jobban John Woo rendező Ál/Arc című akcióklasszikusának rajongóit: az a tény, hogy eredetileg rebootként jelentették be, vagy hogy Adam Wingard rendező később kijavította ezt a bejelentést azzal, hogy felfedte közvetlen folytatás lesz a film?

Az Ál/Arc-ban Sean Archer FBI-ügynök (John Travolta) élete legőrültebb akcióját hajtja végre, amikor orvosi beavatkozással arcot cserél gyűlölt ellenségével, a kómába esett Castor Troyjal (Nicolas Cage). A megszállott ügynök így próbálja kiszedni a kegyetlen terrorista öccséből, hová rejtették a várost fenyegető bombát. Csakhogy időközben az arc nélküli Troy magához tér, és bosszúra éhesen Archer arcával távozik a kórházból.

Annak ellenére, hogy az új Ál/Arc film alkalmas egy legendás klasszikus potenciális tönkretételére, valójában bizakodó vagyok abban, hogy a Godzilla Kong ellenért is felelő Adam Wingard és állandó írópartnere, Simon Barrett (akivel a VHS, a You’re Next, a Blair Witch: Az ideglelés 3. és a The Guest filmeket is összehozták) jó úton járnak egy Ál/Arc folytatás elkészítésével, amely teljesen működhet is. Mielőtt azonban belemennénk idézzük fel, hogy hogyan emlékszünk a film végére:

Így ért véget az Ál/Arc, de valójában nem is

Miután az FBI ügynöke, Sean Archer megöli a gazember Castor Troy-t, átesik azon a műveleten, amivel visszanyeri az arcát, hogy újra John Travolta-i önmagává váljon. Magához veszi Sasha fiát, Adam-et (David McCurley) és befogadja a családba, aztán boldogan élnek, még meg nem halnak.

Csakhogy az Ál/Arcnak van egy alternatív befejezése, ami akár potenciálisan megágyazhat a folytatásnak is.

A különleges gyűjtői kiadáson az alábbi alternatív befejezést láthatjuk:

Egy jelenetben, amely a happy end után következik, láthatjuk, hogy Eve Archer (Joan Allen) és férje, Sean kezdik a napjukat. Sean a fürdőszobában van, magát bámulja a tükörben és aggódva lógatja a fejét. Majd miután lehajtotta a fejét, visszanéz a tükörbe, és meglátja Castor Troy arcát a tükörben…

Eve besétál, és megdöbben, mintha ugyanaz a hallucinációja lenne, mint Seannak és végül egy öleléssel a jelenet végéhez érünk. De miközben ölelkeznek, Seannak kétértelmű mosoly ereszkedik az arcára, utalva arra, hogy pszichésen megtörhetett mialatt a törvény mindkét oldalán játszott. John Woo rendező azt is elismeri az adott jelenethez fűzött kommentárjában, hogy az Ál/Arc történetét ezzel az igazán nagy cliffhangerrel akarta nyitva hagyni, de végül a stúdió nyomására a happy end lett a finálé.

Ez egyből biztosít is egy izgalmas lehetőséget Adam Wingardéknak:

Így lehet az új Ál/Arc közvetlen folytatás

Egyrészt, ha ezt a vonalat viszik tovább, akkor láthatjuk John Travoltát és Nicolas Cage-t is visszatérni Sean mentális érméjének két oldalaként. Gondolj rá úgy, mint például Kétarc a Batman-mítoszokban, vagyis egyik pillanatban Sean Archer az FBI embere, a következőben pedig sötétebb oldalának enged, és visszacsúszik a Castor Troy örökségéhez. Valószínűleg ez a legjobb eset arra, hogy a két ikonikus színész visszatérjen a szerepéhez; de van még egy lehetőség, amely sok más ötlet előtt nyitja meg kapuit.

Az, hogy a Ál/Arc közvetlen folytatást kap, még nem jelenti azt, hogy Sean és Castor történeteit kell követnie. Valójában Adam Wingardnak az is elég, ha meghagyja az első rész happy endjét és két teljesen új színésszel próbál meg egy hasonló sztorit összerakni és ettől a dolog még bőven megfelel a “közvetlen folytatás” kritériumának.

Al-Arc

Ezzel még simán vissza lehetne hozni mindkét színészt, a kapcsolat az eredeti filmhez pedig az lenne, hogy John Travolta, vagyis Sean Archer ismeri az azrccserélős eljárást és annak mellékhatásait is (a mellékhatásos vonalon pedig simán megjelenhetne Nicolas Cage Castor Troy-a).

Ami miatt egyáltalán nem félünk a folytatástól az az, hogy Adam Wingard és Simon Barrett mindketten az Ál/Arc nagy rajongói (Wingard a The Guestben is legalább kétszer tisztelgett az Ál/Arc előtt), sőt Wingard még azt is kijelentette, hogy ha nem tud az első filmhez felnövő sztorival előállni, akkor inkább meg sem csinálja a filmet, mert nem szeretné tönkre tenni John Woo örökségét.

És ha már új főszereplő, akkor valljuk be: őszintén szólva a Ryan Reynolds / Hugh Jackman ötlet alapvetően gyilkos. Ha ezt megcsinálják, azt az internet nagyon meg fogja köszönni.

AlArc Hugh Jackman Ryan Reynolds