hétfő, január 25, 2021

Tompos Kátya az új István, a király

-

Egy színdarabról kritikát írni minden bizonnyal egy külön szakma. Nem is kíséreljük meg, inkább csak egy-két észrevételünket osztanánk meg arról, hogy éreztük Istvánt, a királyt. Helyettünk inkább beszéljen a közösségi média.

istván a király

– Az üzenet erőtlen volt, a teljes előadás erőtlen volt,  a szimbólumok meghaltak, Alföldi inkább mindent el akar nekünk magyarázni, mint jelképezni.

– A vezető színészek – bár csak tátogtak – nem csak hamisak voltak, de bármennyire is szúrós tekintettel néztek előre, nem jött át a karakterük. Ráadásul nem értjük, hogy lehet zenés művet készíteni valódi énekhangok nélkül?

– A statisztákat viszont ki kell emelni, az utolsó sorokban álló segédszínészek is beleélték magukat a szerepükbe.

– A “népzenét” és az eredeti ROCKoperára jellemző zenei világot, elnyomta a rádióbarátabb, poposabb hangzás. Megölték vele az egész műsort – bár mint fentebb is írtam, az énekhangok miatt nem sokat veszítettünk vele.

– Az RTL közvetítése viszont nagyon rendben volt, igaz néha túl nagynak tűnt a színpad.

– Bár az előadás során inkább azt éreztük, hogy Alföldi nem akar politizálni (legalábbis olyan szinten nem, hogy egyik vagy másik oldal mellett korteskedjen), Gyurcsány Ferenc persze azonnal megugrotta a témát.

István a király Gyurcsány

 

De mit gondolnak mások?

Sváby András szerint: Az elején mondom tetszett, bár egy lakatlan szigetre nem vinném magammal a dvd-t. De az eredetit sem és egyetlen Szörényi-Bródy művet sem. Profi rendezés Alfölditől, jó színészek, többnyire jó énekhangok és egy-két bravúros ötlet. Ezek jutottak eszembe amíg néztem. Amitől leesett az állam az a tévés közvetítés. Legalább 25-30 kamera és mindig azt mutatták amit kellett. Egy premieren!!!!! Na televíziós közvetítés az vérprofi volt. (az is eszembe jutott még, hogy mit kapott volna a pofájára Alföldi, ha lett volna egy kis kereszténygyalázás esetleg fütyi, vagy buzulás a darabban, de nem volt így most más fogást kell keresni)

Vágó István szerint: Na, akkor én is leírom: nekem nagyon tetszett. Ez korszerű, mai színház volt.
És ami a legkínosabb sokaknak: valószínűleg történelmileg is hű. István a középkor legközepén teremtett – idegen segítséggel – államot, ez nem mehetett vérontás nélkül. Sok akkori hazafi tragédiájával együtt.

Twitter – üzenetek az az Alföldi Róbert-féle István a király kapcsán:

“Igazából meglehetősen furcsa volt ez az Alföldi-féle István, a király. inkább bazári látványosság, mint zsenialitás.”

‘Szépítenek az emlékeim azzal kapcsolatban, h az eredeti István, a király mennyire volt jól énekelve? Ez ahhoz képest kissé karaoke-jellegű.’

“Az egy dolog, hogy modern, jön az autó, bundában és öltönyben mászkálnak, a többiek a saját ruhájukban,de legalább JÓL énekelnének…”

“Akkor lett volna merész, ha egyáltalán nem énekelnek benne, rendes drámaként, szöveggel ütött is volna, így kissé untatott.”

“Egy klasszikushoz akkor szabad hozzányúlni, ha az eredeti értékei megtartása mellett képes valaki újat, többet hozzáadni.”

Tompos Kátya azt csinálta és úgy, ahogy kellett! Nagyon jó volt! Más szereplőt nem láttam, akiről ugyan ezt mondhatnám.”

“A főbb szereplők egy részéből hang helyett meleg levegő jön, másoknak hangterjedelme nincs elég, sokan hamisak.”

“Gyerekek, ez teljesen jó volt. Néhány hangtalan színészt azért nem castingoltam volna bele, de a többi elgondolkoztató.”

“Ebből az új csapatból egyedül Tompos Kátya okozott kellemes meglepetést, a többieket felejtsük el gyorsan.”

“Nekem amúgy tetszik. Modernizálva lett de nem probléma. Egyszer valaki úgyis megcsinálta volna, most Alföldi volt az.”

“Nekem egyébként tetszik,- az eredetit is szeretem – bár volt 1-2 pillanat, amikor csak pilláztam.”

Kapcsolódó bejegyzések

Az X-Faktor majdnem újra felfedezte a 2004-es Megasztár legjobb énekesét

Annak idején sokan rongyosra hallgattuk Torres Dani albumát, különös tekintettel az Euro Punkra és persze régen volt már a...

A Keresztanyu sorozat 16. részében

A Keresztanyu sorozat ma adásba kerülő 16. része a Rajtaütés címre hallgat.

A Keresztanyu sorozat 15. részében

A Keresztanyu című sorozat ma adásba kerülő 15. része A besurranó címre hallgat.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata