Álhíres: Így élnek a kamu-influenszerek

Az HBO Go mutatta be a Vanity Fair egyik újságírója, Nick Bilton dokumentumfilmjét, amely Álhíres címen került fel a szolgáltató videótárába.

Nick Bilton annak próbált meg utánajárni, hogy mi a sikeres influenszerré válás tökéletes receptje, ezért random módon kiválasztottak 3 hírnévre vágyó személyt, akiket különböző marketing-stratégiák mentén megpróbálnak sztárrá varázsolni, miközben azt figyelték, hogy körülöttük mi történik még az influenszerek világában. Például, hogy az influenszerek hogy a fenébe posztolgatnak azokról a strandokról, amelyek egyébként le vannak zárva a koronavírus-járvány miatt…

Alhires film

Álhíresnek lenni

A közösségimédia-platformokon ma már több százmillió olyan ember van fent, akik hatalmasra duzzadt követőtáboruk révén influenszernek számítanak. A piac elképesztő, ma már több mint 140 millió ember minősül híresnek, ha azt vesszük alapul, hogy a híresség mérőszáma az Instagram-követők számában keresendő.

Ám ők tényleg híresek? Mit jelent egyáltalán a hírnév és a befolyás a digitális korban? Hogyan befolyásolható a közösségi média világa? Az HBO dokumentumfilmjében Nick Bilton egy innovatív társadalmi kísérlet során rántja le a leplet a közösségi média és az azt befolyásoló tényezők működéséről.

Alhires HBO GO

Három Los Angeles-i fiatal minden vágya, hogy híres legyen, és bár alig vannak követőik, mégis népszerű influenszerekké válnak egy seregnyi hamis követő és robot megvásárlásával, miközben feltárulnak ennek a sokakat magával ragadó, mégis valószínűtlen életmódnak a csodái és költségei.

Ami az Álhíresben érdekes, az az, hogy a három kiválasztott hogyan éli meg azt, hogy az Instagram-profilukat ellepik a bot-lájkok és bot-hozzászólások, illetve ki mit szűr le abból, hogy egyre népesebb követőtáborral rendelkeznek. Volt aki gyógyszerekhez nyúlt, volt aki sorra törölte a bot-felhasználókat, akik fals képet próbáltak kialakítani róluk. Egyedül Dominique tudta helyén kezelni a dolgokat, de aztán ott is érdekes fordulattal ért véget a hírnév rózsaszínköves útja.

Dominique Druckman

Összességében a társadalmi kísérlet csak egy jelentkezőnél, a színészi karrierre vágyó Dominique Druckman esetében működik, aki jelenleg majdnem 350 ezer követővel büszkélkedhet. Bár a műsorban láthattuk, hogy azért eléggé beindult a biznisz a kapott termékmintákat és meghívásokat illetően, de a színészi karrierjére ez nem igazán lett hatással, ugyanúgy nem kapott szerepet azóta sem (talán majd most, hogy szerepelt az Álhíresben). Az is érdekes, hogy a sikere ellenére ő is inkább csak kiábrándult az influenszer-világból,

az Instagramját elnézve egyáltalán nem az Álhíresben is felvázolt szabályrendszer alapján használja a profilját és csak néhány hetente jelentkezik egy-egy új poszttal.

Megválaszolatlan kérdések

Az Álhíres sokkal inkább egy társadalmi kísérlet, mint klasszikus dokumentumfilm, amely nem is különösebben mélyed el az influenszerek világában. Bár Nick Bilton a film elején arról beszél, hogy a közösségi média szakértőinek segítségével igyekeznek hírességet faragni a három kiválasztottból, végül ezeknek a szakértőknek a véleménye, meglátásai nem igazán kerülnek bemutatásra. Az a néhány érintett, aki megszólal a dokumentumfilmben nem sokat tesz hozzá az eddigi tudásainkhoz.

Ahogy az influenszerek gazdaságra gyakorolt hatásait, a rajongás mivoltát és azt sem tárják fel különösebben, hogy minek köszönheti Dominique azt, hogy végül ő lett az az egy, akit felkapott a közösségi média. Ezek a vizsgálatok nagyon hiányoznak ahhoz, hogy az Álhíres valóban teljes képet adjon az influenszerek világáról és mechanizmusásról.

Az Álhíresnek különösebb tanulsága nincs azon túl, amit eddig ne tudtunk volna erről a világról, talán csak annyi, hogy az emberek a legtöbb esetben még mindig nem pusztán a hírnévre vágynak, hanem arra, hogy elismerjék őket, abban, amiben tehetségesek.

Az Álhíres az HBO GO videótárában érhető el.

Szólj hozzá