Terhes feleségét és kislányait is megölte, csak hogy a szeretőjével lehessen

Amerikában jóideje nagy média és nézői érdeklődés övezi az úgynevezett true crime dokumentumfilmeket, amelyekben egy filmes csapat a több évtizedes, a közelmúlt vagy éppen jelenleg is aktuális bűneseteket mutat be hitelesen a nyomozati anyagok felhasználásával, illetve az ügyön dolgozó rendőrök, a szemtanúk, a túlélők vagy éppen archív felvételek bemutatásával.

A Netflix és az HBO Magyarországra is egyre több ilyen filmet hoz el (vagy éppen készít), legutóbb például egy mindössze két évvel ezelőtt történt tragikus családi drámát mutattak be. A Watts család meggyilkolásáról szóló film borzalmas és felkavaró története miatt kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott!

Amerikai gyilkosság - A szomszéd család
A Watts család

A családi tragédiáról szóló film a Netflixen elérhető és az Amerikai gyilkosság: A szomszéd család címmel. Már a cím is árulkodó, hiszen a történet arra világít rá, hogy bármelyikünk szomszédjában történhet hasonló borzalom, az ember sosem tudhatja, hogy a látszólag tökéletes élet mögött milyen titkok lapulnak meg.

A Watts-család drámáját négy nap alatt oldotta meg a rendőrség, azonban a különös kegyetlenségű bűntett máig komoly érzelmeket kavar fel nem csak az Egyesült Államokban, de a filmnek köszönhetően már az egész világon.

2018 augusztusában egy coloradói kisvárosban ugyanis egyik pillanatról a másikra eltűnt a várandós Shanann Watts és két gyermeke, a négyéves Bella és a hároméves Celeste.

Shanann Watts es lanyai
Shanann és lányai

A barátok és szomszédok akkor kezdtek aggódni, amikor nem jelent meg egy előre egyeztetett időpontban az orvosnál.

A rendőrséget a 34 éves nő egyik közeli barátja értesítette, mert mobilon sem tudta elérni, amikor pedig bekopogott a házba, nem jött válasz. Chris Watts pedig azt állította, hogy utoljára hajnalban látta a feleségét, amikor elindult dolgozni.

Shanann Watts az utolso felvetel
Az utolsó felvétel Shanann Wattsról

Azt mondta, hogy már akkor aggódni kezdett, amikor a nő nem válaszolt az sms-eire, és a hívásaira.

Az apát a munkahelyén riasztották, Chris Watts pedig azonnal hazasietett és a helyi tévének adott tévéinterjújában családja biztonságos hazatéréséért könyörgött.

„Shanann, Bella, Celeste: ha halljátok ezt, gyertek haza” – mondta. Utána azt kérte, ha valaki elrabolta volna a családját, engedje szabadon őket.

Aztán ahogy haladt a nyomozás a rendőrök egyre inkább úgy érezték, hogy az apának köze lehet a családja eltűnéséhez és bravúros nyomozással négy nap alatt felgöngyölítették a borzalmas ügyet. Gyanújuk szerint az addig tökéletes családapaként élő férfi, hogy együtt lehessen újdonsült szeretőjével megölte terhes feleségét és a két csodálatos kislányt is.

A tragédia felkavarta az indulatokat az Egyesült Államokban, ugyanis a férfi azt állította, hogy azt követően ölte meg a feleségét, hogy az végzett a két gyermekkel – így sokan a férfi pártjára álltak az ügyben.

Shanann Watts
A Watts család

Az Amerikai gyilkosság: A szomszéd család bemutatja, hogy honnan merített ehhez a vallomáshoz ötletet a férfi, de azt is bemutatja, hogy a rendőrség milyen bravúros munkát végez a nyomozás során. Chris Watts kihallgatásának egy pontján a rendőr megjegyzi, hogy látott pár évvel ezelőtti képeket a férfiról és ahhoz képest milyen remek formában van. Csak úgy odaveti azt is, hogy általában azok a férfiak kezdenek el gyúrni, akik szeretőt tartanak. Akkor még nem is gondolnánk, hogy ez az ügy megoldásának kulcsa.

A Watts család tragédiáját egyébként nem csak a rendőrségen készült felvételekkel mutatja be nekünk Jenny Popplewell filmje, hanem mivel Shanann Watts aktív életet élt a közösségi oldalakon, számtalan videófelvétel és fotó fennmaradt a család legboldogabb, de ma már könnyfakasztó pillanatairól.

Megrendítő, hogy ezeken mennyire tökéletes családnak látszanak Wattsék. A felesége és gyermekei is rajonganak a családfőért, az egyik kislány egyenesen hősnek tartja a gyerekekkel egyébként is sokat foglalkozó édesapát. Sőt a család barátai szerint sokkal inkább a nő elviselhetetlen a családban, még a férfit egy a családjáért bármire képes jóravaló fickónak tartják.

Chris Watts
Chris Watts az ítélethirdetésen

A film sorra mutatja be azokat a megrendítő felvételeket, amelyeken a Watts család boldogsága látható, miközben ezzel párhuzamosan betekintést nyerünk a férj és a feleség üzenetváltásaiba is. Ezeknek köszönhetően láthatunk bele abba, hogy a feleség hogyan kezdte el gyanítani azt, hogy a férjének szeretője lehet és mi mindent próbált meg azért, hogy megmentse a házasságát.

A coloradói férfi egyébként egy vádalku keretében vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott kilenc vádpontban, így elkerüli a halálbüntetést, életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Sokan azt gondolják, hogy Chris Watts csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy megússza a halálbüntetést és a két gyermek haláláért a férjéhez bármi áron ragaszkodó feleség a felelős. A dokumentumfilmet látva valószínűbb azonban, hogy Chris Watts úgy próbált meg új életet kezdeni a szeretőjével, hogy válás helyett megölte a feleségét és a gyermekeit is.

Az Egyesült Államokban naponta három nőt gyilkol meg férje vagy korábbi partnere. Magyarországon hetente egy nő hal meg ugyanezen okból. 

Azt pedig csak úgy mellékesen megjegyeznénk, hogy Chris Watts szeretőjének első dolgai között szerepelt utánanézni, hogy egy másik családgyilkos apa szeretőjének ajánlottak-e könyvszerződést…

Szólj hozzá