Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

ÁROK filmkritika

Underwater (2020)

Még az is lehet, hogy évekkel később nagy klasszikusként fogunk rá emlékezni. Az Árok kifejezetten remekül idézi meg a nagy klasszikus Alien-franchise-t, sőt jó néhány Alien-filmet le is köröz.

Több mint három évvel annak leforgatását követően, de 2020-ban csak megérkezett az Árok címet viselő horror, amelyben egy mélytengeri kutatócsapat igen csak szorult helyzetbe kerül, amikor egy földrengést követően a tíz kilométeres mélységben lévő kutatóállomást elönti a víz.

A William Eubank (Szeretet, The Signal) által rendezett sci-fi elemekkel tarkított, 65 milliós költségvetésből készült horror nem kapott valami nagy sajtót, ennek megfelelően anyagi bukásnak tekinthető, hiszen a mozipénztáraknál összesen 40 millió dollárban váltottak rá jegyet.

Pedig még az is lehet, hogy évekkel később nagy klasszikusként fogunk rá emlékezni. Az Árok ugyanis kifejezetten remekül idézi meg a nagy klasszikus Alien-franchise-t, sőt jó néhány Alien-filmet le is köröz.

A Brian Duffield és Adam Cozad forgatókönyvéből készült Árok az Alien franchise-zal ellentétben nem küldi az űrbe a hőseit, a helyszín a Föld, pontosabban az Óceán mélye, amelynek köszönhetően legalább akkora bezártságérzetet kelt már a film legelején, mint a már említett klasszikus.

Egyszerűen nincs kiút, ha meghibásodik és ahogy az lenni szokott már a film nyitójelenetében láthatjuk, hogy a meghibásodás egy nagyon is valószerű forgatókönyv. Különösen a film első felében klausztrofób az érzés, amikor hőseink az éppen összeroppanófélben lévő kutatóbázisról próbálnak kijutni, ha nem is biztonságba, de a biztos halált elkerülve.

A film kiváló kameraállásokkal kelti és fokozza a bezártságérzetünket, miközben szépen lassan nyitja meg a lehetőségét annak, hogy nem biztos, hogy a földrengések vagy a Mariana-árok mélyén lévő, nem, hogy az emberi szervezet, de még a  búvárszkafanderek számára is elviselhetetlen nyomás jelentheti a legnagyobb veszélyt a film hőseire.

Árok 2020 horrorfilm

A film felénél aztán megjelenik a fejcuppogtató rém, ami egyszerre idézi nem csak az Alien, de Lovecraft-vízióit vagy éppen a krakeneket is, vagyis még lehetetlenebbé válik a túlélés és az idő előrehaladtával egyre jobban fogynak a szereplők is. A főszereplőket egyébként Kristen Stewart, Vincent Cassel, Jessica Henwick, John Gallagher Jr., Mamoudou Athie és T.J. Miller alakítják és horrorfilmhez képest nem is annyira egydimenziósak, szinte mindannyian kaptak egy kisebb alapozást, hogy ne csak töltelékkarakterei legyenek egy az egyébként a túlélőhorrorok szokásos sablonjait felsorakoztató filmnek.

Kristen Stewart kimondottan jó a szerepben, sőt méltó utódja elődjeinek, bár az ajkait ez alkalommal sem sikerült összecsuknia, de végig kemény, határozott és hiteles marad a szerepben, talpraesettsége és túlélési ösztönei simán vetekszenek a Sigourney Weaver által alakított Ripley hadnagyéval.

Árok Kristen Stewart horror

Az Árok összességében is kifejezetten jó szórakozást nyújt, sőt a legnagyobb kritikája talán éppen a rövidsége, ugyanis a játékidő meglepően gyorsan elszalad. Dinamikussága még annak ellenére is hangsúlyos, hogy a szereplők valójában igencsak lassan tudnak előre jutni a Mariana-árok mélyén. Nem igazán vannak üresjáratok, a másfél órát remekül töltik meg tartalommal, a horror mellett pedig a humor és a drámai elemek is jó ütemben bukkannak fel a filmben. A film a Mariana-árok sötétjét is jól kezeli, sőt kiválóan erősíti vele a tézist, miszerint mindig az a legfélelmetesebb, amit nem látunk.

Hogy számon lehet-e kérni, hogy az Óceánban ennyire mélyen élő lényeknek miért van szüksége csápra, fogakra vagy éppen emberszerű kezekre, vagy hogy egyáltalán mivel táplálkoztak eddig, az persze jó kérdés, de talán ezen a ponton nem árt hangsúlyozni, hogy az Árok egy fikciós horrorfilm és nem pedig egy tengerbiológiai tanulmány.

Az Árok című film egyszerre képezhetné a Godzilla-, a Lovecraft- vagy éppen a Cloverfield-univerzum részét, de leginkább annak örülnénk, ha a pocsék box office számok ellenére a stúdió úgy döntene, hogy saját franchise-t épít belőle.

Az Árok című filmet egyébként a Filmsor Mozi rovatában megtekintheti.

Árok (2020)
80%
Alultértékelt

Sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mert az általános vélekedés ellenére egyáltalán nem rossz darab és egy olyan univerzumba helyezte történetét, amit érdemes lenne tovább építeni. Kristen Stewart játéka kifejezetten kellemes meglepetés.

  • Szerintem
Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
Ez is érdekelhet:
<