Hír és közéleti magazin

AZ ALMANACH PROJEKT filmkritika

Project Almanac (2015)

Az elsőfilmes Dean Israelite víziójához Michael Bay adott egy kis aprót, a végeredmény pedig egy nem korszakalkotó, de költségvetéséhez képest különösen szórakoztató időutazós film, amelynek köszönhetően a rendező következő projektje már a Power Rangers mozifilmes változata lesz – vagyis Hollywood gyorsan felfedezte magának a Csata: Los Angeles egykori lóti-futijaként dolgozó Israelitét. De ugyanez elmondható a forgatókönyvet jegyző Andrew Deutschmanról és Jason Paganról, akiknek szintén ez volt az első nagyfilmes munkájuk, a következő pedig már az októberben érkező Parajelenségek: Szellemdimenzió lesz.

Az Almanach projektben egy csapat tizenéves fiatal (Sofia Black-D’Elia, Virginia Gardner, Jonny Weston, Allen Evangelista, Sam Lerner) különös dokumentumokra bukkan a pincében, méghozzá egy időgép elkészítésének terveire. Úgy határoznak, megpróbálkoznak megépíteni a masinát, amivel persze egy nagyon furcsa láncreakciót indítanak el.

Az időutazós filmek paradoxonaira és persze a pillangó-effektusra építkező Almanac nem lesz újabb mérföldköve a ‘temporális relokáció’-ról szóló scifiknek, azonban a zsáner elemeit szépen építi be a történetbe és egy elég alapos, első rendezéshez képest szokatlanul érett filmet láthatunk – még akkor is, ha tinikről szól tiniknek.

PROJECT ALMANAC - 2015 FILM STILL -Left to right: Sam Lerner is Quinn Goldberg, Jonny Weston is David Raskin, Allen Evangelista is Adam Le, and Virginia Gardner is Christina Raskin - Photo Credit: Guy D'Alema ?? 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

David, az időgépet apja tervei nyomán megépítő  szuperintelligens srác kellő motivációval (anyagi gondok, felvétel az MIT-re…) rendelkezik ahhoz, hogy megalkossa a gépet, társai pedig inkább csak buliból tartanak vele a kalandba, igaz nagyjából erről is álmodik egy tinédzser.

Ilyen szempontból a film tökéletesen közelíti meg szereplőit, persze ahogy az lenni szokott arra azért nem kapunk valami korrekt magyarázatot, hogy a szereplők miért hordoznak magukkal mindenhová kamerát (oké, amikor megépítik a gépet már evidens, de azelőtt?)… Merthogy Az Almanach projekt is javarészt kézikamerás megoldásokban gondolkodik, igaz szerencsére nem az ide-oda rángatjuk, hogy a néző semmit se lásson fajtából.

project almanac

A látvány egyébként is nagyon rendben van, ahogy a javarészt ismeretlen színészekre sem panaszkodhatunk, a történet meg tipikusan olyan, amelyeken órákon át lehetne vitatkozni. (Ha nem is napokon át, mint mondjuk az Időhurkon.)

Ahogy lenni szokott az egész onnantól válik izgalmassá, hogy beüt az első probléma, amit ki kell javítani, a kijavításakor pedig egy még nagyobb probléma üti fel a fejét, így jutunk el addig a szokatlan pontig, hogy a végén már időt ugorva is időt ugrunk, ami meg persze még jobban megbonyolítja a helyzetet.

Összességében szórakoztató, vitaindító és nem utolsósorban korrekten “lezárt” mozi, ami sokkal vállalhatóbb, mint néhány többszörösen ekkora büdzséből gazdálkodó társa. 10/7