A feszültségkeltés és a fordulatok mesterétől: Az ártatlan kritika

A Netflixen elsőként futó Safe sikere arra késztette a streaming-óriást, hogy 2018-ban öt évre szóló exkluzív szerződést kössön Harlan Coben íróval, aki 14 regényét szeretné eredeti tévésorozattá és filmmé adaptálni. Az ártatlan láttán érthető, hogy miért.

Coben a fordulatos thriller műfajának mestere, és Az idegen, Az erdő és most az Az ártatlan bizonyítja, hogy ezek a regények az államokon kívül is ugyanolyan jól működnek, a Netflix pedig kifejezetten jó döntést hozott azzal, hogy a sorozatokat brit, lengyel és spanyol kézbe adta. (Az ártatlan például eredetileg New Jerseyben játszódik, nem Marbellában és Barcelonában.) Ezúttal Coben Oriol Paulóval (A láthatatlan vendég, A hulla, Júlia szemei, Káprázat) dolgozik együtt a 2005-ös, azonos című bestseller spanyol adaptációján, amely egy olyan férfiról szól, aki véletlenül megöl valakit egy verekedés során, és akinek az élete a büntetés letöltése után is kicsúszik az irányítás alól.

Az artatlan Netflix

A bárkához és A láthatatan vendéghez képest mindenképpen robosztusnak nevezhető Mario Casas alakítja Az ártatlan főhősét, Mateót, akinek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy évet kell börtönben töltenie. Valószínűleg a szerep miatt is történt a testi átalakulás, igaz a lábnapokat látványosan elspórolta és helyenként kissé púposnak hat – bár utóbbi lehet szándékos is, amely a megtörtségét szimbolizálja. Mateo 4 év börtönt és a szabadulását követően nem sokkal új életet kezd Olivia Costával (Aura Garrido), élete szerelmével.

Mateo múltja tele van törésekkel és nem csak azért, mert megölt valakit, hanem azért is, mert még a börtönévek alatt meghaltak a szülei, a szabadulását követően pedig az őt szárnyai alá vevő bátyja is. És akkor ennek tetejébe egy nap megcsörren a telefon, ami alapjaiban változtatja meg az addigi ismereteinket Mateo és Olivia kapcsolatáról és titkairól.

Az ártatlan

A nyolc epizódos minisorozatban Mario Casas messze nem az egyetlen kulcsszereplője a történetnek. Már a második epizódban nyilvánvaló válik, hogy ez egy sokszereplős dráma, és minden egyes karakternek kurtán-furcsán kapcsolódik az élete a többiekhez. A második epizód leginkább az Alexandra Jiménez által alakított Lorena Ortiz karakteréről szól, a harmadik epizód pedig már egy harmadik szereplő szemszögéből ad hozzá új információkat a történethez, miközben minden egyes szereplő narrálja magát az epizódok elején. Alexandra Jiménez alakítását külön is kiemelném, karaktere a skandináv sorozatok nyomozónőit idézi, akivel simán megnéznénk egy spin-offot is Az ártatlant követően.

A sorozatban egyébként is leginkább a nőalakok lopják el a show-t, akik mintha csak a Túl a vörös kanapénból léptek volna elő (persze Coben regénye jóval előbb készült, mint Alex Pina sorozata) és kétségtelenül nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a sorozat helyenként meghökkentő vagy sokkoló legyen.

Alexandra Jimenez Az Artatlan

Ennél többet mondani árulkodó lenne, és Az ártatlan ugyanis az a fajta thriller, amely a fordulatokra támaszkodik, hogy lekösse a nézőt. Ha olvastál már egyetlen Harlan Coben regényt vagy láttad bármelyik fentebb említett sorozatot, akkor nagyjából tudod, hogy Az ártatlantól mire számíthatsz: néha lassan, néha eszeveszett tempóban, de epizódról epizódra megbízhatóan folyamatosan a feje tetejére állítják addigi ismereteinket és nekünk a kirakós darabkáit kell egymás mellé pakolgatnunk, hogy aztán – Agatha Christie regényei előtt is tisztelegve – megtörténjen a nagy leleplezés, ahol minden ellentmondást feloldanak. A nagy csavar, hogy Az ártatlan esetében ez többször is megtörténik.

A kiváló alakítások igazi komolyságot kölcsönöznek a szappanos anyagnak, a hozzáértő rendezés pedig nagyszerű feszültséget teremt, ahogy a vizuális sokkolás mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Egy ponton elhisszük, hogy a rendező tényleg, de TÉNYLEG bármivel képes minket sokkolni. A műfaj rajongói tehát jól járnak a sorozattal, bár a nyolc epizód egy-két epizóddal többnek tűnik a kelleténél.

Az Artatlan Netflix sorozat

Annyi képzelőerő, annyi remek ötlet és annyi ügyesen árnyalt karakter jutott a sorozatba, hogy kétségtelen, hogy Az ártatlan megtalálja a közönségét – valószínűleg a nagy közönségét, reményeink szerint itthon is.

Ha szereted a Harlan Coben-adaptációkat vagy egyszerűen csak a spanyol krimi-thriller sorozatokat, akkor mindenképpen nézd meg Az ártatlan című minisorozatot a Netflixen, ha pedig először próbálnál bele egy ilyen vad utazásba, akkor egyetlen tanácsom van: Kösd be magad, ugyanis mindig jobbra fordulsz majd ott, ahol egy bal kanyart várnál.

Az ártatlan a Netflixen látható.

(A Netflix következő Harlan Coben adaptációja a 2012-es Stay Close lesz, mondani sem kell, akár már holnap jöhetne!)